Život

Denník Anny Frankovej dostane v októbri podobu komiksu

"Komiks je dielom izraelskej dvojice - scenáristu Ariho Folmana a autora kreslených filmov Davida Polonskyho."

TASR, 23. septembra 2017 10:00
Nemecké židovské dievča Anna Franková, jedna z obetí fašistického teroru v čase 2. svetovej vojny, sa zviditeľnila opísaním svojho života v Holandsku, hlavne v skrýši pred fašistickými Nemcami v dielku známom ako Denník Anny Frankovej. Foto: TASR/AP
Celosvetovo známe dielo Denník Anny Frankovej, ktoré zachytáva život dospievajúceho židovského dievčaťa ukrývajúceho sa v Amsterdame pred nacistami, vôbec po prvýkrát dostane podobu komiksu. Uviedla to belgická tlačová agentúra Belga.

Francúzske vydavateľstvo Calmann-Lévy spresnilo, že grafický román, ktorý v skrátenej forme prerozpráva osudy Anny Frankovej, vyjde vo francúzštine v päťdesiatich krajinách sveta.

Denník židovského dievčaťa, ktoré verne opísalo dvojročné obdobie so svojou rodinou v tajnom úkryte pred nacistami, bol vydaný v roku 1947 a stal sa jedným z najpredávanejších textov na svete. Anna rovnako ako jej sestra Margot zomrela v koncentračnom tábore Bergen-Belsen v období február - marec 1945 na týfus.

Komiks je dielom izraelskej dvojice - scenáristu Ariho Folmana a autora kreslených filmov Davida Polonskyho. Na pulty kníhkupectiev by sa mal dostať 4. októbra.

Vydavateľstvo upozornilo, že román v grafickej podobe neobsahuje všetky časti denníka Anny Frankovej, keďže by si to vyžadovalo tisíce stránok. "Snažili sme sa zachovať Annin zmysel pre zveličený humor, jej sarkazmus a posadnutosť jedlom," uviedol scenárista Folman, podľa ktorého je 160-stranový komiks mimoriadne verný pôvodnému textu.

Denník Anny Frankovej bol vydaný v miliónových nákladoch a preložený najmenej do 60 jazykov. Dom na ulici Prinsengracht č. 263 v centre Amsterdamu, kde sa Anna so svojou rodinou ukrývala, bol 3. mája 1960 zmenený na "Dom Anny Frankovej", ktorý slúži ako jej múzeum.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Vanda vydáva nový album Valor, chce ním zaujať aj Južnú Ameriku
Deviatu časť Hviezdnych vojen nakrúti režisér J.J.Abrams
Spoločnosť Netflix pripravuje seriál o pápežoch súčasnosti
Slovenský Komisár Rex má zabaviť celú rodinu

Komentáre