Život

Talentovaný bezdomovec: V centre Prahy zahral na klavíri Vltavu

"V blízkosti budovy Českej filharmónie nádherne zahral na klavíri krátku pasáž zo Smetanovho diela Vltava. V článku nájdete aj video."

TASR, 20. januára 2014 16:00
Záber z videa. Foto: Youtube


Na ulici v pražskom Starom Meste v blízkosti budovy Českej filharmónie zahral na klavíri krátku pasáž zo Smetanovho diela Vltava. Hoci bol pri tom očividne opitý, vďaka svojmu nadaniu sa tento pražský bezdomovec stal čoskoro hviezdou internetu. Po talentovanom policajtovi je ďalším klaviristom, ktorého výkon zvečnený na mobil zaujal internetových divákov. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

Video s kúskom symfonickej básne Vltava z cyklu Má vlast od hudobného skladateľa Bedřicha Smetanu zverejnil na stránke YouTube študent pražského konzervatória Jiří Trtík. Pomenoval ho This is Prague, Baby! n.2. Reagoval tým na nedávno ospevované video, na ktorom sa v uliciach Prahy pri klavíri blysol jeden z miestnych policajtov.

Policajta nakrútili turistky počas hrania koncom minulého roka pri Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Záznam sa po zverejnení pod názvom This is Prague, Baby! stal hitom českého internetu.



Mladý študent, skladateľ a klavirista Trtík zavesil video s hrajúcim bezdomovcom na sociálne siete pred desiatimi dňami. Odvtedy malo okolo 67-tisíc klikov.



"Najsmutnejšie je, že tento muž vie oveľa viac o hudbe a kultúre, než väčšina Čechov," napísal Trtík k svojmu videu po tom, ako ho zverejnil na YouTube.

Trtík chodieva okolo klavíra blízko budovy Českej filharmónie pravidelne a bezdomovca pri ňom videl sedieť niekoľkokrát. Aj keď mal neobyčajný hudobník očividne pod čapicou, jeho výkon ho uchvátil - a oslovil ho a dal mu 20 korún.

Verejne prístupné klavíry sú v Prahe na niekoľkých miestach - na Hlavnom a Masarykovom nádraží, na Letnej blízko Letenského zámočku, v parku na Námestí Mieru a pod Palackého mostom. Jeden umiestnili aj na letisku Václava Havla, priblížil iDNES.cz.

Komentáre