Život

Športom otriasa doping! Tu sú najväčší hriešnici a škandály v športe

"Dokáže športovec dostať zo seba nadľudský výkon poctivým tréningom a správnou životosprávou alebo iba vďaka podporným prostriedkom, teda dopingu?"

, 29. júla 2013 6:00
Marion Jonesová Foto: TASR/AP
Kde je hranica ľudskej výkonnosti a kde sa dostávame na úroveň strojov? Túto otázku si mnohokrát dávame pri sledovaní špičkových športových výkonov. Dokáže športovec dostať zo seba nadľudský výkon poctivým tréningom a správnou životosprávou alebo iba vďaka podporným prostriedkom, teda dopingu?

Určite by nebolo správne hádzať všetkých do jedného vreca, takým patrí uznanie a poklona. No súčasná prax ukazuje, že čoraz viac borcov na svetovej úrovni siaha po všelijakých anabolikách, steroidoch a iných látkach, ktoré do športu nepatria. Čerstvým príkladom sú špičkoví atléti Tyson Gay a Asafa Powell. Iba pár hodín stará správa hovorí o tom, že cyklistický velikán Stuart O'Grady dopoval pred Tour de France v roku 1998. Športovec sa k tomu priznal deň potom, ako ukončil športovú kariéru.

História


Dopovalo sa už v antickom období. Správy o dopingu v modernom športe sa objavujú prvýkrát v roku 1865. Vtedy doping dávali hlavne koňom na konských dostihoch. Pojem „doping“ sa prvýkrát v anglickom slovníku objavil v roku 1889. Označoval zmes ópia a narkotík, ktorá sa dovtedy používala pri konských dostihoch. V roku 1959 vznikla vo Francúzsku dopingová komisia, ktorú založila Národná asociácia telesnej výchovy. MOV v roku 1962 odsúhlasil rezolúciu proti dopingu.

Rok na to Rada Európy jasne definovala, čo je to doping. V roku 1989 tá istá inštitúcia prijala Dohovor proti dopingu. A od roku 2004 sa zaviedol Svetový antidopingový kódex Wada, ktorý platí v celom športovom hnutí. Aj napriek tvrdým opatreniam niektorí športovci riskujú nielen dobrú povesť a športovú kariéru, ale aj zdravie a balansujú na hrane zákona. Pozrite sa spolu s nami na najväčších dopingových hriešnikov a škandály v športe.

Ben Johnson Foto: TASR/AP

Ben Johnson


Ben Johnson, fenomenálny kanadský šprintér. Hviezdou atletického neba sa stal v 80. rokoch minulého storočia. Bol najrýchlejším mužom planéty. Jeho svetový rekord na 100 m z MS v Ríme v roku 1987 s hodnotou 9,83 sekundy dlho nikto neprekonal. Vo finále zdolal ďalšieho atletického giganta Carla Lewisa. Ten neskôr rozvíril diskusiu o nadľudských výkonoch. "Človek nemôže podať taký výkon bez toho, aby neužil drogy," povedal Lewis.

O rok neskôr na olympiáde v Soule sa reči stali skutočnosťou. Johnson v Soule atakoval zlatú pozíciu s časom 9,79 sekundy, keď vo finále zdolal už po niekoľkýkrát Lewisa s náskokom 13 stotín. No koniec neskončil happyendom. Big Benovi, ako ho v tom čase prezývali, vo vzorke moču tri dni po preteku našli nedovolené látky. Nasledovala diskvalifikácia. Atlétovi zobrali zlatú medailu aj zlato z MS v Ríme a svetový rekord. Ben odišiel s hanbou domov.

Po treste sa na dráhu vrátil v roku 1991 na halovom preteku v Hamiltone. Blisol sa niekoľkými skvelými výsledkami. No prišiel február 1993 a míting v Montreale. Neskoršie vyšetrovanie zistilo, že Ben Johnson užil steroidy a Medzinárodná atletická federácia (IAAF) mu udelila doživotný dištanc. V roku 1997 sa dostal do povedomia médií, keď začal trénovať ďalšieho enfant terrible športu Diega Maradonnu.

Marion Jonesová


Na OH v Sydney priam explodovala. Američanka Marion Jonesová na najprestížnejších hrách získala tri zlaté a dve bronzové medaile v disciplínach 100 m, 200 m, 4x100 m, 4x200 m a skok do diaľky. Rok na to, na MS v Edmontone, získala zlato a striebro v disciplínach 100 m, 200 m. A posledné zlato zo stovky v Brisbane.

Fenomenálna atlétka o všetky menované cenné kovy a víťazstva prišla šmahom ruky. V roku 2007 sa dostala pred súd v súvislosti s aférou BALCO. Priznala sa, že od septembra 2000 do júla 2001 užívala zakázané dopingové látky. Tie jej vraj bez jej vedomia podával tréner Trevor Graham. Graham bol člen jamajského strieborného tímu z OH v Soule v roku 1988 na 4x400 m. Až do vypuknutia škandálu bol uznávaným trénerom. Po tomto incidente ho americký olympijský výbor na neurčito vylúčil zo všetkých štruktúr. Zistilo sa totiž, že väčšina jeho zverencov vrátane Marion mali pozitívny dopingový nález. Jonesová si v roku 2008 odsedela za krivú výpoveď polročný trest.

