Život

Highlighty týždňa: Album Beatles ovládol rebríček aj po 50 rokoch

"Legendárna nahrávka skupiny Beatles uspela u poslucháčov aj po pol storočí. Film Špina rieši tému znásilnenia maloletej. Skupina Gladiator pripravuje nový album. Kniha Jozefa Banáša vyšla v Rusku. "

TASR/Webmagazin.sk, 5. júna 2017 7:00
Najinšpiratívnejší album liverpoolskych rodákov "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" oslávi 1. júna 2017 50. výročie vydania. Foto: TASR/AP
Legendárna skupina The Beatles sa s albumom Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band vrátila do čela najpredávanejších hudobných albumov Spojeného kráľovstva. Kompilácia vyšla po prvý raz pred 50 rokmi, pri príležitosti okrúhleho výročia ju vydali v reedícii.

"Kto by si bol pomyslel, že starý dobrý Seržant Pepper bude po 50 rokoch opäť na prvom mieste? Sú to skvelé správy a všetci sme z toho šťastní. Pepper je jednotka!" vyhlásil Paul McCartney, bývalý hráč na basovú gitaru v The Beatles.

Celkovo sa z najnovšej reedície predalo do piatku 37.000 kópií vo všetkých formátoch. Ide o najlepšie predávajúci sa štúdiový album v Spojenom kráľovstve vôbec, uvádza NME. Celosvetovo sa z neho predalo 32 miliónov kusov.



Film Špina


Celovečerny debut Terezy Nvotovej s názvom Špinauviedli do slovenských kín. Film rozpráva príbeh 17-ročnej stredoškoláčky Leny, ktorej život naruší znásilnenie. Namiesto bezstarostného dospievania ju čaká vnútorný boj s vlastnými démonmi. Hlavnú hrdinku stvárňuje Dominika Morávková, nedávno nominovaná na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za svoj výkon vo filme Pirko. Vo filme sa predstavili aj Anna Šišková a Robert Jakab.

"Väčšina znásilnení sa nedeje v tmavých uličkách, ale za zatvorenými dverami našich domovov. Väčšina obetí týchto činov o tom mlčí, pretože tu neexistuje dostatočné mentálne a systémové prostredie na to, aby mohli prehovoriť a vyrovnať sa s tým. Náš film je akýmsi výkrikom, pokusom prelomiť toto mlčanie," hovorí režisérka filmu Tereza Nvotová.



Milióny ciest


Slovenská skupina Gladiator zverejnila baladickú novinku Milióny ciest.

"Myšlienkou tej piesne je, že človek by sa mal rozhodnúť srdcom, kam povedú jeho cesty. Keď sa rozhodne srdcom, nikdy nič nepokazí, lebo si prežije danú situáciu oveľa intenzívnejšie, než keď sa rozhodne iba racionálne, rozumom," podčiarkol autor piesne Georgio Babulic. Novou skladbou skupina avizuje pripravovaný album, ktorý by mal vyjsť ešte tento rok. Fanúšikov čaká aj akustické turné.



Banáš po rusky


Najprekladanešjí slovenský román Zóna nadšenia od Jozefa Banáša uviedli už aj na ruský trh. Desiatu jazykovú verziu knihy pokrstili na pôde Slovenského inštitútu v Moskve. Udalosti sa venovak aj prestížny kultúrno-spoločenský týždenník Literaturnaja gazeta pod titulkom - Osobitný ohľad na spoločnú minulosť.

Týždenník, ktorého vydávanie inicioval Puškin, zároveň avizuje uverejnenie úryvku z úspešného Banášovho románu. "Som šťastný, mať knihu v jazyku národa so svetovou literárnou tradíciou je úžasné. Naplno som si to uvedomil počas návštevy Jasnej Poľany, kde som sa poklonil pamiatke L. N. Tolstého. Recenziu románu v Literaturnoj gazete považujem za veľkú česť," uviedol Jozef Banáš pre TASR.

Lucie na Slovensku


Jediný slovenský koncert tohto roka odohrala skupina Lucie v Trnave. Česká kapela sa predstavila v pôvodnej zostave - Koller, Kodym, P.B. Ch., Dvořák. Členovia skupiny najskôr pozdravili svojich fanúšikov a potom rozprúdili náladu na koncerte tými najväčšími hitmi.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Kedy ste naposledy zmenili heslá na počítači?
VIDEO: T. NVOTOVÁ: Film Špina je pokusom prelomiť mlčanie
VIDEO: Moderné technológie môžu byť pre deti užitočné
Unikátny vlakový videoprojekt: Zastávka Bratislava Železná studienka

Komentáre