Život

Bez koláča ani deň? V Británii pre ne majú celý týždeň

"Podobne, ako u nás sa súťaží v pojedaní bryndzových halušiek, aj Briti majú svoj šampionát v jedení slaných koláčov. "

Webmagazin.sk/Iva, 8. marca 2017 8:00
Tvarohovo – marhuľový koláč Foto: Denisa Lipovská
Niekomu sú úplne ukradnuté a iní si bez aspoň malého kúska nevie predstaviť deň. Tých druhých je zrejme plná Británia, pretože koláčikom tu každoročne venujú celý týždeň. British Pie Week, ako sa tento gastronomický sviatok volá, je vždy v prvej polovici marca a koláčom sa vtedy jednoducho nedá vyhnúť. Pôvodne marketingová akcia jedného výrobcu mrazeného pečiva pred desiatimi rokmi prerástla do celonárodného vypekania a pátrania po najlahodnejšom sladkom alebo slanom súste, či už v pekárňach, puboch alebo reštauráciách.

O obľube koláčov v Británii svedčí všeličo. V Shakespearovom inštitúte sa napríklad pustili do náročného prieskumu všetkých dramatikových hier, aby zistili, ako často – ak vôbec – tu „pie“ zohráva úlohu. Výsledok bol priam tragický: zo 74 úmrtí v hrách sa v dvoch prípadoch o skon postaral – koláč! Vo svojej prvej tragédii Titus Andronicus sa s tým Shakespeare príliš nepáral: nechal jednoducho Tita, aby synov kráľovnej Tamory „zapiekol“ do koláčov a ponúkol jej to ako dezert.

Kto mal v 16. storočí trochu slabšie srdce, asi sa pri servírovaní slávnostného koláča neubránil miernemu záchvatu. Lepšie vrstvy si mimoriadne obľúbili „surprise pies“. Po rozkrojení na ničnetušiacich stolovníkov vyskočili zvnútra žaby, líšky, veveričky a historické záznamy hovoria, že počas večere u kráľa Karola I. vyliezol z obrovského koláča trpasličí muž.

Do veľkej nemilosti sa koláče v Británii dostali v roku 1644, keď ich Oliver Cromwell oficiálne zakázal ako „pohanskú formu zábavy“. Teda – nie všetky koláče ako také, išlo o vianočné sviatky, pre Cromwella pohanské, ktoré obyvatelia oslavovali s mäsovými koláčmi. Zákaz trval 16 rokov.

Podobne, ako u nás sa súťaží v pojedaní bryndzových halušiek, aj Briti majú svoj šampionát v jedení slaných koláčov. Aj sem však zaduli nové vetry – súťažiaci sa už nemôžu hlava-nehlava napchávať čo najväčším množstvom koláčov v časovom limite, pretože to podľa odborníkov na výživu ohrozuje zdravie. Organizátori teda prešli na systém jedného koláča, ktorý treba zjesť čo najrýchlejšie. Aj s tým však býva patália – pred dvoma rokmi sa napríklad súťažiaci ponosovali, že koláče boli príliš „vysoké pre rozpätie ľudskej čeľuste“, minulý rok zase poniektorí obrblali príliš veľa suchého cesta a málo plnky...

A keďže Británia je známa vysokým podielom excentrikov, nemôže to byť inak ani v prípade koláčov smerujúcich od poddaných Jej veličenstvu. Obyvatelia Gloucestera majú už stáročia milý zvyk, že na každú korunováciu či jubileum v kráľovskej rodine potešia jej členov koláčom s plnkou z miestnych úhorov. Kráľovná Alžbeta sa doteraz nikdy nevyjadrila, či táto špecialita naozaj aj skončí na slávnostnej tabuli. Faktom totiž je, že podľa tradície sa úhory musia variť vo vlastnej krvi – a zjesť niečo také zrejme chce odvahu viac než kráľovskú...

ODPORÚČAME AJ:
VIDEO: Apponyiovská knižnica vystavuje najvzácnejšiu knihu Slovákov
Stratili ste kľúče? Pozor, samootváranie môže zničiť dvere
Chcete žiť v Bavorských Alpách? Kúpte si rodinnú vilu Gorbačova
Pripadáte si na parkete ako drevo? Takto vyzerá príťažlivý tanec

Komentáre