Život

Bývalý kozmonaut Alexej Leonov chystá knihu o Gagarinovej smrti

"Leonov tvrdí, že Gagarinova stíhačka MiG-15 sa počas cvičného letu v marci 1968 dostala do špirály spôsobenej nadzvukovou stíhačkou Su-15, ktorá preletela príliš blízko. "

TASR, 20. augusta 2017 8:00
Jurij Gagarin Foto: TASR
Veterán sovietskej kozmonautiky Alexej Leonov, ktorý ako prvý človek uskutočnil výstup do kozmického priestoru, pripravuje knihu o tragickej smrti Jurija Gagarina. Publikácia bude podľa neho obsahovať dôkazové materiály o skutočných príčinách leteckej havárie, pri ktorej prišiel prvý človek vo vesmíre o život.

Leonov tvrdí, že Gagarinova stíhačka MiG-15 sa počas cvičného letu v marci 1968 dostala do špirály spôsobenej nadzvukovou stíhačkou Su-15, ktorá preletela príliš blízko. Meno jej pilota sa však Leonov zaviazal nezverejniť.

"Ide o veľmi chúlostivú záležitosť, rozhodnutie je na vláde," vyhlásil Leonov v utorok pre agentúru TASS.

Bývalý kozmonaut sa pokladá za jediného žijúceho svedka tejto havárie, ktorá si vyžiadala i život inštruktora Vladimira Serjogina. Leonov sa v inkriminovanom čase nachádzal 13 kilometrov od miesta incidentu a spolu s ďalšími kozmonautmi uskutočňoval zoskok padákom. Neskôr viedol jednu zo subkomisií, ktorá incident vyšetrovala.

Jurij Gagarin sa ako prvý človek v dejinách dostal 12. apríla 1961 v kozmickej lodi Vostok 1 do vesmíru a vykonal oblet Zeme, jeho pobyt trval 108 minút. Ďalší let do vesmíru už neabsolvoval. Zahynul ako 34-ročný.

ODPORÚČAME AJ:
Viniansky hrad odkryl ďalší archeologický poklad. Bránu z 13. storočia
Taylor Swift vyhrala súdny spor v prípade sexuálneho obťažovania
V USA vytláča ázijský kapor domáce druhy rýb

Komentáre