Život

Čo nás čaká a neminie: Zopár zaujímavých predpovedí z minulosti

"Futurológovia majú vo svojich predpovediach občas príliš bujnú fantáziu. "

Webmagazin.sk/Iva, 4. januára 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Prelom starého a nového roka býva hádam každoročne sprevádzaný „zaručenými“ proroctvami a predpoveďami, čo nás čaká a neminie. Okrem Nostradamov na rôzne spôsoby sa však môžeme stretnúť aj s celkom vedeckými pohľadmi do našej budúcnosti. Porovnajte si s nami, či sme v 21. storočí dodržali, čo nám futurulógovia v minulosti „naordinovali“.

Podľa predpovedí, ktoré v decembri 1959 uverejnil denník Komsomoľskaja Pravda, v roku 2010 už neexistujú peniaze. Ulice áut sú plné limuzín, na ktorých sa ľudia vyvážajú, kam potrebujú. Nikto sa nenamáha s varením, pretože mestá sú plné verejných jedální.

Varíme si stále hlavne doma. Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


S komunikačnými technológiami to prognostikom celkom vyšlo, v roku 2010 sú telefóny malé a prenosné, s pripojenou kamerou.

Do úvahy brali futurológovia aj globálne otepľovanie – napodiv, prináša úžitok. Večný ľad na Sibíri je minulosťou, takže sa tu pestujú citrusy a pozor, ak sa v blízkej budúcnosti vyberiete do Moskvy, nájdete tam originálneho mamuta. Vedci ho prebudili k životu a v marci tohto roka ho premiestnia do zoologickej záhrady.

Prognostici v USA sa tiež v roku 1996 pustili do predpovedí, ako bude náš život vyzerať o dvadsať rokov. Čitatelia New York Times sa tak mohli dozvedieť, že v roku 2016 budeme bežne nosiť oblečenie prinášajúce dobrú náladu. Tričká, košele, nohavice sú pretkané jemnými vláknami, ktoré zo zásobníka v golieri či opasku rozvádzajú aromatické látky: upokojujúcu vanilkovú arómu pre manažerov, extrakt z pelargónií proti zaspávaniu na nekonečných poradách alebo špeciálne feromóny na večerné rande.

Trávniky pred domom či na tenisovom kurte sú stále perfektné. Zbohom kosenie - tráva má geneticky zakódovanú výšku.

Kosenie je stále aktuálne aj v roku 2017. Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová


Vývoju sa nevyhli ani plyšoví mackovia. Vďaka bezdrôtovému spojeniu s počítačom sa podľa nastaveného programu s deťmi rozprávajú, fúkajú boľačky, čítajú rozprávky. Futurológovia zrejme pozabudli na skutočnosť, že na svete sú aj také bytosti ako mamy.

ODPORÚČAME TIEŽ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: PF 2017 VO VLAKU
VIDEO: Vo Francúzsku otvorili prvú solárnu cestu pre motoristov
Slováci chodia najradšej na kratšie a častejšie dovolenky
VIDEO: Literatúra deti vzdeláva aj vychováva. Navyše ich baví

Komentáre