Život

Highlighty týždňa: Album roka nahrala skupina Para, pieseň roka má Vec

"Výstava v budove SND pripomína Jozefa Kronera. Polemic zverejnil novú skladbu reflektujúcu spoločenskú situáciu. Vydražili gitaru Boba Dylana. "

TASR/Webmagazin.sk, 18. marca 2019 8:00
Na snímke raper Vec (Braňo Kováč) si preberá cenu Skladba roka 2018 za skladbu Slovák počas 11. ročníka odovzdávania hudobných cien Radio_Head Awards 2018 v Bratislave v nedeľu 15. marca 2019. Foto: TASR/Jakub Kotian
Ocenenie album roka 2018 získala na piatkovom udeľovaní cien Radio Head Awards skupina Para za album Našou krajinou, ktorý vydala v máji minulého roka. Cenu za skladbu roka si prevzal rapper Vec, civilným menom Branislav Kováč, za singel Slovák. Ocenenie objav roka si odniesla bratislavská formácia Don't Trust Butterflies za EP Red Butterfly. Debutom roka je podľa názoru poslucháčov album Leto s Monikou, čo je sólový debut Moniky Midriakovej, známej z formácie Monikino Kino. O uvedených tituloch rozhodli poslucháči, víťazov ôsmich žánrových kategórií vybrala odborná porota.



Legenda menom Kroner


Výstavu Legenda zvaná Jozef Kroner, ktorú pripravil Divadelný ústav k 95. výročiu hercovho narodenia, otvorili v pondelok (11. 3.) v novej budove Slovenského národného divadla (SND). Vernisáž sa uskutočnila za účasti umelcovej dcéry, herečky Zuzany Kronerovej. Autorom výstavy zobrazujúcej rôznorodosť hereckých polôh Jozefa Kronera je divadelný historik Karol Mišovic.

"Mnohí diváci ho poznajú ako Kuba, Tóna Brtka z Obchodu na korze alebo Sváka Ragana, snažil som sa ukázať aj jeho divadelnú kariéru, poukázať na to, že Kroner nebol len fenomenálnym televíznym, filmovým, rozhlasovým, dabingovým, ale aj skvelým divadelným umelcom. Mal možnosť stvárniť obrovskú škálu divadelných postáv najmä v martinskom divadle," povedal pre TASR Mišovic.


Polemic vážne

Početní a vždy pozitívne naladení Polemici prichádzajú s novou pesničkou Na každého príde!, ktorá je z iného súdka, ako sú u nich fanúšikovia zvyknutí. Veselosť vymenili tentoraz za výpoveď, ktorá sa presne hodí na aktuálnu spoločenskú situáciu. Spevák Bejzo hovorí: „Pesnička v nás dozrievala dlhšie, v podstate dva roky. Pritom by sme boli najradšej, ak by sme sa mali všetci radi, rešpektovali sa, ľudia by boli zodpovední a čestní. Lenže opak je pravdou a najčerstvejšie správy to len dokazujú.“



Gitara Boba Dylana

Gitaru Boba Dylana vydražili v Dallase za 187.000 dolárov. Na dvanásťstrunovej gitare Fender Electric z roku 1965, ktorá bola v ponuke, hral Dylan okrem iných príležitostí aj na svojom legendárnom albume Blonde on Blonde. Do dražby sa zapojili viacerí záujemcovia, uviedla dražobná spoločnosť Heritage Auctions. O novom majiteľovi gitary nie je zatiaľ nič známe.


OBRAZOM: Nové naštudovanie Otella stavia na speve a vizuále

Komentáre