Na archívnej snímke z 1. októbra 2000 v Sydney americká atlétka Marion Jonesová ukazuje svojich päť olympijských medailí. Foto: TASR/AP

Americkí atléti


Po Benovi Johnesovi prišli ďalšie škandály. Tie sa však prevalili až v roku 2003. Bývalý šéf americkej Antidopingovej agentúry zverejnil zistenia, podľa ktorých od roku 1988 až po rok 2000 dopovalo vyše 100 špičkových amerických atlétov. Iróniou však je, že okrem Johnsona nebol nik potrestaný. V sieti uviazla aj megahviezda Carl Lewis, ktorý v roku 1988 "potopil" Johnsona už spomínanou vetou, že bez dopingu nie je možné dosiahnuť stovku pod 10 s. Benovmu najväčšiemu rivalovi však zistili pozitívnu vzorku ešte pred OH v Soule v roku 1988. V dopingových škandáloch tak neskôr uviazli aj ďalšie hviezdy: Justin Gatlin (100 m za 9,77), Dennis Mitchel (4-násobný americký šampión na 100 m), Tim Montgomery (9,78) alebo zo žien už spomínaná Marion Jonesová, či Katrin Krabbe.



Tu sa však škandál nekončí. V tom istom roku prepukla aféra BALCO. Na povrch vyplávali skutočnosti, podľa ktorých spoločnosť BALCO, ktorá pre laboratória analyzovala krv a moč, vyrábala látku - hormón THG. Látku mala užívať väčšina amerických atlétov. Federáli síce mali podozrenie, no dôkaz získali až potom, keď USUDA dostala anonymnú zásielku, v ktorej bola striekačka a na nej stopy THG. Neskôr sa zistilo, že zásielku poslal Trevor Graham, tréner amerických šprintérov, medzi nimi aj Marion Jonesovej. Začal kolotoč vyšetrovaní. A na povrch vyplávalo, že do škandálu bola napríklad zapletená aj americká bejzbalová hviezda Barry Bonds.

Diego Maradona Foto: TASR/AP

Diego Maradona


Fenomenálny argentínsky futbalista patril k najväčším hviezdam futbalového sveta. Bol rovnako obdivovaný, ako aj nenávidený. Ťažké srdce majú naňho hlavne anglickí fanúšikovia za hru rukou, ktorá rozhodla v roku 1986 štvrťfinále MS vo futbale v Mexiku proti Anglicku. Diego svoj vlastný zákrok označoval ako božia ruka, no neskôr sa priznal, že to bola predsa len jeho ruka. V každom prípade bol Maradona futbalista par excellence. Jeho slávu však zatienili drogové a dopingové škandály.



V čase jeho najväčšej slávy, keď bol hráčom Neapola, po zisku pohára UEFA, po ocenení najlepší strelec Serie A v sezóne 88/89, sa prevalila jeho kokaínova aféra a vzťahy s mafiou. Za kokaín dostal dištanc na 15 mesiacov a nasledoval odchod z Neapola. Na trávnik sa potom dostal až po takmer dvoch rokoch v sezóne 92/93, keď nastúpil za španielsku Sevillu. Zotrval tam krátko a v roku 1993 nasleduje prestup do Newell's Old Boys.

Rok na to na futbalových MS v Amerike sa Diego vezie v ďalšom škandále. Hral len v dvoch zápasoch, neprešiel testom na efedrín. Maradona argumentoval, že efedrín sa v jeho krvi nachádzal ako dôsledok pitia energetického nápoja Rip Fuel, ktorý mu podával jeho osobný tréner. Hráčsku kariéru ukončil v domácej argentínskej lige v klube Boca Juniors.

Jennifer Capriatiová Foto: TASR/AP

Jennifer Capriatiová


Krásna žena, ale v prvom rade špičková americká tenistka Jennifer Capriatiová. Bývalá svetová jednotka počas svojej kariéry vyhrala 14 turnajov WTA v dvojhre (z toho tri granslamy) a jeden turnaj vo štvorhre. V roku 1990 na French Open ako 14-ročná sa stala vôbec najmladšou semifinalistkou. Dva roky nato v Barcelone na OH sa postavila na najvyšší stupienok, keď získala zlato v dvojhre, mala 16 rokov a skalp veľkej Steffi Gráfovej. Jennifer je aj členkou tenisovej siene slávy. Taká je v skratke jej hviezdna kariéra.

Tá sa začala rúcať ako domček z karát. Jennifer nevydržala nápor slávy a prepadla drogám a alkoholu. Za držbu marihuany bola dokonca zatknutá. Neskôr podstúpila liečbu. Veľký comeback sa Jennifer podaril začiatkom nového tisícročia. V roku 2001 vyhrala Australian Open a následne French Open. Stala sa svetovou jednotkou. Úspech však netrval dlho. Po zranení zápästia Capriatiová prepadla depresiám a spadla opäť do tých istých problémov ako na začiatku. V roku 2010 médiami prešla správa, že sa Jennifer predávkovala a je v opatere lekárov. Momentálne ma na krku súd, lebo zbila svojho expriateľa.

