Život

Fakty o internete, ktoré ste pravdepodobne netušili

"Aká veková kategória ho využíva najzriedkavejšie? Ktoré weby používame najčastejšie? A sú to muži či ženy, ktorí tento novodobý informačný prostriedok používajú viac? "

Róbert Sprock, 14. augusta 2014 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta


Mnoho ľudí si už bez internetu svoj život predstaviť ani nevie. Dôkazom toho je aj fakt, že priemerný užívateľ na ňom strávi približne 32 hodín do mesiaca. Ďalší údaj zo štúdie, ktorá sa uskutočnila v Česku, je, že muži sú na internete častejšie, ako ich nežnejšie polovičky, a to približne o päť percent.

Je vcelku zaujímavé, že žena je v zimnom období na webe ešte citeľnejšie menej aktívna než jej mužský náprotivok. Jedným z dôvodov môže byť aj skutočnosť, že muži sa v predvianočnom období zdržiavajú najmä doma na internete. Zatiaľ čo ženy trávia svoj voľný čas v domácnosti prípravami na sviatky.

Kto trávi na webe najviac času?


Neviete, čo práve robia vaše deti? Je dosť možné, že práve surfujú na internete. Prieskum totiž ukázal, že ľudia s narastajúcim vekom používajú internet stále menej. Napríklad, 90 percent mládeže vo veku 10 až 24 rokov ho používa pravidelne, zatiaľ čo ľudia vo veku 55+ ho používajú len niečo málo cez 30 percent. K tomu pripomíname, že v reálnej populácii má táto veková kategória najväčšie zastúpenie. Tým pádom znižuje celkovú používanosť internetu vo väčšom merítku, ako mladšia generácia.

Najviac používajú toto moderné médium ľudia vo veku 25 až 34 rokov a až polovicu z celkového počtu používateľov internetu tvorí skupina od 10 do 34 rokov.

Podiel pohlaví na využívanú internetu je viac-menej vyrovnaný. Až vo vyššom veku začínajú dominovať ženy, pretože sa štatisticky dožívajú viac, ako muži. No pri internetovej populácii platí presný opak. Mladé ženy síce používajú internet o niečo málo viac, no s vyšším vekom sa podiel dámskych užívateliek znižuje na úkor pánov, ktorí aj vo vyššom veku majú záujem používať nové technológie. Môžme však očakávať, že postupom času sa tento trend bude vytrácať, keďže ľudia, ktorí internet už používajú, ho s pribúdajúcim vekom používať neprestanú.

Mladí ľudia a internet


Už vieme, že najviac internet využíva mládež. Slovenský prieskum Millennials+, ktorý zmapoval 1500 mladých ľudí vo veku 12 až 26 rokov, zisťoval, aký má vzťah táto veková skupina k internetu. Nielenže majú na sieti najväčie zastúpenie zo všetkých, ale používajú ho aj najdlhšie. Denne stráviť štyri hodiny na internete pre nich nie je vôbec problém.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Možno nie je príliš prekvapivé, že ich najobľúbenejšie miesto na webe je Facebook. Tam môžu robiť všetko, čo ich baví. Od chatovania, komentovania príspevkov, ukladania fotografií, hrania hier, až po pridávanie a zdieľanie zaujímavých stránok. Na druhé miesto v počte vzhliadnutí sa dostal známy vyhľadávač Google, ktorý denne otvorí takmer tretina respondentov. Presne štvrtina teenagerov a mladých dospelých si skontroluje svoju poštu na G-maile.

Spomedzi sociálnych sietí opäť dominuje Facebook. Tam má svoj profil až 81 percent opýtaných. Takmer polovica má svoj účet aj na Pokeci a Google+; po nich nasleduje Twitter (15%) a skupinu uzatvára Instagram (9%).

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Top 13 prekvapivých faktov o internete
Cítite sa na internete bezpečne? Štúdia ukazuje, že nie
Poznáte všetky sociálne siete?
Sociálne siete II: Poznáte aj tieto štyri?
Sociálne siete III: Tumblr, Reddit, MySpace a DeviantArt
Futbalové preteky Facebooku, Twitteru a Googlu

Komentáre