Život

Darček pre toho môjho?

"Čo kúpiť manželovi na Vianoce? Meniny sa dajú odbiť fľašou šampanského, narodeniny poriadnou hostinou, ale na Štedrý večer sa očakáva niečo naozaj štedré. No ale čo?"

Webmagazin.sk, 23. decembra 2013 14:00
Z obálky knihy Gustáva Murína Foto: Archív Gustáv Murín


Webmagazín má pre vás vianočný darček! Spolu so spisovateľom Gustávom Murínom vám prinesie štyri ukážky zo spisovateľovej práve vychádzajúcej E-knihy „Návod na manželstvo“. Tu je tretia z nich.

Darček pre toho môjho?


Na svete je niekoľko závažných otázok, ktoré si vyžadujú naliehavú odpoveď. Jednou z nich je otázka, či ľudstvo postihne globálne oteplenie, alebo globálne ochladenie. Nemenej závažnou otázkou je, čo máte kúpiť manželovi na Vianoce. Meniny sa dajú odbiť fľašou šampanského, narodeniny poriadnou hostinou, ale na Štedrý večer sa očakáva niečo naozaj štedré. No ale čo?

Toto už poznáme

Ponožky a nový sveter váš manžel dostával od starostlivej mamy už ako chlapec. Je dôvodná obava, že takúto starostlivosť od vás na Štedrý deň asi neočakáva. Horšie je, že takmer nikto (ani on sám!) nevie, čo by to vlastne malo byť, čo by ho naozaj obdarilo. Vianoce sú snáď jediné obdobie v roku, keď aj samotný chlap v rozpakoch priznáva, že nevie, čo by chcel. Šťastná to žena, ktorej muž hreší! Teda vo všetkej počestnosti. Áno, je to nezdravé, ale kartón cigariet tuhého fajčiara poteší. Alebo zaujímavá fajka. Znalca vína vie nadchnúť vzácna značka zvlášť vydareného ročníka. Labužník ocení, ak zoženiete krabiu konzervu a nezjete mu to aj s deťmi tak, že mu ostane len plech s exotickou nálepkou. No ale čo s takým mužom, čo sa (na vašu radu!) rozhodol prestať fajčiť, piť a prešiel na suchárovú diétu?

Riešenie – kúpte mu hračku! Takú pre veľkých. A preto je vašou spásou šport. Ak hrá tenis – vyfasuje loptičky, ak golf – tak nejakú vhodne zahnutú palicu. Bicyklový nadšenec by mohol dostať fajnové cyklistické rukavice a hokejista prilbu vhodnú aj do spoločnosti. Lyžiari sú veľmi drahí na obdarovanie, ale dá sa to zachrániť vlastnoručne upletenou čapicou s nápisom „Mucinkovi z lásky“. Sviatočnému futbalistovi kúpte rovno ortézu, aj tak si tie svoje haksne čoskoro tak okope, že sa zíde každá výstuha. A tu sme pri dočasnosti tohto druhu darčekov. Priznajme si to, dámy, naši športuchtiví muži sa časom touto činnosťou dokážu tak zneschopniť, že jediné, čo by sme im ešte mohli kúpiť, je invalidný vozík. Táto cesta voľby vianočných darčekov je sľubná, ale dočasná...

Ale riešenie musí byť! Záchranou sú koníčky. Akýkoľvek koníček je dobrý na to, aby vás najmenej polroka pred Vianocami zamestnal zháňaním Modrého Maurícia pre filatelistu, zátky od thajského šampanského pre zberača zátok a nárazníka od električky pre nadšenca koľajových vozidiel. Ak ste takéto zvyky svojho muža preklínali po celý rok, aspoň teraz oceníte, že vám uľahčia predvianočné nákupy.
Ale čo ak ten váš nehreší, nešportuje a nemá záľuby?

Riešenie sa vždy nájde

Znie to možno pesimisticky, ale takých nevyhranených indivíduí je medzi mužmi, najmä s pribúdajúcim vekom, čoraz viac. Tak čo mu kúpiť? Nový vankúš na gauč, z ktorého sa len ťažko zdvíha? Ručne pletený obal na ovládač od televízora i celej rodiny? Pozlátený otvárač na pivo?

Veľmi odvážne ženy idú cestou rozseknutia vianočného gordického uzla skutočne ráznym činom. Vychádzajú totiž z presvedčenia, že manžela najviac na Vianoce potešia, ak niečo kúpia – sebe! Veď pre koho to všetko vlastne robia, komu sa chcú zapáčiť, pre koho sa robia krásnymi? Znie to ambiciózne, ale je to aj riskantná cesta. Práve táto otázka by totiž mohla vášho manžela priviesť k zamysleniu. A odpoveď nie je jednoznačná.

Riešenie: Vianoce sú najlepšie bez prekvapení. Veď – medzi nami – ponožky a nový sveter naozaj nemôžu nič pokaziť...

Ak vás ukážka z knihy zaujala, neváhajte a zabezpečte si ju celú. Nájdete ju na stiahnutie na Itunes.apple.com.

Komentáre