Život

Cisárovná Sissi tri roky pred smrťou navštívila Prešov

"Osobnosť Sissi najviac preslávil a spopularizoval rakúsky rovnomenný film Ernsta Marischku z roku 1955 s herečkou Romy Schneiderovou v hlavnej úlohe. "

TASR, 12. septembra 2018 11:00
Busta cisárovnej Sissi sa nachádza v Južnom parku v centre Prešova. Foto: TASR/František Iván
Od smrti rakúskej cisárovnej Sissi uplynulo v pondelok 120 rokov. Tri roky pred smrťou navštívila aj Prešov. Jej busta sa nachádza v Južnom parku v centre mesta.

"Rakúska cisárovná Sissi zomrela 10. septembra 1898. Podľa historických záznamov navštívila Prešov tri roky pred smrťou, a to v roku 1895 cestou späť z liečebného pobytu v Bardejovských kúpeľoch," uviedla tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Novotná.

Okúzlila cisára


Alžbeta (Elisabeth Amália Eugénia) sa narodila 24. decembra 1837 v Mníchove. Bola dcérou bavorského vojvodu Maximiliána Jozefa a vojvodkyne Ludoviky Vilhelmíny Bavorskej.

Vyrastala na vidieckom zámku Possenhofen, zimy trávila rodina v mníchovskom paláci. Pôvodne sa mal cisár František Jozef I. oženiť so staršou sestrou budúcej panovníčky Helenou (Nené), ale mladík sa zaľúbil v dnešnom rakúskom kúpeľnom meste Bad Ischl do mladej, vtedy len 15-ročnej Alžbety. Pár sa zasnúbil 18. augusta 1853 a svadbu mal 24. apríla 1854 vo viedenskom Kostole sv. Augustína.

Na snímke bábika predstavujúca rakúsko-uhorskú cisárovnú Sissi. Foto: TASR/Milan Kapusta


Milovala jazdu na koni


Prvé roky jej manželstva vládla v krajine politicky napätá situácia. Habsburská monarchia stratila svoje popredné mocenské postavenie v Európe a po ťažkých vojenských prehrách taktiež talianske dŕžavy. Cisár bol zaneprázdnený povinnosťami. Cisárovná si krátila voľné chvíle tým, že často chodievala do zámku v Laxenburgu neďaleko od Viedne. V rozsiahlom parku s rybníkom sa mohla oddávať svojej veľkej vášni – jazde na koni.

Alžbeta bola inteligentná, nadaná na jazyky, sčítaná a politicky aktívna. Na viedenskom dvore sa začala učiť aj po grécky a maďarsky. Sissi bola známa svojimi promaďarskými sympatiami. Neskôr sa stala aj uhorskou kráľovnou (1867).



Prežila dcéru


Okrem korunného princa Rudolfa porodila tri dcéry - Sophiu, Giselu a Máriu Valériu. Jej prvá dcéra zomrela, keď mala iba dva roky. Sissi jej smrť veľmi zasiahla, roky trpela depresiami. Spočiatku šťastní manželia sa po rokoch odcudzili. Cisár udržiaval vzťah s herečkou Katarínou Schrattovou. Na cisárskom poľovníckom zámku Mayerling, neďaleko Heiligenkreuzu v Dolnom Rakúsku, sa 30. januára 1889 odohrala jedna z tragédií rodu Habsburgovcov. Tridsaťročný korunný princ Rudolf, jediný syn cisára Františka Jozefa I. a jeho manželky Alžbety a nasledovník trónu, tu spáchal samovraždu.

Obeť atentátu


Cisárovná sa napokon sama stala obeťou atentátu. Písal sa 10. september 1898 a Alžbeta sa chystala v Ženeve nastúpiť na loď, ktorá ju mala odviezť do mesta Montreux. Počas cesty, keď ju sprevádzala dvorná dáma, ju zavraždil taliansky anarchista Luigi Lucheni. Atentátnika zadržali a odsúdili na doživotie, ale vo väzenskej cele spáchal samovraždu. Pohreb cisárovnej sa konal v hlavnom meste Rakúsko-Uhorska vo Viedni 17. septembra 1898.

Osobnosť Sissi najviac preslávil a spopularizoval rakúsky rovnomenný film Ernsta Marischku z roku 1955 s herečkou Romy Schneiderovou v hlavnej úlohe.

Komentáre