Život

Highlighty týždňa: Muzikálový mág Jozef Bednárik navždy odišiel

"Minulý týždeň najviac zarezonovala informácia o nečakanej smrti Jozefa Bednárika. Pomenovali po ňom Muzikálový festival v Brusne."

Kristína Grebáčová, TASR, 26. augusta 2013 12:00
Jozef Bednárik Foto: TASR/Henrich Mišovič
V stredu, 21. augusta, krátko pred deviatou večer zomrel vo veku 65 rokov. Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava Petry Stano Maťašovskej bolo dôvodom vážne metabolické a kardiálne zlyhanie. "UNB túto smutnú správu oznamuje po dohode s pozostalou rodinou a vyjadruje úprimnú sústrasť," povedala Stano Maťašovská.

Posledná rozlúčka s týmto muzikálovým mágom sa konala v piatok, 23. augusta v historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Jeho pamiatku si uctili aj na festivale


Muzikálový festival v Brusne, ktorý začal v piatok 23. augusta, sa niesol v duchu spomienky na Jozefa Bednárika. Osobne sa na ňom autorky spolupodieľal niekoľko rokov a tohtoročný festival bol jeho posledným dielom, ktoré za svojho života pripravil. Pred smrťou totiž k nemu napísal scenár.

Na Muzikálovom festivale v Brusne si uctili pamiatku Jozefa Bednárika viaceré osobnosti slovenskej kultúry. Foto: ACCESS Production
Ešte minulý rok sa tohto podujatia sám aj zúčastnil, no tento rok ho už nestihol. Účinkujúci vystúpili na jeho počesť v bielych šáloch a na záver sa mu všetci poklonili a zapálili sviečku. Na pódiu v brusnianskych kúpeľoch mu vzdali hold Sisa Lelkes Sklovská, Zuzana Krónerová, Viktor Horján, Štefan Skrúcaný, Andrea Zimányiová, Zoro Laurinc či Richard Rikkon.



Muzikálový festival premenovali na počesť Jozefa Bednárika. Rozhodnutie o premenovaní festivalu padlo bezprostredne po tom, ako sa verejnosť dozvedela správu o tom, že navždy odišiel. "Jozef Bednárik sa v roku 2011 sám rozhodol napísať scenár na rok 2012. On sám sa rozhodol pomáhať mi pri Muzikálovom festivale. To najmenej, čo môžeme urobiť je to, že sa odteraz právom bude festival volať Muzikálový festival Jozefa Bednárika," povedal organizátor festivalu Ján Kubiš.

Profil Jozefa Bednárika


Narodil sa 17. septembra 1947 v Zelenči. Absolvoval strednú umelecko-priemyslovú školu, potom vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Po desaťročnom hereckom pôsobení svoje schopnosti venoval už len réžii, najprv ako režisér Divadla Z v Zelenči, ktoré priviedol na vrchol ochotníckej slávy a ktoré zožínalo úspech všade, kde účinkovalo. Neskôr režíroval v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Tam inscenoval okolo 40 titulov, z ktorých výrazný ohlas zaznamenal Shakespearov Titus Andronicus, Dom Bernardy Alby Federica Garcíu Lorcu, alebo Jarné prebudenie Franka Wedekinda.

Jozef Bednárik Foto: TASR/Henrich Mišovič
Popritom Jozef Bednárik hosťoval na festivaloch v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku, Bulharsku, Monaku, Japonsku, Veľkej Británii, Izraeli a v mnohých ďalších krajinách. Na festivale v škótskom Edinburghu získal cenu kritiky za najlepšiu hudobnú inscenáciu – Gounodovho Fausta a Margaréty v naštudovaní Opery Slovenského národného divadla (SND).

V roku 1990 prišiel do Bratislavy, kde sa po hosťovaní stal režisérom na Novej scéne, ktorá uviedla za jeho pôsobenia štvoricu muzikálových titulov (Evanjelium o Márii, Grand-hotel, Pokrvní bratia a Jozef a jeho zázračný farebný plášť). Súčasne pravidelne spolupracoval aj s opernými divadlami. Najprv to bola Komorná opera v Bratislave, kde inscenoval Maniere teatrali a Číňanky. Neskôr so súborom Slovenského národného divadla zavŕšil svoju trilógiu francúzskych opier: Faust a Margaréta, Hoffmannove poviedky a Don Quijote. Potom nasledovalo päť baletných titulov na scéne Národného divadla v Prahe (Psycho, Malý pan Friedemann, Čajkovskij, Coppélia a Isadora Duncan).

V roku 1996 Jozef Bednárik režíroval v pražskej štátnej opere Rossiniho operu Turek v Taliansku a v roku 1997 svojho prvého Verdiho – Dona Carlosa v bratislavskej opere. Návštevníci pražského Národného divadla poznajú jeho inscenáciu opery Romeo a Júlia, ktorú na Festivale hudobného divadla ocenili ako najzaujímavejšiu opernú inscenáciu a nominovali na Cenu Alfréda Radoka.

Mimoriadnemu diváckemu záujmu sa tešili všetky opery, ktoré Bednárik režíroval v Opere SND, napríklad Carmen, Turandot, Don Carlos, Dcéra pluku a iné. Na pražských scénach dosiahol výrazné úspechy a veľký divácky ohlas aj ako muzikálový režisér (Rusalka, Dracula a Monte Cristo Karla Svobodu, Johanka z Arcu a Elixír života Ondřeja Soukupa, ako aj Angelika Michala Davida).

Bednárikovu muzikálovú produkciu bolo možné vidieť aj v Nitre (Grék Zorba, prvý pôvodný slovenský muzikál Adam Šangala, Kabaret), v Prešove (Fidlikant na streche a Oliver!), na Novej scéne (Klietka bláznov a Donaha) a v divadle Aréna (Rocky-horror-show).

Jozef Bednárik Foto: TASR/František Kolář
Odchod z režisérskeho postu korunoval rozlúčkovými predstaveniami na všetkých slovenských divadelných scénach, pre ktoré robil, a v Prahe rozlúčkovým opusom Kráľovná Antoinetta v pražskom Divadle Ta Fantastika s Luciou Bílou v hlavnej úlohe.

Jozef Bednárik vystupoval v úlohe šarmantného porotcu pri tanečnej súťaži Let's Dance, televízni diváci ho mohli vidieť tiež v úlohe hádača v zábavnej šou Kto hovorí pravdu? a bol aj predsedom poroty v súťaži Muzikálový talent. Jeho splneným snom je projekt Šansón Klub Jozefa Bednárika v jednej z reštaurácií v Bratislave.

Cenu Pavla Straussa si režisér Jozef Bednárik prevzal v marci 2011 v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Ocenenie pomenované po lekárovi, filozofovi a humanistovi Pavlovi Straussovi udeľuje Kulturologická spoločnosť, katedra kulturológie a Filozofická fakulta Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre.

Režisér a choreograf Jozef Bednárik priniesol počas tohtoročného júla do jedného z bratislavských hotelov šansónový festival, ktorý mal byť príjemným spojením hudby a talkshow.

Komentáre