Život

Ste futbaloví odborníci? Otestujte sa!

"V piatok vyžrebovali skupiny finálového futbalového turnaja v Brazílii. Pripravili sme pre vás malý kvíz. Otestujte sa!"

, 11. decembra 2013 14:00
Brazílsky futbalový fanúšik. Foto: TASR/AP


Zrak celého sveta sa začína upierať na Brazíliu - kolísku futbalu a krajinu takých hviezd, ako Pelé, Romário, Ronaldo či Ronaldhino. Brazílsky rezort Costa do Sauipe, v ktorom žrebovali jednotlivé skupiny finálového turnaja majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii, sa stal v piatok epicentrom svetového futbalového diania. Na rozdiel od roku 2010, Slovensko tentoraz v koši chýbalo. Správnych futbalových fanúšikov ale určite tento fakt neodradí a svojich favoritov, ktorým budú fandiť, si nájdu aj v iných dresoch. Pre všetkých, ktorí milujú futbal a rozumejú mu, sme pripravili krátky kvíz. Otestujte sa!

Futbal bez sporu patrí k najpopulárnejším športom na svete. Podľa prieskumu medzinárodnej futbalovej federácie FIFA hrá pravidelne futbal najmenej 240 miliónov ľudí vo viac ako 220 krajinách sveta. Finálový turnaj je najsledovanejšou svetovou športovou udalosťou, výrazne sledovanejšou ako Olympijské hry, hovoria štatistiky. Šesť z ôsmich krajín, ktoré dokázali zvíťaziť na majstrovstvách sveta, zvíťazili na turnaji vo svojej krajine. Nepodarilo sa to však dvom krajinám.

1. Ktoré dve krajiny nevyhrali finálový turnaj MS na domácej pôde?
a) Francúzsko a Brazília
b) Španielsko a Francúzsko
c) Brazília a Španielsko

Česko-slovenské futbalové národné mužstvo patrilo k svetovej futbalovej elite. Pod spoločnou vlajkou sme dosiahli niekoľko veľkých úspechov. Dvakrát sme sa prebojovali do finále MS – v roku 1934 v Taliansku a 1962 v Čile. V oboch prípadoch sme skončili druhí. Trikrát sme doniesli cenný kov z ME a jeden z nich, v roku 1976 v Belehrade, bol najcennejší, stali sme sa majstrami Európy. O štyri roky neskôr sme získali najcennejší kov na OH v Moskve.

2. Na futbalových MS v roku 1962 sme vo finále prehrali s Brazíliou 3:1. Kto strelil náš jediný gól?
a) Tichý
b) Popluhár
c) Masopust

Je mnohými považovaný za najlepšieho futbalistu všetkých čias. Bol považovaný za perfektného záložníka i útočníka, výborného zakončovateľa a výnimočného v driblovaní i prihrávaní. Bol najmladším účastníkom majstrovstiev sveta, ktorý skóroval vo finále majstrovstiev sveta. Bol prvou športovou hviezdou vo videohre.

3. Ako sa volá futbalista, ktorého charakteristika je v texte uvedená?
a) Edison Arantes do Nascimento
b) Eusébio da Silva Ferreira
c) Diego Armando Maradona

Keď sa povie "božia ruka", tak každému správnemu futbalovému fanúšikovi v hlave zarezonuje jediné meno – Diego Maradona. Tento fenomenálny futbalista zariadil kontroverzným spôsobom postup Argentíny do semifinále MS v zápase proti Anglicku. Gól na 2:1 a celý zápas vstúpil do futbalovej histórie. Maradona veľmi dlho popieral, žeby dal gól rukou. Tvrdil, že to bola hlava a tak trošku „božia ruka“. K celému incidentu sa priznal až v roku 2002 vo svojej autobiografii. V nej uviedol, že to nebol žiaden Boh ale Maradona, ktorý vsietil gól rukou.

Diego Maradona a jeho božia ruka. Foto: TASR/AP
4. Ako sa volá krajina a v ktorom roku bol šampionát, kde dal Maradona gól rukou?
a) Španielsko 1982
b) Mexiko 1986
c) Taliansko 1990

Argentína sa v roku 1990 prebojovala do pamätného finále MS v Taliansku. Každý, kto si na ten zápas pamätá z televíznych obrazoviek, tak si určite spomenie na slzy a smútok Diega Maradonu, keď si Západné Nemecko preberalo pohár pre Víťaza. Aj Československo stroskotalo v boji o semifinále práve na Nemecku. Prehralo 1:0. Gól z 11-ky nám vtedy strelil Lothar Matthäus. Rovnakým spôsobom prehrala vo finále aj Argentína. Nemci sa radovali z víťazstva práve po góle z pokutového kopu, tesne pred koncom zápasu v 85. minúte.

