Život

Francúz sa pokúsi preplávať Atlantik v kapsule tvaru suda

"Kapsula je dlhá tri metre, široká 2,1 metra a poskytuje šesť štvorcových metrov životného priestoru."

TASR, 30. decembra 2018 9:00
Na snímke francúzsky dobrodruh Jean-Jacques Savin stojí na vrchu svojej kapsule Foto: TASR/AP
Francúzsky dobrodruh Jean-Jacques Savin sa vydal na plavbu naprieč Atlantickým oceánom v špeciálnej kapsule tvaru suda, ktorý bude na pohyb využívať iba oceánske prúdy.

Savin (71) vyrazil z Kanárskych ostrovov a podľa vlastného vyjadrenia by mal dosiahnuť Karibik o tri mesiace. Jeho oranžová vystužená kapsula obsahuje spaciu pričňu, kuchyňu a úložný priestor. Moreplavec bude počas svojej cesty vyhadzovať na hladinu značky, ktoré oceánografom pomôžu študovať atlantické prúdy.

Aktualizácie bude Savin zverejňovať na sociálnej sieti Facebook. V jeho poslednom odkaze sa hovorí, že kapsula "sa správa dobre".

V telefonickom rozhovore s tlačovou agentúrou AFP muž uviedol: "Počasie je skvelé. Mám metrové vlny a pohybujem sa rýchlosťou 2-3 kilometre za hodinu. Do nedele mám priaznivú predpoveď počasia."

Savin je bývalý vojenský parašutista a pilot. Je presvedčený, že jeho kapsula ho bezpečne preplaví približne 4500 kilometrov až do Karibského mora.

Kapsula je dlhá tri metre, široká 2,1 metra a poskytuje šesť štvorcových metrov životného priestoru. Má niekoľko kruhových okien a bola skonštruovaná tak, aby odolala vlnobitiu a možným útokom kosatiek dravých. Solárny panel generuje energiu na komunikáciu a navigačný systém GPS.

Peniaze na plavidlo (60.000 eur) získal Savin prevažne prostredníctvom crowdfundingu.

Komentáre