Život

Experti hovoria: Toto je 20 najlepších pív na svete

"Zaujímavú štúdiu, ktorú urobili vedci na univerzite v Stanforde, použili na zistenie najlepších pív na svete. Takto dopadli výsledky."

, 3. augusta 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Ste milovníci zlatého moku? Potom by ste mali zbystriť pozornosť! Dvaja vedci zo Stanfordskej univerzity, ktorí sa zaberajú IT technológiami, vykonali zaujímavý experiment. Skúmali, čo nám chutí, ako sa naše chute časom vyvíjajú a menia. Domnievajú sa, že čím viac skúseností máme, tým viac budeme chcieť ochutnať produkty, ktoré sú pre nás ťažko dostupné.

Julian McAuley a Jure Leskovec vyvinuli model, ktorý im pomohol oddeliť expertov od laikov (tu si môžete o výskume prečítať viac). Model je postavený na hodnotení jednotlivých produktov, ktoré sú podrobené kritike (pozitívnej/negatívnej) formou recenzií. Berie do úvahy počet recenzií, ktoré o skúšanom produkte jednotliví respondenti napísali a porovnáva ich s recenziami ďalších odborníkov. Vedci za expertov považujú tých, ktorí napísali viac než 50 posudkov o konkrétnom výrobku.

Tento model bol aplikovaný v pivnej praxi. Experti ho použili pri hodnotení kvality jednotlivých druhov pív. Poznatky o pivných značkách čerpali z najväčšej pivnej internetovej stránky (www.ratebeer.com), ktorá píše o zlatom moku s viac ako troma miliónmi hodnotení.

Stanfordský model kvalifikoval pivo podľa toho, koľko posudkov k značke uviedli recenzenti, porovnali ich so skúsenosťami ďalších expertov a následne určili 20 najlepších pív na svete.

20. Stone's Imperial Russian Stout


Na 20. mieste sa umiestnilo Imperial Russian Stout (história piva siaha do čias vládnutia Cára Petra Veľkého, ktorý si obľúbil tmavé pivo a z toho obdobia aj pochádza názov značky) , ktoré sa varí v Escondide v Kalifornii. Experti mu dali 4,215 bodov z 5. Silné čierne pivo má výraznú príchuť čiernych ríbezlí, kávy a anízu. Odborníkov z pivného portálu pri hodnotení najviac nadchla vôňa, vzhľad a chuť.

19. Bell Batch 7000 Ale


Odborníci na Ratebeer ohodnotili pivo z Kalamazoa v Michigane na 4,226 bodov. Tmavé pivo s výraznou arómou a chuťou vanilky a karamelu sa varí podľa špeciálnej receptúry. Prívlastok Ale v názve je všeobecný termín, ktorý sa používa na označenie kvasených pív. Ide o vrchné kvasenie, ktoré prebieha pri teplotách okolo 20 – 24 °C, keď kvasinky počas fermentácie vychádzajú na hladinu. Tento proces spôsobuje oxid uhličitý. Pivo podľa hodnotiaceho modelu získalo 19. miesto. Odborníkov v tomto prípade najviac nadchla aróma.

18. Bell Hopslam Ale


Na 18. mieste skončilo ďalšie pivo z pivovaru v Kalamazoo. Odborníci mu pridelili 4,229 hviezdičiek. Bell's Hopslam sa vyznačuje výraznou kvetinovou a grepfruitovou chuťou. Varí sa zo šiestich druhov chmeľu.

17. Fonteinen Schaerbeekse Kriek


A ideme do Európy. Na 17. mieste sa umiestnilo, podľa kritérií, ktoré nastavila štúdia v Stanforde, belgické pivo Fonteinen's Schaerbeekse Kriek. Pivovar v obci Beersel si za svoj produkt vyslúžil 4,236 bodov.

Zlatý mok z 24-tisícovej obce je vyrobený iba zo sladu, pšenice, chmeľu, vody a vzácnych čerešní, ktoré rastú v meste Schaerbeek. Pivo má červenkastý odtieň, je ľahko kyslasté s ovocnými tónmi.

