Život

Viete, čo je grooming? Pozor, aby sa vaše dieťa nestalo jeho obeťou!

"Ak si vaše dieťa pravidelne odstraňuje históriu svojej komunikácie na internete, mali by ste zbystriť pozornosť."

TASR, 20. novembra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Zakázať dieťaťu komunikovať prostredníctvom internetu je v dnešnej dobe pravdepodobne nereálne, predsa len, už aj základoškoláci dostávajú niektoré pracovné listy e-mailami. Nezakázať však neznamená nekontrolovať.

Prvé náznaky "groomingu", úsilia zmanipulovať dieťa s cieľom jeho sexuálneho zneužitia, indikuje fakt, že si dieťa pravidelne odstraňuje históriu svojej komunikácie na internete. Odborník radí, že rodičia by mali okamžite zbystriť pozornosť, ak ich dieťa tají svojich kamarátov z chatu.

„Označenie "grooming" znamená spôsob, ako si v online prostredí získať obeť pre neskoršie sexuálne zneužitie," vysvetlil prezident združenia eSlovensko Miroslav Drobný. Obeťami groomingu sa stávajú deti, ktoré sú v internetovom prostredí komunikatívne, zverejňujú svoje fotky a nemajú problém byť v online kontakte s osobou, ktorú vôbec nepoznajú. Rozpoznať pokusy o grooming možno podľa Drobného už na začiatku. Existuje dokonca aj projekt zameraný na bezpečnosť detí a mládeže, najmä na riziká internetu, mobilov a nových technológií.

Odhaľte to včas


„Grooming má päť fáz, no pochopiť, že sa niečo zlé chystá, sa dá hneď na začiatku už počas jeho prvej fázy," povedal Drobný. Ako ozrejmil, v prvej fáze sa neskorší sexuálny agresor usiluje vybudovať dôveru k dieťaťu a snaží sa ho aj prehovoriť, aby o ich kamarátstve dieťa s nikým nehovorilo. „Tu už prichádza prvý náznak, že sa niečo zlé chystá, keď niekto nabáda dieťa, aby o tomto kamarátstve nehovorilo," varoval Drobný.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Ak si teda dieťa vymazáva históriu internetových stránok, ktoré navštevuje, prípadne odstraňuje komunikáciu na sociálnej sieti, hoci je evidentné, že prostredníctvom nej s niekým komunikuje, pre rodiča by to mal byť podľa Drobného jednoznačný signál, aby sa s dieťaťom porozprával.

Lákanie na darčeky


V druhej fáze groomingu ide agresorovi o upevňovania vzťahu, získavanie osobnejších informácií a získanie si dieťaťa prostredníctvom rôznych darčekov – nabitia kreditu mobilného telefónu či posielanie bonusov do hier, ktoré dieťa rado hrá. „V tretej fáze sa už začína snažiť páchateľ groomingu o vyvolanie emocionálnej závislosti, usiluje sa vzbudiť dojem, že je jediný, komu sa dieťa môže kedykoľvek zdôveriť, že je jednoducho on tej "naj" kamarát," vysvetlil Drobný. Dodal, že práve v tejto fáze sa začínajú formulovať aj zvláštnejšie požiadavky, žiadosti o intímne fotky, alebo úsilie o kybernetický sex prostredníctvom web kamery.

Štvrtá a piata fáza je už o osobných stretnutiach, na ktoré agresor dieťa vyláka pod zámienkou lákavých ponúk – návštevy kina či koncertu. „V tejto fáze už páchateľovi neprekáža, že dieťa zistí jeho vek, to, že je o niekoľko rokov starší.Stále vystupuje ako najlepší kamarát a prízvukuje, že všetko, čo budú spolu robiť, ostane medzi nimi," zdôvodnil Drobný už priame pokusy o sexuálne zneužitie zo strany agresora.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
„Ten má už dieťa v tejto fáze v hrsti, okrem emocionálnej a psychickej závislosti ho môže aj vydierať s tým, že ak sa mu dieťa nepodvolí, už nebudú kamaráti a on zverejní jeho fotky či videá, ukáže ich kamarátom, rodičom, či učiteľom," dodal Drobný.

Reagujte s chladnou hlavou


Odborník uviedol, že aj v situácii, keď rodič zistí, že "grooming" je v pokročilej fáze, by nemal reagovať hnevlivo. „Je potrebné to riešiť pokojne, porozprávať sa s dieťaťom a zdôrazniť mu, že nech už sa čokoľvek stalo, chce mu pomôcť a chrániť ho," povedal Drobný.

Pri zisteniach o reálne pokusy agresora skontaktovať sa s dieťaťom odporúča kontaktovať políciu. Zároveň však priznáva, že dokazovanie viny v takýchto prípadoch nie je ľahké. „Stali sa prípady, že polícia zatkla páchateľa groomingu pri osobnom stretnutí s dieťaťom, no ten sa vyhovoril, že sa s maloletým stretol preto, aby ho poučil, že takéto kontaktovanie sa nie je správne," uviedol Drobný. Dodal, že mnoho obetí takéhoto násilia sa o svojich skúsenostiach odváži hovoriť až po niekoľkých rokoch.

Komentáre