Život

Bronzový zvon zo Slovenska poputuje pápežovi ako dar k Veľkej noci

"Desaťkilový zvon, ktorý meria 27 centimetrov, slávnostne vysvätili v Žarnovici. "

TASR, 18. marca 2017 10:00
Desaťkilový zvon, ktorý meria 27 centimetrov, slávnostne vysvätili v Žarnovici 15. marca 2017. Foto: TASR/Jana Vodnáková
Približne tri mesiace vyrábal zvonár zo Žarnovickej Huty Michal Trvalec so svojím synom špeciálny zvon, ktorý poputuje do Vatikánu počas veľkonočných sviatkov ako dar pre pápeža Františka. Desaťkilový zvon, ktorý meria 27 centimetrov, slávnostne vysvätili v Žarnovici.

Michal Trvalec vyrábal zvon starodávnou technológiou, ktorej počiatky siahajú ešte do 15. storočia. Aj napriek moderným technológiám je podľa Trvalca tento spôsob uznávaný dodnes. Zvon je z bronzu a na jeho výrobe sa podieľali ďalší miestni umelci. Srdce zvona ukul kováč Pavol Malý a o výzdobu sa postarala akademická maliarka Zuzana Komendová.



Umelecké dielo je súčasťou daru, ktorý do Vatikánu poputuje aj s tradičnou veľkonočnou zásielkou piva z plzenského pivovaru. Túto tradíciu pivovar udržiava od roku 2010. "Pozreli sme sa do minulosti a zistili, že na konci 19. storočia bol vtedajší pápež Leo XIII. chorý. Lekári mu na zlepšenie zdravotného stavu odporúčali pravidelné užívanie plzenského piva. Pápež po tomto odporúčaní slúžil ešte ďalších 25 rokov a tak sme si povedali, že tradíciu obnovíme," priblížil sládek pivovaru Václav Berka.

Pivovar zasiela Svätému Otcovi vždy aj nejaké umeleckého dielo od miestnych umelcov. Tentoraz sa rozhodli zájsť až na Slovensko, kde Michal Trvalec používa pivo aj pri výrobe zvonov, a to na zhutnenie väzby materiálov.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Tento Slovák má doma rekordnú zbierku starších mobilov
Anna Kalmanová sníma dreveným fotoaparátom najčastejšie prírodu
Highlighty týždňa: Najviac cien OTO má Adela Banášová
V Káhire objavili obrovskú sochu faraóna

Komentáre