16. Hürlimann Samichlaus


V TOP 20 sa nachádza aj švajčiarske pivo. Za svoju výraznú chuť si nápoj vyslúžil 16. miesto. So 14 percentami alkoholu patrí k najsilnejším pivám na svete. Pivo je špecifické tým, že sa varí iba raz do roka a to 6. decembra. Navyše, 10 mesiacov pred plnením do fliaš. Odborníci mu dali 4,239 bodov.

15. Hair of the Dog Fred from the Wood


A opäť sa vrátime na americký kontinent. Konkrétne z Portlandu v Oregone pochádza pivo so psom na etikete. Pivo s výraznou jačmeňovou chuťou zreje v dubových sudoch šesť mesiacov. Pivo získalo 4,241 bodov a 15. miesto.

14. Deschutes Brewery The Abyss


V Oregone ostaneme aj pri nasledujúcej značke. Deschutes Brewery's The Abyss dostalo od recenzentov 4,243 bodov z piatich a obsadilo 14. miesto. V pivovare v Bende sa varí tmavé pivo a jeho chuť oceňujú po celej Amerike. "Pre tých, ktorí majú radšej sladšie pivá, je toto ako stvorené. Môžete v ňom cítiť chuť melasy a sladkého drievka," opisujú odborníci.

13. Surly Darkness


V poradí 13. miesto obsadilo ďalšie pivo z radu Imperial Russian Stout. Varí sa v Brooklyn Center v Minnesote. Pivo má chuť po čokoláde. Jeho špecifikom je, že sa varí iba v októbri a patrí k tým silnejším - má 9,8 percenta alkoholu. Odborníci mu pridelili 4,254 bodov z piatich.

12. Westvleteren Extra 8


Na 12. mieste je belgické pivo, ktoré varia mnísi v trapistickom kláštore v mestečku Westvleteren. Varenie zlatého moku sprevádza prísny dohľad mníchov. Proces výroby poznajú len štyria sladisti. Predáva sa iba v malých množstvách v kláštoroch alebo v pivárňach, ktoré majú na predaj tejto značky licenciu. Za svoju silnú chuť dostalo 4,267 bodov.

11. Russian River Supplication


V kalifornskom Somona County sa varí Russian River Supplication. Pivo dozrieva 12 mesiacov vo vinných sudoch z miestnych vinárni Somona County. Pivo je zmesou chutí a vôní, dubového dreva, v ktorom zreje. Za 4,275 bodov si vyslúžilo 11. miesto.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

10. Hair of the Dog Adam


A dostávame sa do prvej desiatky najlepších pív na svete. Podľa odborníkov je na 10. mieste Russian River's Supplication. Pivo, ktoré vyrábajú v nemeckom Dortmunde. Nápoj s ďalším psom na etikete je veľmi špecifické. Vyrába sa vo veľmi malých množstvách a každá fľaša má výnimočné stáčacie číslo. Toto číslo sa mení po každej päť tisícej sérii. Patrí k takzvaným dezertným pivám. Obsah alkoholu - 10percent. Získalo 4,277 bodov.

9. Goose Island Bourbon County Stout


Na deviate miesto sa dostalo jedno neobyčajné pivo. Charakteristika hovorí za všetko. Tmavý Goose Island's Bourbon County Stout zreje dva roky v 18-ročných bourbonových sudoch. Má výrazne tóny čokolády a dosť vysoké grády, až 13 percent alkoholu. Pivári z Goose Islandu v Chicagu si vyslúžili 4,283 bodov.

8. Russian River Temptation


Pivo sa vyrába pri Ruskej rieke v severnej časti Kalifornie. Svetlý nápoj zrie deväť až 15 mesiacov v sudoch Chardonnay, ktoré pochádzajú z lokálnych vinární v Sonoma County. Kto ich ochutná, určite zacíti kyslú chuť s arómou duba a Chardonnay. Za svoju chuť dostal nápoj 4,284 bodov.

7. Russian River Pliny the Elder


Z rovnakej oblasti ako Russian River Temptation pochádza aj pivo Russian River's Pliny the Elder. Pre sviežu citrusovú chuť získalo 4,289 bodov. Nápoj je zmesou citrusov, borovice a čerstvého chmeľu. "Svojou vyváženou chuťou sa stal legendou v USA," oceňujú recenzenti.