5. Ako sa volal futbalista, ktorý strelil víťazný gól vo finále MS 1990?
a) Lothar Matthäus
b) Jürgen Klinsmann
c) Andreas Brehme

Finálový zápas na majstrovstvách sveta v Amerike v roku 1994 vytvoril dvojicu z odvekých rivalov - Brazília a Taliansko. Zápas sa v riadnom hracom čase skončil nerozhodne 0:0. Víťaza neurčilo ani predĺženie a tak prišli na rad pokutové kopy, v ktorých boli úspešnejší Brazílčania. Jedenástku nakoniec premenili Romário, Branco a Dunga za Brazíliu a Demetrio Albertini a Alberigo Evan za Talianov. Smutnými hrdinami boli Franco Baresi a Roberto Baggio, ktorý mal na kopačke udržanie Talianska v hre, no loptu vypálil nad bránku Taffarela. Brazília sa tak tešila z titulu majstrov sveta.

6. Ktorý v poradí majstrovský titul získala Brazília v USA?
a) 6
b) 4
c) 8

Majstrovstvá sa konajú každé štyri roky, ale s prípravou na nich sa začína už skôr. Viac ako 160 mužstiev súťaží o miesta na záverečný turnaj majstrovstiev, ktorého sa zúčastní 32 z nich (od roku 1998 zvýšené z 24). Finálový turnaj hostí viac ako štyri týždne dopredu vybratá krajina, ktorej mužstvo naň automaticky postupuje. V minulosti mal zaistený postup aj úradujúci majster sveta, ale kvôli rastúcej popularite futbalu v Ázii a USA, FIFA od tohto pravidla ustúpila. Slovensko v samostatnej ére absolvovalo prvú kvalifikáciu na svetový šampionát do Francúzska v roku 1998. V skupine sme sa stretli aj s Českom. V Bratislave sme Čechov zdolali 2:1, no na horúcej českej pôde sme prehrali 3:0 a v skupine obsadili konečné tretie miesto.

7. Kto viedol slovenský tím v kvalifikácii?
a) Jozef Vengloš - Jozef Jankech
b) Jozef Adamec - Jozef Chovanec
c) Dušan Galis - Ján Kocian

Svetový šampionát v roku 2006 sa odohral v Nemecku. Do finále sa nakoniec prebojovali Taliansko a Francúzsko. Pre jedného svetového velikána to bol posledný veľký turnaj, no skončil dosť neslávne. Určite si pamätáte záber, keď vylúčená francúzska legenda Zinedine Zidane míňal trofej, na ktorú si nemohol siahnuť. Titul totiž získali Taliani. Zidane bol vylúčený za incident, ktorý obehol svetové médiá. Hlavou zrazil k zemi talianskeho obrancu.

Zinedine Zidane inzultuje talianskeho obrancu vo finálovom zápase MS v nemecku. Foto: TASR/AP
8. Ako sa volá taliansky obranca, ktorého Zinedine Zidane inzultoval?
a) Fabio Cannavaro
b) Marco Materazzi
c) Gianluca Zambrotta

Rivalita medzi Slovenskom a Českom je v športovom svete viac než známa. V hokeji ale aj vo futbale Slováci ťahali väčšinou za kratší koniec. Jeden majstrovský kúsok sa im však podaril. Postúpili na záverečný svetový šampionát do Juhoafrickej republiky. To sa Čechom v samostatnej ére ešte nepodarilo. No a počkať si budú musieť ďalšie štyri roky, keďže im nevyšla ani kvalifikácia o postup na MS do Brazílie. V kvalifikácii o postup na MS do JAR sme sa s Čechmi stretli aj v kvalifikačnej skupine.

9. Akými výsledkami skončili oba kvalifikačné zápasy o postup na MS do JAR medzi Českom a Slovenskom? Výsledky sú zadané z pohľadu Česko - Slovensko.
a) 2:3 - 2:2
b) 1:0 - 1:2
c) 2:2 - 1:2

Weissova družina sa v roku 2010 premiérovo predstavila na záverečnom turnaji v Juhoafrickej republike. Slováci po kvalifikácii nesklamali ani na svetovom šampionáte. Po nešťastnom zápase s Novým Zélandom, ktorý sme remizovali 1:1 a po nevýraznom zápase s Paraguajom, ten sme zase prehrali 0:2, prišiel šok. Ten šok však zažili Taliani a celý futbalový svet. Outsider zo Slovenska, pokoril futbalového giganta z Talianska. Prehra mala pre Talianov tŕpku príchuť - stop na turnaji. Z postupu do osemfinále sa tešili Slováci. Tam sme síce prehrali, no napriek tomu výsledky po skvelých výkonoch išli do sveta.

10. S ktorým mužstvom sa stretlo Slovensko v osemfinále MS a akým výsledkom sa zápas skončil?
a) Kórejská republika - 2:1
b) Holandsko - 2:1
c) Argentína - 3:0


Správne odpovede: 1-c, 2-c, 3-a, 4-b, 5-c, 6-b, 7-a, 8-b, 9-c, 10-b

Komentáre

Anketa:

Boli ste úspešní? Na koľko otázok ste odpovedali správne?