Život

Highlighty týždňa: Cenu SOZA získal aj Rytmus za album Krstný otec

"Informujeme vás o laureátoch Ceny SOZA, ukážeme vám nový klip od Bad Karma Boys a prezradíme, kde pršali z neba ryby."

TASR/Webmagazin.sk, 2. októbra 2017 16:00
Na snímke Patrik Rytmus Vrbovský s cenou za zvukový nosič počas slávnostného odovzdávania Cien SOZA za rok 2016 v Bratislave 28. septembra 2017. Foto: TASR/Michal Svítok
Raper Rytmus získal Cenu Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) za album Krstný otec, ktorý sa stal najpredávanejším nosičom roka 2016. "Nerobím album s tým, aby som získal cenu. Samozrejme cena poteší, už ich mám viac za najpredávanejší album, ale robím to preto, aby som bol v prvom rade spokojný ja, že som to urobil presne tak, ako som chcel. A keď sa to páči fanúšikom, tak to je najväčšia pridaná hodnota, akú by som si mohol priať," dodal ocenený Rytmus.

Ďalšie ocenenia si z ceremoniálu (28.9.) odniesli líder skupiny IMT Smile Ivan Tásler ako najviac hraný autor, básnik a textár Kamil Peteraj ako najviac hraný textár, spevák Adam Ďurica ako najúspešnejší mladý autor do 30 rokov, skupina Hex za najhranejšiu skladbu Keď sme sami aj herečka Martina Jelenová za najpredávanejší DVD nosič Fíha tralala Bumbarasa. Držiteľom Veľkej ceny SOZA za rok 2016 sa stal hudobný skladateľ, klavirista a dirigent Igor Bázlik.



Biela noc v Košiciach


V metropole východného Slovenska sa v sobotu uskutočnil ôsmy ročník podujatia Biela noc. Tento rok si organizátori pre divákov pripravili celkovo 30 rôznych umeleckých zastávok.

Nočná prechádzka za umením zahŕňala audiovizuálne, ale aj hudobné a tanečné performance. Zaujímavé boli postavy humanoidov v priestoroch mesta, ale aj obrovský mesiac, ktorý mohli návštevníci obdivovať v Kunsthalle.

Už 7. októbra bude Biela noc v Bratislave.

Na snímke bazén napustený vodou, nad ktorým sa vznáša sedemmetrový mesiac v košickej Kunsthalle. Autorom inštalácie s názvom Museum of the Moon je Brit Luke Jerram. Foto: TASR/Milan Kapusta


Novinka od Bad Karma Boy


Singel Na dne rieky uplynulé leto doplnil repertoár Bad Karma Boy na festivalových vystúpeniach na Pohode a Grape festivale. Teraz ho odpremiérovali v éteri a rovno pridala aj videoklip. Novým hudobným počinom skupina ohlasuje v poradí tretí album.

Autormi videa Na dne rieky je dvojica Viktor Cicko a Jakub Gulyás. Prvý menovaný stojí pri vizuálnej identite Bad Karma Boy takmer od začiatku a je tvorcom videí k pesničkám Dunaj, Všetky cesty či Palmy. Jakub Gulyás sa zameriava na módnu fotografiu a často sa zúčastňuje aj na projektoch, kde hlavným médiom je video.



Inovácia na Twitteri


Twitter testuje používanie vyššieho, dvojnásobného počtu znakov v textových príspevkoch na sociálnej sieti - čiže tweet užívateľa môže obsahovať do 280 znakov. Spoločnosť chce takto umožniť každému užívateľovi ľahko sa vyjadriť. Pre sociálnu sieť by v prípade zavedenia novinky pre bežných členov išlo o priam revolučnú zmenu, pretože so 140 znakmi na príspevok funguje už od založenia.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Rybí dážď


Predstavitelia civilnej obrany na severovýchode Mexika informovali, že počas slabého dažďa padali z neba ryby. Stalo sa tak v utorok v pobrežnom meste Tampico v štáte Tamaulipas.

Podľa americkej Kongresovej knižnice ide o fenomén známy už od dávnych čias. Vedci sa domnievajú, že tornáda nad vodou - známe ako vodné smršte - by mohli byť zodpovedné za nasávanie rýb do vzduchu, kde ich unáša vietor, až kým nepadnú na zem.

ODPORÚČAME TIEŽ:


V októbri sa na Slovensku predstaví husľová virtuózka Midori
M. KUNDRÁT: Žijeme pod krídlami potomkov dinosaurov
Na jeseň číha na ľudí chrípka i prechladnutie. Ako sa na ne pripraviť?
Snímka Hráči so smrťou pátra po tom, či existuje život po smrti

Komentáre