6. Founders Brewing Co. KBS


Pivári z Grand Rapids v Michigane dostali za tento svoj produkt 4,29 bodov. Pivo sa varí s kávou a čokoládou, aby dosiahlo tmavší nádych a výraznejšiu chuť. Nápoj dozrieva v tmavých pivniciach v dubových sudoch od bourbonu.

5. Three Floyds Brewing Dreadnaught Imperial IPA


Toto extra chmeľové pivo má komplexný chuťový profil s arómou manga a broskyne. "No tí, ktorí ho ochutnajú, zacítia jeho extrémnu horkosť," pripomínajú recenzenti. Má 9, 5 percenta alkoholu. Pivovar v Munsteri dostal za tento nápoj od recenzentov 4,3 bodov.

4. Bell Expedition Stout


Pivovar z Kalmazoa má v rebríčku zastúpenie aj po tretí raz. Jeho pivo Bell's Expedition Stout získalo v hodnotení recenzentov 4,34 bodov. Pivo s kávovou arómou si obľúbia najmä milovníci sladkých pív. "Chute piva sa rozvíjajú postupne so zrením," zhodujú sa odborníci.

3. AleSmith Speedway Stout


Pivo zo San Diega v Kalifornii je v prvej trojke. Za svoju chuť a vzhľad a silu - 12 percent percent alkoholu, si od recenzentov vyslúžilo 4,372 bodov. "Tento tmavý mok sa vám bude na jazyku rozplývať postupne. Najskôr ucítite chuť silnej kávy a potom tmavej čokolády. Jeho sila opantá vaše zmysly," rozplývajú sa prispievatelia recenzií.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

2. Three Floyds Brewing Dark Lord Russian Imperial Stout


Striebornú priečku obsadil nápoj s názvom - Three Floyds Brewing's Dark Lord Russian Imperial Stout. Toto pivo odborníci ohodnotili na 4,379 bodov z piatich. "Démonické, záhadné, tmavé," predbiehajú sa recenzenti pri hodnotení. Nie nadarmo patrí k najcennejším. Do predaja sa totiž dostane iba 6000 fliaš tohto nápoja ročne s výraznými sladkými chuťami po melase, mede a káve, ktoré rokmi zrenia ešte viac silnejú. Pivo je tak populárne, že sa preň vytvorili poradovníky.

1. Westvleteren 12


A toto je pivo všetkých pív. Podľa odborníkov je Westvleteren 12 najlepšie na svete. Belgické mestečko Westvleteren´s už v exkluzívnom pivnom rebríčku svoje zastúpenie raz má. Mníšsky rád, ktorý tento vzácny mok pripravuje, sa dostal na absolútny vrchol. Mnísi z Trappistského opátstva sv. Sixtusa toto pivo predávajú priamo v kláštore, v jednoduchej fľaši so žltým vrchnákom. Pivo sa podáva väčšinou vo vyššej teplote, než klasické pivá - medzi 8 až 14 °C.

Šanca, že si pivo bežne kúpite v belgickom kiosku, je nulová. V roku 2009 sa stalo, že mnísi uskutočnili iba jediný predaj Westvleteren 12. Predaj tohto piva je limitovaný na interval - raz za 60 dní. Preto, ak sa do opátstva vyberiete, tak vedzte, že ochutnať z tohto vzácneho moku len tak ľahko nedostanete. Musíte sa najskôr objednať na špeciálnej pivnej linke, ktorá slúži na tieto účely. Podmienky sú veľmi prísne. Pivo sa musí variť iba v trapistických kláštoroch a pod dohľadom mníchov. Jeho výroba trvá približne tri mesiace. Nadobudnuté prostriedky sa používajú na účely kláštora alebo na pomoc chudobným.

ĎALŠIE ČLÁNKY



Beethoven a Hemingway poznali spôsoby, ako uspieť, skúste ich aj vy

Chýba vám v Margerite limetka? Vedzte, že sú za tým drogové kartely

Krajšia pokožka už o pár dní, stačí jesť tie správne potraviny

Hotely v Paríži: Zaplaťte, koľko chcete, vyzývajú ich majitelia

Riadite sa pri výbere hotela hviezdičkami? Robíte chybu

Toto je desať najlepších hotelov pre váš biznis

Komentáre