Život

Highlighty týždňa: Bratislavské módne dni vyzvali mladých tvorcov

"Tublatanka nahrala pieseň s českou kapelou Citrón. Cenu za celoživotný prínos filmu získal Pavol Branko. Richard Müller vydal nový album z koncertov s Adelou. "

TASR/Webmagazin.sk, 16. apríla 2018 8:00
Na snímke zľava organizátorka módnych dní Mária Reháková, generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica Marián Turner a generálna riaditeľka ÚĽUV-u Dana Kľučárová počas tlačovej konferencie k jarnej časti projektu Bratislavské módne dni by Mercedes-Benz v Bratislave 9. apríla 2018. Foto: TASR/Pavel Neubauer
Mladí tvorcovia majú šancu prezentovať sa na septembrových Bratislavských módnych dňoch. Stačí sa zapojiť do súťaže, z ktorej odborná porota vyberie najlepšie kolekcie.

"Máme špecifický rok, keď si pripomíname 70. výročie časopisu Slovenka, ktorý je spoluorganizátorom podujatia, a rovnaké jubileum má umelecký súbor Lúčnica. Navyše v Európe je rok pocty k tradíciám a preto vyhlasujeme folklór v móde za tému súťažného projektu Nové tváre módnej scény. Myslím, že je to obrovská výzva pre začínajúcich módnych tvorcov a dúfam, že na jeseň uvidíme ich krásne kolekcie," vyhlásila na tlačovej konferencii novú súťažnú tému zakladateľka BMD Mária Reháková.

Záujemcovia o súťaž sa s výtvarnými návrhmi (šesť až osem) môžu prihlásiť do 30. júna. 13. ročník Bratislavských módnych dní (BMD) by Mercedes Benz jar/leto 2018 sa konal 9. až 11. apríla v priestoroch Refinery Gallery.



Tublatanka a Citrón


Silní a nezlomní je názov nového česko-slovenského duetu, ktorý nahrali Martin Ďurinda a Ladislav Křížek, speváci skupín Tublatanka a Citron. Pieseň uvedú na spoločných koncertoch v Českej a Slovenskej republike v rámci turné, ktorému dali názov Souboj rebelů.

„Keď sme sa medzi sebou v Tublatanke rozprávali o novej skladbe a rozmýšľali nad štýlom piesne, tak sme cítili, že by to mala byť lyrická rocková balada, ktorá pohladí dušu fanúšikov. Chceli sme urobiť úplný kontrast k tomu, čo by od dvoch rockových skupín ľudia očakávali, že to bude rýchla, tvrdá a expresívna metalová skladba. Naopak, urobili sme pieseň melodickú a citlivú, ale zároveň rockovú s textom, ktorý nás spája. Ďuro Topor prišiel s myšlienkou, aby text bol o Česko-Slovensku, keďže sme v ňom prežili krásnu časť života,“ uviedol ku vzniku skladby pre médiá Martin Ďurinda.



Ocenili Branka


Na slávnostnom otvorení Týždňa slovenského filmu po druhý raz udelili Cenu Petra Mihálika za celoživotný prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy. Ocenenie si prevzal si prevzal filmový kritik, publicista a prekladateľ Pavel Branko. "Ja som homo politicus, ktorý sa zaujíma o osud sveta, ktorý vidím vo veľmi chmúrnych farbách, ale viem, že tieto moje Kasandrove výkriky do tmy aj tak nič nezmenia," poznamenal s úsmevom čerstvo ocenený Pavel Branko, ktorý v apríli oslávi 97 rokov.



Nový Müller


Richard Müller si pre fanúšikov pripravil ozajstnú lahôdku, vlaňajšie úspešné Ona a On Tour vydal na CD s názvom Koncert. Ide o live záznam vystúpení, na ktorých hral prevažne piesne z albumu 55 a pridal aj najväčšie hity.

„Je to vlastne live záznam nášho vlaňajšieho Ona a On Tour, jeho hudobnej časti. Na koncertoch som spieval moje najobľúbenejšie skladby, ale aj hity, bez ktorých sa žiaden môj koncert nezaobíde. Verím, že toto cédečko fanúšikov poteší," uviedol pre médiá Richard Müller.

Turné pokračuje aj v tomto roku.

Komentáre