Život

Mladí Slováci vytvorili filmový festival, jediný svojho druhu v Európe

"Kde je nadšenie a chuť pracovať, tam sú aj výsledky, s ktorými sa môže Slovensko pýšiť vo svete. Dôkazom toho je festival pre filmových tvorcov - Visegrad Film Forum."

, 16. marca 2014 6:00
Držiteľ Oscara za prácu na Schindlerovom zozname Stevena Spielberga, poľský filmový scénograf a architekt Allan Starski v rozhovore s výkonným riaditeľom festivalu VFF Jakubom Viktorínom (stojí chrbtom) a PR manažérom festivalu Marekom Urbanom. Foto: Lena Kušnieriková


Na začiatku bola myšlienka a veľká motivácia priniesť na Slovensko niečo nové, niečo, čo pomôže začínajúcim mladým tvorcom filmu. Po troch rokoch je Visegrad Film Forum projekt, ktorý presahuje hranice malého Slovenska a okrem susedov o ňom vedia v Litve, Slovinsku, Chorvátsku, Rumunsku, ale i v Anglicku, Amerike a po tomto ročníku dokonca v Číne. Mladí nadšenci z Filmovej a televíznej fakulty na Vysokej škole múzických umení dokázali, že na Slovensku nie je všetko čiernobiele a s patričným zanietením a vášňou aj za málo peňazí vedia vytvoriť vzdelávaciu platformu pre začínajúcich filmových profesionálov, ktorá má medzinárodný význam a v stredoeurópskom kontexte patrí k jedinečným svojho druhu. "Podobný druh fóra aspoň v strednej Európe okrem nášho neexistuje. Zakladáme si na tom, aby sme sa nestali klasickým filmovým festivalom. Máme premietania filmov, no najdôležitejšie sú pre nás dve veci - vzdelávanie a spoznávanie ľudí s podobnými cieľmi. Preto sa aj profilujeme ako vzdelávacia a networkingová platforma," priblížil PR manažér festivalu Marek Urban, s ktorým sme sa pozhovárali aj o ďalšom dianí, plánoch a filmovej problematike.

VFF vznikal ako súčasť študentského filmového festivalu Áčko. Na jeho začiatku bol terajší výkonný riaditeľ Jakub Viktorín. Už prvý ročník v roku 2011 naznačil, že so študentmi, ktorí za celým projektom stoja, treba vážne počítať. Na podujatie prišiel prednášať Krzysztof Zanussi, jeden z najvýznamnejších poľských a európskych režisérov a scenáristov súčasnosti, člen Európskej filmovej akadémie a prezident Európskej federácie audiovizuálnych tvorcov. Prebiehajúci tretí ročník 2014, ktorý bol zároveň premiérový, lebo už nie je súčasťou filmového festivalu Áčko, však priniesol absolútnu špičku v oblasti tvorby filmu. Do Bratislavy zavítal rakúsky kameraman Christian Berger, ktorý získal nomináciu na Oscara za spoluprácu na filme Michaela Hanekeho Biela stuha. Držiteľ Oscara za prácu na Schindlerovom zozname Stevena Spielberga, poľský filmový scénograf a architekt Allan Starski. Ďalší nominant na Oscara - švajčiarsky dokumentarista a riaditeľ Švajčiarskej filmovej akadémie Christian Frei. Nomináciu získal za svoj film Vojnový fotograf. Práve táto snímka bola aj jeho témou, o ktorej na VFF prednášal. Netreba zabudnúť ani na Ewu Puszczynsku, poľskú producentku, ktorá produkovala filmy ako Ida Pawla Pawłikowskeho či najnovší film Ari Folmana Futurologický kongres.



