Život

Cestovateľ F. Kulisev sa v novej knihe venuje úžasnému Slovensku

"Pre Filipa Slovensko nie je iba nádherná príroda. Fotograf a neúnavný cestovateľ k nej radí i históriu, ktorá ovplyvňuje naše územie posledné tisícročia. "

TASR, 6. septembra 2017 11:00
Slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev. Foto: TASR/Michal Svítok
Slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev v bratislavskom Kine Lumiére odprezentoval svoju deviatu publikáciu Úžasné Slovensko. Autor snímajúci prírodné scenérie po celom svete sa vo svojej novinke monotematicky venuje rodnej krajine a jej pozoruhodným miestam, ktorými oplýva. "Knižka je o Slovensku, čo neznamená, že posledné roky som len tu, práve naopak, stále cestujeme, šesť - sedem mesiacov v roku sme mimo domova, na rôznych kontinentoch," povedal v rozhovore pre TASR Kulisev.

Jeho nový knižný počin vznikal postupne. Slovenské zákutia spoznával posledné dva - tri roky. "Ľudia chceli vidieť aj iné domáce zábery, sme malá krajina, ale krásna krajina," ozrejmil zrod knihy, ktorá vychádza v slovenskom a anglickom jazyku.

Krásy krajiny sú v publikácii, ktorú sprevádza aj 20-minútový film, tematicky rozdelené do troch geografických celkov - západné, stredné a východné Slovensko. "Na nič inteligentnejšie sme neprišli," hovorí s úsmevom rodený Bratislavčan s tým, že svoju knihu rozčlenil tak, "aby aj zahraničný čitateľ pochopil, ako na Slovensku fungujú regióny".



Kulisev predstavuje Slovensko a jeho zákutia aj prostredníctvom záberov z vtáčej perspektívy: "To je dominanta knihy a filmu - pohľady zhora. Z vtáčej perspektívy fotím veľa aj vo svete, lebo je to úplne iný pohľad na krajinu. Vznikajú tak zábery, ktorým človek často nechce veriť, že vôbec existujú." Fotograf takto zachytil napríklad jedinú čriedu zubrov na Slovensku, jazero Morské oko skryté v bohatých lesoch Vihorlatu či Domašínsky meander na Váhu, ktorý sa nápadne podobá na jeho slávnejší náprotivok na rieke Colorado v americkom Grand Canyone.

"Našli sme aj štrkovisko Boričky na Záhorí pri Skalici, vôbec som nevedel, že také niečo existuje. Na túto lokalitu nás upozornil kamarát, pilot dronu, ktorý sme používali. Bol som fakt ohromený, niekoľkokrát sme sa na to miesto vrátili, vyzerá to trošku ako v Kanade, v Skalnatých horách. Čabraďský hrad na strednom Slovensku mi zasa veľmi pripomína Machu Picchu v Peru," komentoval Kulisev zábery, ktoré nezužujú prírodné krásy Slovenska len na najznámejšie turistické lokality ako Vysoké Tatry alebo Slovenský raj, predstavujú aj málo známe klenoty.

Pre Filipa však Slovensko nie je iba nádherná príroda. Fotograf a neúnavný cestovateľ k nej radí i históriu, ktorá ovplyvňuje naše územie posledné tisícročia. Hradné ruiny, veľkolepé zámky, opustené kláštory i starobylé kostoly sú dôkazom, že Slovensko bolo vždy križovatkou dejín v Európe. "Našiel som si obľúbené miesta, kde som videl paralely voči svetu. Sme strašne malá krajina, ale je tu toľko prekrásnych, rôznorodých vecí, bol som z toho naozaj očarený," uzavrel autor knihy Úžasné Slovensko. Súčasťou jej exkluzívnej limitovanej edície je aj USB kľúč s filmom Amazing Slovakia, ktorým Kulisev ukazuje Slovensko z inej perspektívy.



Oficiálny krst publikácie sa uskutoční 19. septembra v Sydney v rámci medzinárodnej konferencie Federácie Svetovej obchodnej komory. Súčasťou podujatia bude aj výstava Amazing Planet.

Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP sa za uplynulé desaťročie prepracoval do svetovej špičky vo fotografovaní prírodných scenérií. Absolvoval takmer 200 individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal deväť kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Ako jeden z dvoch fotografov na svete získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov (FBIPP). Hľadá krásne a unikátne miesta na zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete. Chce tak v prvom rade prispieť k ochrane biodiverzity a prírodného bohatstva planéty. Patrí k nadšeným milovníkom prírody a podporuje aktivity na jej ochranu aj pre budúce generácie.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Od Lincolna po Krista. Sochy, ktoré turisti v USA navštevujú najviac
Používanie verejnej wi-fi siete sa spája s rizikami
UNIKÁTNY VIDEOPROJEKT: Z českých hraníc do Nového Mesta nad Váhom

Komentáre