Život

Highlighty týždňa: Cenu EÚ za literatúru získala aj Slovenka

"Časť slávnej Terakotovej armády môžete vidieť na Slovensku. Peter Bič Project predstavili novinku v reggae štýle. Alain Deloin si prevzal cenu za celoživotné dielo."

TASR/Webmagazin.sk, 27. mája 2019 14:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Adriána Antošková
Medzi 14 tohtoročnými laureátmi Ceny Európskej únie za literatúru je aj slovenská spisovateľka Ivana Dobrakovová. Cena sa každoročne udeľuje novým a začínajúcim autorom a je ocenením prejavov literárneho talentu zo všetkých kútov Európy. EUPL zdôrazňuje bohatstvo súčasnej európskej literatúry, ako aj bohaté kultúrne a jazykové dedičstvo "starého kontinentu".

Autorka kníh Prvá smrť v rodine, Bellevue, Toxo či Matky a kamionisti sa pravidelne objavuje aj v nomináciách na slovenské literárne ceny.



Terakotová armáda na Slovensku

V Tatranskej galérii v Poprade vystavujú viac ako 50 sôch terakotovej armády. Tá je súčasťou veľkého komplexu hrobky prvého zjednotiteľa Číny – cisára Čchin Š'-chuang-tiho. „Dohromady je u nás 80 predmetov, čo je len veľmi malá časť celého nálezu. V takomto počte a s odborným výkladom, prezentáciou výskumu, je však výstava na Slovensku prezentovaná prvýkrát,“ upozornila riaditeľka popradskej galérie Anna Ondrušeková. Výstava v priestoroch starej popradskej elektrárne potrvá do 22. augusta.



Novinka od Peter Bič Project


Skupina Peter Bič Project prichádza s reggae novinkou v podobe pesničky Láva. Hudbu zložil kapelník Peter Bič, text napísal Vlado Krausz. „My sme od mlada vyrastali na reggae scéne, Robo Grigorov, Bob Marley, v začiatkoch sme hrali dokonca od Marleyho a Grigorova pár skladieb, takže mnou to nasiaklo úplne, veľmi ma tá hudba a ten rytmus vzrušuje, keď to počujem. Takže teším sa z toho, vždy keď som bol aj mladší a bol som do nejakej baby zamilovaný, tak v pozadí hrala nejaká reggae pesnička. Takže je to so mnou takto spojené,“ povedal o vzťahu k reggae pre TASR Peter Bič. Pesnička má už aj svoj videoklip.



Alain Delon ocenený v Cannes

Francúzsky herec Alain Delon dostal na 72. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes Zlatú palmu za celoživotné dielo. Stalo sa tak aj napriek tomu, že viac ako 25.000 ľudí podpísalo na internete petíciu proti udeleniu tejto ceny za Delonove kontroverzné vyjadrenia proti komunite LGBT+ či migrantom, ako aj priznanie sa k fyzickému násiliu páchanému na ženách a znevažujúce výroky o nich.

Vo svojom ďakovnom prejave vyjadril pokoru i sebairóniu. "Dnes večer je to trochu posmrtné vzdanie pocty, až na to, že som stále nažive," povedal 83-ročný Delon. "Odídem, ale nie bez toho, aby som sa vám poďakoval. Ak som hviezda, potom vám chcem za to poďakovať, ďakujem za to publiku a nikomu inému," dodal.

Na snímke herec Alain Delon si prevzal Zlatú palmu za celoživotné dielo na 72. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes 19. mája 2019. Foto: TASR/AP

Komentáre