Festival spája ľudí z celého sveta



Podujatie nie je výnimočné iba preto, že na ňom prednášali tie najvýznamnejšie osobnosti z filmového sveta, ale aj preto, že práve tu budúci režiséri, producenti či scenáristi získavajú vedomosti od tých najpovolanejších a nadväzujú nové kontakty. „Hlavným cieľom je, aby sa mladí ľudia vzdelávali a rozvíjali, aby sa tu stretávali ľudia z celého sveta. Ja a moji kolegovia sme v rámci štúdia či rôznych workshopov precestovali prakticky celú Európu. Študoval som na viacerých zahraničných univerzitách a na Slovensko som sa vrátil aj preto, aby som priniesol trochu iný pohľad na film, na jeho tvorbu aj samotný prístup k študentom" zdôrazňuje Urban. Práve prístup, s ktorým sa stretol umelec v zahraničí je podľa neho veľmi dôležitý pre ďalšie napredovanie začínajúcich filmárov. "Keď som študoval v Anglicku, dekan ma prvý víkend pozval na neformálne raňajky, aby sa so mnou porozprával o mojich predstavách a plánoch. Chcel so mnou hovoriť, lebo videl, že mám naozaj záujem posúvať sa ďalej. To je i naším cieľom - otvoriť ľuďom nový pohľad na tvorbu, prebudiť v nich vášeň, diskutovať a donútiť ich rozmýšľať."
Rakúsky kameraman Christian Berger, ktorý získal nomináciu na Oscara za spoluprácu na filme Michaela Hanekeho Biela stuha. Foto: Lena Kušnieriková

O kvalite festivalu bezpochyby svedčí aj to, že na ňom obsahovo a odborne participujú významné filmové školy - Academy of Dramatic Art zo Záhrebu (ADU ), Academy of Theatre, Radio, Film and Television Ľubľana, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění Praha (FAMU), Lithuanian Academy of Music and Theatre Vilnius (LMTA), Lodz Film School , The Academy of Drama and Film v Budapešti (SZFE) a The Caragiale University of Theatrical Arts and Cinematography v Bukurešti (UNATC). Hlavne poľská Lodz Film School a česká FAMU patria medzi európske filmové špičky. "Spolupráca so školami funguje na takej báze, že s nimi máme celoročné partnerstvo a pracujeme spolu na rôznych projektoch. Každá z partnerských škôl zároveň podporuje študentov, aby prišli na fórum do Bratislavy. Premietajú sa tu kolekcie najlepších filmov z každej filmovej školy, po ktorých nasleduje diskusia s ich tvorcami," priblížil PR manažér.

Ročník 2014 dopadol veľmi dobre, organizátori už rozmýšľajú nad nasledujúcim



Na VFF 2014 sa okrem iného konala vôbec prvá verejná diskusia riaditeľov filmových fondov zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Poľska a Rakúska (14. marca). Cieľom diskusie bolo vytvoriť priestor pre možnú budúcu spoluprácu medzi fondmi. Na diskusii sa prebrali najmä otázky spolufinancovania filmových projektov v rámci strednej Európy a tiež, ako ho zlepšiť.
Projekcia študentských filmov Foto: Lena Kušnieriková

"Tento ročník dopadol veľmi dobre, obzvlášť si ceníme neformálnu atmosféru, ktorú nám pomohli vytvoriť všetci naši návštevníci. Musím však priznať, že tak trochu sme myšlienkami pri budúcom ročníku. Dostali sme už niekoľko nápadov, koho pozvať a čo pridať.“ Do tej doby je ich cieľom dosiahnuť to, aby fórum pôsobilo počas celého roka. "Práve máme pred sebou jeden projekt, prednášku o slovenskom filme pre stredné školy. Ide o sériu prednášok, kde so stredoškolákmi vediem partnerský dialóg, namiesto toho, aby som sa im snažil vysvetľovať, čo si majú alebo nemajú o slovenskom filme myslieť. Púšťali sme filmové ukážky, robili rôzne kreatívne cvičenia. Ukázal som im, že už na strednej škole môžu tvoriť. Práve na takejto báze chceme fungovať celoročne," opísal Urban. Ďalším z projektov, na ktorých Visegrad Film Forum participuje, je European Film Awards: Young Audience Award 2014. Ide o celoeurópsky projekt s 12 - 14 ročnými tínedžermi, ktorí budú spojení telemostom, budú spolu pozerať filmy a hodnotiť ich. "Práve takéto aktivity chceme propagovať a viesť cez VFF. Chceme budovať meno sebe i Slovensku, byť serióznym partnerom v celoeurópskom priestore. Ale najmä pomôcť slovenskému filmu," uzavrel Marek Urban.

Komentáre