Martina Hingisová Foto: TASR/AP

Martina Hingisová


Podobný hviezdny osud mala aj švajčiarska tenistka so slovenským pôvodom Martina Hingisová. Stala sa vôbec najmladšou tenistkou, ktorá viedla ženský tenisový rebríček. Na jeho vrchole kraľovala koncom 90. rokov minulého storočia. Martina je víťazka Wimbledonu 1997 (dvojhra) a 1996 a 1998 (štvorhra), Australian Open 1997 – 99 (dvojhra, štvorhra), French Open 1998 a 2000 (štvorhra) a US Open 1997 (dvojhra) a 1998 (štvorhra). V roku 1998 získala vo štvorhre Grand Slam.

Stala sa najlepšou svetovou tenistkou roku 1997 a najlepšou športovkyňou sveta 1997. V roku 2011 sa dostala do spoločnosti 30 najväčších ženských tenisových legiend. Zaradil ju tam časopis Time. Martine sa stal osudný najslávnejší tenisový turnaj Wimbledon po prehratom zápase s Laurou Granvilleovou v roku 2007. Hingisovej zobrali vzorky moču a o dva mesiace antidopingová komisia vyniesla ortieľ. Vo vzorkách sa našli stopy kokaínu. Rovnaký výsledok potvrdila aj opakovaná vzorka. Po tejto afére Martina so slzami v očiach poprela akékoľvek užívanie drog. V zápätí ukončila svoju hráčsku kariéru.

Myka Myllylä Foto: TASR/AP

Klasické lyžovanie v Lahti 2001


Jari Isometsa, Myka Myllylä, Janne Immonen či slávny Harri Kirvesniemi. Fínski fanúšikovia klasického lyžovania boli v roku 2001 pred MS na domácej pôde v Lahti plní očakávania. Tešili sa na hrdinu z roku 1999 Miku Myllyläho v klasike na 15 km. Po MS všetkým úsmev zmeravel. Domáci šampióni boli testovaní a test bol pozitívny na HES (hydroxyethyl starch, derivát škrobu, ktorý sa používa na zvýšenie objemu plazmy).

Škandálu sa nevyhla ani olympiáda v Salt Lake City. Marc Mayer a Achim Wachler z Rakúska odišli domov s hanbou ešte počas hier, keď mali pozitívny test na krvný doping. Stop dostal aj rakúsky tréner bežcov Walter Mayer.

Ranu zimnej olympiáde v Salt Lake City a MS v Lahti dali kanadskí lekári, ktorí v roku 2003 zverejnili výsledky, z ktorých vyplynulo, že až 50% pretekárov malo abnormálne hladiny hemoglobínu. Tieto výsledky nie sú oficiálne. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) sa od zistených výsledkov dištancovala.

Lance Armstrong Foto: TASR/AP

Lance Armstrong


Posledným hriešnikom v tejto rubrike je už bývalý fenomenálny cyklista Lance Armstrong. Milióny fanúšikov po celom svete ho považovali ho za svoj idol. Jeho vážnosť nabrala na cene ešte viac, keď sa úspešne vyliečil z rakoviny a vyhral Tour de France. Rekord sedem víťazstiev po sebe na najprestížnejších cyklistických pretekoch sveta bol výkonom, na ktorý si nikto netrúfal. Kraľoval v rokoch 1999 až 2005 (zvíťazil v 22 individuálnych etapách, 83 dní bol v žltom drese).



Prišiel však rok 2012 a podľa USADA sa Armstrong dopustil porušenia viacerých anti-dopingových pravidiel. Medzinárodná cyklistická federácia mu v roku 2012 odobrala všetky tituly z Tour de France. Dostal doživotný zákaz pretekať a od 1. augusta 1998 je diskvalifikovaný z výsledkov pretekov. 15. januára 2013 sa v šou Oprah Winfrey americký cyklista verejne priznal, že užíval zakázané podporné prostriedky, aby vyhral slávne preteky Tour de France. Odvrátili sa od neho reklamní partneri aj sponzori. Na krku má žaloby a hrozí mu väzenie. Armstrongovo priznanie spustilo lavínu reakcií. Vláda štátu Južná Austrália od neho žiada peniaze zarobené na pretekoch Tour Down Under.

Slovenskí dopingoví hriešnici


Karol Beck - tenis (Dostal za doping dvojročný dištanc.)

Milan Haborák - vrh guľou (21. júna bola v laboratóriu v rakúskom Seibersdorfe vyhodnotená B-vzorka ako pozitívna na anabolický steroid stanozolol. Dostal doživotný dištanc.)

Mikuláš Konopka - vrh guľou ( Disciplinárna komisia Slovenského atletického zväzu mu podľa pravidiel udelila doživotný zákaz štartu v atletických súťažiach.)

Martina Hrašnová - hod kladivom (Dostala dištanc na dva roky.)

Komentáre