Život

Beethoven a Hemingway poznali spôsoby, ako uspieť, skúste ich aj vy

"Hľadáte nápad a neviete sa pohnúť? Pokúste sa ho nájsť rovnakým spôsobom, ako slávni umelci!"

, 27. júla 2014 6:00
Majster krátkych prozaických foriem, americký spisovateľ a reportér Ernest Hemingway Foto: TASR/AP


Tvorivosť nespočíva v takzvaných "Heuréka" okamihoch. Je to proces abstraktných myšlienok, ktorý je potrebné pretaviť do konkrétnych činov. Pre kreatívny a zábavný priemysel je to rutina. Ich pracovnou náplňou je vymýšľanie pre oko a ucho zábavných a pútavých vecí.

Neplatí to ale iba pre toto odvetvie. Dôsledná a usilovná práca v každom remesle je základom na to, aby sme vedeli rozvíjať myšlienky a tvoriť veľké a úspešné projekty. Usilovnosť však niekedy nestačí. Vyčerpanosť a únava robí svoje a my sme so silami na konci. Výrok známeho maliara Chucka Closea hovorí ale o jednom, s lenivosťou a letargiou ďaleko nezájdeme. "Amatéri sedia a čakajú na inšpiráciu, zvyšok z nás sa postaví a pustí sa do práce," tvrdí Close. Poznáme jeden spôsob, ako sa inšpirovať a dať svojim kreatívnym myšlienkam voľný priechod. Inšpirujme sa úspešnými majstrami či už v obchode alebo v umení! Lebo možnosť nahliadnuť do ich bežnej rutiny, ktorá im zaručuje úspech, môže pomôcť k úspechu aj nám.

Lesy sú krásne, tmavé a hlboké


Hudobný génius Ludwig van Beethoven mal jeden skvelý spôsob, ako hľadať inšpiráciu pre svoje nesmrteľné hudobné diela. Starostlivo a strategicky plánoval svoj čas, do ktorého zaradil dlhé a osamelé prechádzky po hustých viedenských lesoch. Na túto časť každého dňa kládol veľký význam. Práve vtedy mal totiž najlepšiu možnosť porozmýšľať nad svojimi nápadmi a prijať sebareflexiu. Od jeho životnej etapy prešlo už niekoľko storočí a spôsob - samota a prechádzka sú mojou inšpiráciu, využívajú umelci aj bežní ľudia.

Beethoven chodil na prechádzky vždy poobede. Vo vrecku mu nechýbal papier a ceruzka, aby si mohol zapisovať neustály tok myšlienok, ktoré sa točili okolo hudby.

Nemecký hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven Foto: TASR/AP
O tri generácie mladší hudobný skladateľ Gustav Mahler mal rovnakú rutinu. Poobede sa prechádzal tri až štyri hodiny a ani jemu nechýbal zápisník a pero. Počas dlhej prechádzky si urobil niekoľkokrát prestávku, aby dal svoje myšlienky na papier. No a do tretice skladateľ Benjamin Bitten sa nechal počuť, že počas poobedňajších prechádzok si plánoval, čo bude písať.

Psychológovia na Stanforde v poslednej dobe venujú oveľa viac času tomu, aby prišli na to, aký prínos pre tvorivosť má chôdza. Štúdia vtipne poukazuje na to, že práve chôdza môže byť chýbajúca ingrediencia k tomu, aby vaše myšlienky dostali nohy.

Tri dôvody, prečo môžu byť prechádzky skutočným kľúčom k úspechu


Bolo dokázané, že chôdza, respektíve prechádzka ako súčasť cvičenia nám pomáha zlepšiť náladu. A keď máme dobrú náladu, tak tá logicky podporuje našu kreativitu a viac nápadov. Preto, ak sa posediačky trápite nejakým dôležitým projektom, skúste sa prejsť!

Všimnite si, ako Beethoven a ďalší využívali prechádzky. Nápad zostane iba ilúziou, ak ho nespracujete.

