Život

Vydražia jeden zo Schindlerových zoznamov

"Podľa dražobného domu ide o jedinú podobnú písomnosť, ktorú možno aktuálne získať."

TASR, 19. marca 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Výťažok až 2,4 milióna dolárov (v prepočte asi 2,26 milióna eur) očakáva aukčný dom Moments in Time, špecializujúci sa na historické dokumenty, pri dražbe predposledného zo siedmich Schindlerových zoznamov.

Nemecký priemyselník, ktorý počas druhej svetovej vojny zachránil životy viac ako 1000 Židov, poskytol nacistom celkovo sedem zoznamov požadujúcich uvoľnenie Židov na nútené práce.

Ten, ktorý čoskoro skončí pod dražobným kladivkom, pochádza z 18. apríla 1945, má 14 strán a obsahuje celkove 901 mien. Podľa dražobného domu ide o jedinú podobnú písomnosť, ktorú možno aktuálne získať, ďalšie známe zoznamy sú v súčasnosti v Spolkovom archíve v nemeckom meste Koblenz, v pamätníku obetí holokaustu Jad Vašem v Jeruzaleme a v Múzeu holokaustu vo Washingtone.

Dražený dokument patril podľa slov šéfa dražobného domu Garyho Zimeta pre britský denník The Guardian kedysi synovcovi niekdajšieho Schindlerovho účtovníka a pomocníka Jicchaka Sterna, rodáka z Krakova, ktorého v slávnom oscarovom filme režiséra Stevena Spielbera stvárnil Ben Kingsley.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Tento Slovák má doma rekordnú zbierku starších mobilov
Anna Kalmanová sníma dreveným fotoaparátom najčastejšie prírodu
Highlighty týždňa: Najviac cien OTO má Adela Banášová
V Káhire objavili obrovskú sochu faraóna

Komentáre