Život

Toto bábätko je hitom internetu! Emotívne reaguje na známu pesničku

"Či je bábätko skutočne dojaté spevom svojej mamy alebo len kopíruje jej vlastné emócie sme sa opýtali odborníčok na detskú psychológiu."

Veronika Rosputinská, 31. októbra 2013 6:00
Toto bábätko sa stalo hitom internetu. Foto: Youtube


Sociálne siete zaplavilo video, na ktorom desaťmesačné bábätko veľmi emotívne reaguje na spev svojej mamy. Široké úsmevy strieda plač a po lícach sa kotúľajú hrošie slzy. Dojala bábätko pieseň Roda Stewarta My Heart Can´t Tell You No v podaní mamy alebo je jeho reakcia len napodobnením emócií mamy?

„Deti sú veľmi citlivé na neverbálnu komunikáciu a dokážu výborne odčítavať emócie z tváre inej osoby, matky tobôž. Na tom videu je veľmi krásne vidieť na mimike dieťaťa, že kopíruje výraz tváre speváčky. Základné emócie a ich prezentácia majú evolučný charakter a sú vrodené,“ vysvetľuje PhDr. Slavomíra Šoltysová, psychologička CPPPaP v Košiciach a dodáva, že malé dieťa prežívanú záplavu emócií nedokáže kontrolovať a preto je možné pozorovať rôzne emocionálne prejavy. Raz sa smeje, potom plače či kričí.
Toto bábätko je hitom internetu. Foto: Youtube

„Na videu to vyzerá ako neskutočné dojatie dieťaťa nad krásnym spevom, ale je to skôr čistejší odraz emócií, ktoré evokuje táto pieseň a ktoré prežíva a prezentuje speváčka a dieťa ich prežíva a prejavuje navonok. Tiež zohráva úlohu aj príjemný a melodický hlas matky ako vzťahovej osoby,“
uzatvára PhDr. Slavomíra Šoltysová.

Počulo pieseň prvý raz?


Podľa PhDr. Ľubice Vrankovej zo Školy pre mimoriadne nadané deti je veľmi dôležitý aj samotný vzťah, ktorý medzi sebou matka a dieťa majú. „Video bolo ukážkou prežívania dieťaťa v dôsledku piesne interpretovanej matkou. Nepoznáme žiadne ďalšie informácie, okolnosti vývinu tohto konkrétneho bábätka a formovania vzťahu matky a dieťaťa.“



Pani doktorka Vranková predpokladá, že dieťa pieseň nepočulo prvý raz, ale opakovanie niekoľkokrát predtým. „Podľa mňa je to pieseň veľmi emotívna až trúchlivá. Dieťa ju vnímalo prostredníctvom už pomerne rozvinutých zmyslov – zraku a sluchu. Význam slov ešte nedokáže dekódovať. Zároveň si dobre pamätalo mimický prejav a prežívanie matky pri interpretácii tejto piesne. Dieťa teda mohlo v určitej miere prežívať atribúty piesne akými sú melódia, intenzita zvuku, ale aj správanie sa matky pri speve a teda hlavne imitovať jej spracúvanie a prežívanie,“ uzatvára pani doktorka Vranková.

Kde je pravda, vie pravdepodobne len samotná hrdinka videa, a tá nám to asi neprezradí. Keď však vyrastie, na svoje prvé mesiace života bude mať rozhodne veľmi peknú pamiatku.

Komentáre