Prechádzky vám pomôžu vytvoriť priestor, ktorý oddelí pracovné prostredie od kreatívneho myslenia. Jednoducho povedané, keď sedíte za stolom, kde vás rozptyľujú rôzne veci, tak veľmi ťažko prídete na ten správny nápad.

Otvorená myseľ vs zatvorená myseľ


Psychologička Dr Shelly Carson vo svojej knihe "Váš kreatívny mozog" zdôrazňuje, že je dôležité rozlišovať medzi tým, ako konkrétnu informáciu vidíme a ako ju nakoniec spracujeme. Výskum ju viedol k presvedčeniu, že ide o potenciálnu prekážku preto, aby sme boli kreatívni. Každý ma totiž tú schopnosť, že podnety z vonku, či už ide o obrazy alebo spomienky, dokáže zo svojej mysle vytesniť alebo potlačiť skôr, než si ich vôbec uvedomí. Ide o takzvanú latentnú inhibíciu, čo je schopnosť filtrácie nepotrebných údajov. Niekto má túto schopnosť veľmi nízku a tým pádom dáva prechod kreativite a všíma si aj veci, ktoré väčšina ľudí ignoruje. (Každý si napríklad všimne červený traktor, no len malá skupina si všimne malé červené koleso).

Tu sa opäť dostávame k podstate veci - chôdza a prechádzka. Na to, aby sme prišli k novým nápadom, potrebujeme mať myseľ otvorenú a musí byť veselá. Ak už sedíme za stolom hodnú chvíľu, náš mozog stráca schopnosť vidieť veci v širších súvislostiach, sústredí sa iba na riešenie, ale nie na spôsob. Práve prechádzka umožní to, že zmeníme prostredie, porozmýšľame nad vykonanou prácou zvonku dostaneme nové podnety, ktoré nás opäť naštartujú.

Možno je na čase opustiť svoj ​​pracovný stôl a nové nápady hľadať niekde inde, odporúča odborníčka.

Nesnažte sa urobiť v jeden deň absolútne všetko


Každý sa už ocitol v stave, že projekt, na ktorom pracoval, chcel v ten deň aj dokončiť. Dôvodov bolo niekoľko - práca mu išla od ruky, bol nabudený... Veľký spisovateľ a nobelista Ernest Hemingway tento spôsob zásadne odmietal. Ak začal pracovať na svojej novele, vždy sa zastavil v polovičke svojich myšlienok a pokračoval nasledujúci deň. Aký v tom videl zmysel? Začať na druhý deň myšlienkou, ktorou ste včera skončili, vám umožní pokračovať v zmysluplnej práci a nemusíte strácať čas s novými nápadmi. Mozog si v noci navyše oddýchne a bude oveľa výkonnejší.

Majster krátkych prozaických foriem, americký spisovateľ a reportér Ernest Hemingway Foto: TASR/AP

Mnohí budú namietať, že ak prácu dokončíte, zbavíte sa zbytočného stresu na druhý deň. Stres vám však môže vyvolať to, že musíte hľadať nové témy, ktoré musíte spracovávať. Keď si ale prácu rozdelíte, môžete sa ísť prejsť a porozmýšľať nad tým, ako by mohol projekt ďalej pokračovať a to vám pomôže v ďalšom tvorivom procese.

Záverom však treba povedať, že nápady a kreativita neznamenajú nič, ak sa ich nepokúsime realizovať. Začiatky sú ťažké. Ale ak sa naučíme správnym technikám, tak si vytvoríme rutinu, ktorá nás privedie k úspechu.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Toto sú hlavné dôvody, prečo je niekto úspešný a niekto nie
Martin Kardoš: Každý úspech sa začína prvým krokom
Ste v práci vyhorení a nešťastní? Tieto tipy sú pre vás ako stvorené
Zvláštnosti, ktoré musíte poznať, keď podnikáte s Rusmi či Japoncami
Päť trikov, vďaka ktorým v tejto kaviarni trávia zákazníci dlhé hodiny
Vedieť čínsky za 10 minút. Nemožné? Táto lektorka vám ukáže, ako na to

Komentáre