Život

Highlighty týždňa: Návrat Kramného a búrkou zbičovaná Európa

"Zatiaľ čo sa Česi radovali z návratu Petra Kramného zadržiavaného v Egypte, západ a sever Európy bojoval s ničivou búrkou."

Veronika Rosputinská, 4. novembra 2013 10:00
Vyčíňanie búrky v Amsterdame. Foto: TASR/AP Photo


V prípade Petra Kramného, Čecha, ktorý počas dovolenky v Egypte prišiel o manželku a malú dcérku, nastal posun. Po dlhých týždňoch nedobrovoľného pobytu v krajine, keďže pre vyšetrovanie prípadu dostal zákaz Egypt opustiť, sa v štvrtok 31. októbra vrátil späť do vlasti. Potvrdila to cestovná kancelária, s ktorou bol v letovisku Hurghada.

Odlet Kramného z Egypta do Českej republiky potvrdila aj hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Johana Grohová. Podľa jej slov mu v stredu egyptská prokuratúra zrušila zákaz vycestovania. Prípad však stále nie je uzavretý, ministerstvo nemá žiadne informácie o výsledkoch vyšetrovania, dodala Grohová. Isté je len to, že obe, matka aj dcéra, zomreli na otravu.

Dráma na súde


Už siedmy raz sa Slovenka Eva V. obvinená z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb a z trestného činu ohrozenia cestnej premávky postavila pred maďarský súd. Ten jej žiadosť o možnosť prepustenia na kauciu, prípadne uvalenie domácej väzby, zamietol.

Fotografia z jedného zo súdnych pojednávaní s obvinenou Slovenkou Evou V. Foto: TASR/MTI
Toto pojednávanie však prinieslo aj dramatické momenty. Na súd sa dostavil bývalý partner obvinenej Erik Fischer a pri jeho výpovedi sa medzi nimi strhla malá výmena názorov. Na súde povedal, že obvinená ťažko znášala alkohol a dokonca sa v minulosti stalo už aj to, že si pod jeho vplyvom sadla za volant. Súd sa zaujímal aj o to, aká je Eva V. matkou.

Po predložení nových posudkov a analýz nehody sa proces dokazovania ukončil a pojednávanie bude pokračovať 19. novembra. Rozsudok možno očakávať už 22. novembra.

V Európe vyčíňal Svätý Júda


Silná búrka sprevádzaná mohutným vetrom so silou hurikánu sa prehnala západnou Európou v pondelok 28. októbra. Zasiahla najprv Britániu, potom Nemecko, Holandsko, Škandináviu a o deň neskôr Rusko. Médiá jej dali prezývku Svätý Júda, po patrónovi beznádejných prípadov, ktorý sa slávi práve v deň, keď prepukla.



Najsilnejšiemu vetru čelili Dáni, keď v okolí hlavného mesta dosiahol rýchlosť takmer 200 kilometrov za hodinu. Najviac vrások narobili popadané stromy a elektrické vedenie – bez elektriny ostali desaťtisíce domácností, najmä v Británii a Francúzsku. Ochromená bola tiež železničná doprava a letiská, ktoré museli zrušiť viacero letov. Problémy mali aj lode, keď pre zlé počasie nemohli priplávať k brehu.

Vyčíňanie jednej z najhorších búrok za posledné roky v západnej a severnej Európe sa neobišlo bez obetí. Najviac, šesť, ich hlásili z Nemecka, v Británii zahynulo päť ľudí, v Dánsku dvaja a vo Francúzsku a Holandskom po jednom.

Komentáre