Život

Pustite si priamy prenos z lesa: V Čechách spustili unikátne rádio

"Poslucháči si ho radi zapínajú v kanceláriách. Zvuky lesa majú na nich pozitívne účinky. "

Katarína Bačová, 7. júna 2017 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein
Šum stromov, spev vtákov, dažďové kvapky. Aj to môžete počuť v novom rádiu, ktoré prináša priamy prenos z lesa. Nedávno ho spustili v susednej Českej republike. Les „kdesi v južných Čechách“ má množstvo sólistov a hudba tohto orchestra je naozaj pohladením pre uši. A bez reklám.

Balzam na nervy


Úspešný štart projektu potvrdzujú doterajšie reakcie ľudí. „Perfektné do slúchadiel počas pracovného dňa, človek sa krásne upokojí... Len občas odháňam neexistujúce muchy, v kancelárii to vyzerá zvláštne,“ píše poslucháčka Hana S. „To je nádhera, balzam na nervy,“ komentuje Monika R, „úplne si predstavujem, ako tam niekde v južných Čechách ležím na deke v tráve a počúvam vtáčí spev.“

Ľudia píšu, že si nové rádio púšťajú hlavne v práci, do diskusie sa zapájajú aj Slováci, ktorým sa projekt zapáčil. Skloňujú sa slová "nádhera", "paráda" či "vynikajúci nápad". V pozitívnom duchu sa nesie väčšina reakcií, tie s nádychom kritiky sa zaoberajú prevažne technickou stránkou projektu. Niektorým prekáža, že občas počuť lietadlo, iní by chceli ešte kvalitnejší prenos.

Poslucháči si hudbu prírody pochvaľujú. Foto: Aedle


Mikrofóny pre vtáctvo a žaby


Zložitú realizáciu priblížili dvaja zo štvorice autorov projektu Jan Kužník a Václav Nývlt pre portál idnes.cz. „O snímanie zvuku sa starajú dva mikrofóny typu „krátka puška“ Sennheinser MKE 600 upevnené v ochranných klietkach (zeppelinoch) Rycote Super-Shield SET s antivibračnými držiakmi a umelou kožušinou,“ vysvetľujú. Ďalšou dôležitou súčasťou sú predzosilňovače, desiatky metrov káblov, router, záložný akumulátor a ďalšia technika, prenášajúca zvuky do digitálnej podoby. Ľudský faktor dopĺňajú Jan Řehořka a Ivan Sobička.

Tvorcom trvalo takmer rok, kým našli vhodné miesto bez zbytočných rušivých elementov. Zavážil počet spevavcov, vzdialenosť od ľudských obydlí, ale aj prívod elektrickej energie a dostatočne rýchleho internetu. Tvorcovia si napokon vybrali pomocou ornitológov juhočeskú krajinu, konkrétne lesnatý breh rybníka. Mikrofóny sú také citlivé, že občasným zvukom motorov či hlasom zblúdilých turistov sa vyhnúť nedalo.

V rádiu často počuť aj hmyz. Foto: TASR/AP


Vedecky schválené účinky

Pozitívne účinky projektu necítia poslucháči náhodou. Aj vedci sa zhodujú, že zvuky prírody majú na človeka blahodarný vplyv. Tím z University of Sussex sa vo svojom nedávnom výskume snažil vypátrať, čo pocit „vypnutia sa“ a uvoľnenosti spôsobuje. Zistili, že pri počúvaní prírodných zvukov sa aktivuje centrum mozgu, zodpovedné za relax a odpočinok. Naopak, keď pustili výskumníci účastníkom umelé zvuky, mozog sa dostal do štádia podobnému tomu, ako zaznamenali pri stavoch úzkosti či depresie. Inými slovami, ak ste v strese, pustite si les. Český projekt vám v tom môže pomôcť.

Šelest lístia, vŕzganie dreva, ľahký vietor tvoria hitparádu blahodarných zvukov. Foto: Google Maps


Spomalenie prírodou


Slow radio nie je prvým projektom, v ktorom hrá hlavnú úlohu príroda. Aj na Slovensku sme mohli naživo sledovať dianie v hniezde sokola alebo orla, v Nórsku zase tisíce divákov celý týždeň pozorovali sťahovanie sobov v tzv. „pomalej televízii“.

Príroda nám skrátka chýba. Cez pracovný týždeň si ju môžete nahradiť českým rádiom. Autentické zvuky vtákov, žiab, stromov vás naladia do príjemného módu. A cez víkend či voľný čas určite zamierte priamo ku zdroju – aj na Slovensku máme čarovných lesov s božskou hudbou, našťastie, stále dosť.

Zdroj: idnes.cz, slowradio.cz, sciencedaily.com, idnes.cz

ODPORÚČAME TIEŽ:

Čo najviac znečisťuje vzduch vo vašej domácnosti?
Najväčšia solárna elektráreň sveta pláva na vode
Liek na plešatosť? Skrýva sa v imunite
Igelitové tašky nie sú ekologické ani moderné. Čím ich nahradiť?

Komentáre