Život

Dobrá práca, povie si autor, keď denne vyprodukuje desaťtisíc článkov

"Švéd Sverker Johansson je pravdepodobnejšie najplodnejší autor, o akom ste kedy počuli. Denne jeho zásluhou pribudne na populárnu Wikipediu aj desaťtisíc článkov. Dokopy ich má na konte 2,7 milióna."

Veronika Rosputinská, 22. júla 2014 10:00
Wikipedia patrí medzi populárne zdroje informácií. (Ilustračné foto) Foto: Wikipedia.com


Poznáte to asi všetci, od stredoškolákov cez vysokoškolákov až po dôchodcov. Zatiaľ čo pedagógovia nad informáciami z Wikipedie často pobúrene krútia hlavou, pre nás ostatných je často skvelým zdrojom. Pre Švéda Sverkera Johanssona je obohacovanie jej obsahu koníčkom.

Sverker Johansson je dobrovoľník a nadšenec. Počas siedmich rokov publikoval na Wikipedii 2,7 milióna článkov, čo predstavuje neuveriteľných 8,5 percenta jej celého obsahu, tlmočí informácie analytika portál Wallstreet Journal. Johansson jednoducho nemá konkurenciu.

Mám na to svoj bot


Johansson sa zameral na kategorizáciu živočíšnych druhov, napríklad chrobákov či motýľov, pričom svojou prácou dostal viac do povedomia mestá na Filipínach. Približne tretinu záznamov vkladá v švédčine, zvyšok v dvoch verziách filipínčiny, pričom jedna z nich je rodným jazykom jeho manželky.

Najviac zaujímavé sú však jeho metódy, ktoré niektorí velebia, iní zas kritizujú. Asi je vám jasné, že nie je reálne, aby jeden človek v priebehu dňa sám napísal také kvantum príspevkov. Johansson vytvoril špeciálny počítačový program, známy ako bot, ktorý prehľadáva databázy a rôzne iné zdroje informácií, potom ich „balíčkuje“ a takto vytvorí príspevok. Ako hovorí, keď má jeho bot dobrý deň, vyprodukuje aj desaťtisíc záznamov.

Ako to funguje?


Johansson, ako každý iný používateľ, má možnosť na Wikipedii urobiť záznam. K dispozícii má množstvo spoľahlivých databáz, vytvorenú šablónu a potom, keď spustí svoj bot, ten vďaka svojmu softvéru vyhľadá v týchto databázach potrebné informácie, ktoré potom na Wikipedii vydá v podobe príspevku.

Niekto si povie, aké úžasné. Napriek tomu stále existujú veľkí odporcovia botov. Jedným z nich je Achim Raschka, 41-ročný nemecký nadšenec Wikipedie, ktorý píše všetky príspevky sám. Aby sa dostal do hĺbky témy, jeden článok niekedy píše aj niekoľko dní. „Som proti botom ako takým,“ vyjadril sa, lebo je presvedčený, že boti poskytujú kvantitu na úkor kvality a užívateľom tak v konečnom dôsledku vôbec nepomáhajú.

Johansson si ale stojí za svojím. Je presvedčený, že boti majú svoju cenu a ich práca je hodnotou. Najmä pre tých, ktorí nepotrebujú detailné informácie, len sa v danej téme zorientovať. Na druhej strane pozdvihuje aj autorov, ktorí píšu príspevky sami. „Počítačový program nemôže písať o všetkom. Wikipedia potrebuje aj spisovateľov, ktorí opíšu pocity, literárnu kvalitu a tieto druhy vecí môj bot nebude nikdy schopný urobiť,“ priznáva.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Táto reklama vás chytí za srdce: To, čo sa nedá kúpiť
Vedieť čínsky za 10 minút. Nemožné? Táto lektorka vám ukáže, ako na to
Rekord Youtubu a hit Instagramu
Toto sú hlavné dôvody, prečo je niekto úspešný a niekto nie
Rekord na YouTube a svadba v slovenskom šoubiznise
Tínedžerom sa podarilo urobiť najexkluzívnejšiu fotku poslednej doby

Komentáre