Život

Fakulta prírodných vied UCM v Trnave rozvíja spoluprácu krajín V4

""

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 24. novembra 2015 6:43
Foto: Fakulta prírodných vied UCM v Trnave
V uplynulých dňoch v Jasnej, v krásnom prostredí Nízkych Tatier, sa uskutočnil piaty ročník medzinárodnej vedeckej konferencie APPLIED NATURAL SCIENCES 2015 (Aplikované prírodné vedy) s podtitulom perspektívy v krajinách V4. Hlavným organizátorom tohto podujatia bola Fakulta prírodných vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, ktorá venuje mimoriadnu pozornosť a úsilie rozvoju vedeckých aktivít v oblasti chémie, biotechnológií a molekulárnej biológie. Úspešné smerovanie v oblasti vedy a výskumu, publikačné výstupy riešiteľských tímov, prácu s doktorandmi a aktivity na poli propagácie vedy ocenila aj akreditačná komisia pozitívnym hodnotením fakulty v rámci komplexnej akreditácie.

Stalo sa však už tradíciou, že na konferencii sa organizačne aj obsahovo, ale najmä účasťou popredných vedeckých kapacít z krajín V4, podieľajú partnerské univerzity z Čiech, Poľska a Maďarska. Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta chémie Univerzity M. Kopernika v Toruni, Fakulta poľnohospodárskych a potravinárskych vied v Mosonmagyaróvári Západomaďarskej univerzity v Šoproni sú dlhodobými partnermi pri participácii na vedeckovýskumných projektoch výmene doktorandov a vedeckej spolupráci.

Konferenciu s účasťou špičkových odborníkov zo 17 krajín Európy a Ázie bolo možné uskutočniť predovšetkým za finančnej podpory Vyšehradského fondu. V plodnej diskusii v rámci štyroch sympózií a posterových sekcií boli prezentované najnovšie výsledky súčasného výskumu, čím sa vytvárali nové kontakty a možné spolupráce medzi pracoviskami zastúpenými viac ako 180 účastníkmi konferencie.

Piatym ročníkom konferencie APPLIEND NATURAL SCIENCES 2015 organizátori posunuli latku konferencie na vysokú úroveň. Avšak aj napriek dvojročnému cyklu konania týchto podujatí, organizátori už teraz budujú stratégiu, ako túto súčasnú métu prekonať.
Fakulta prírodných vied UCM v Trnave rozvíja spoluprácu v rámci krajín V4 Foto: Fakulta prírodných vied UCM v Trnave

Komentáre