Život

Zoznámte sa s Asanasi, superstoličkou z Prešova

"Dizajnér a architekt Peter Doričko mal problém nájsť pohodlnú stoličku, a tak sa rozhodol, že si jednu zdravú vyrobí sám."

Veronika Rosputinská, 3. októbra 2013 14:00
Stolička Asanasi získala ocenenie v oblasti dizajnu na podujatí Start-up Awards.SK 2012. Foto: Z archívu Asanasi/Start-up Awards.SK 2012
Dlhé hodiny strávené sedením v kancelárii sú dnes pre mnohých každodennou realitou. Podobne ako problémy s chrbticou. Riešenie sa potom snažíme nájsť u masérov, chiropraktikov či v tubách plných liekov. Prečo dlhé roky nikomu nenapadlo hľadať riešenie pri koreni problému?

Stolička. Tam sa často problémy začínajú, pretože všetky majú rovný sedák, ktorý nekopíruje prirodzený ľudský sed. Plochý sedák, na rozdiel od prirodzeného sedu na vlastných nohách, tlačí na genitálie, konečník a kostrč, čím prenáša tlak po chrbtici až do ramien, krku a hlavy.

Po neutíchajúcich problémoch s chrbticou sa architekt a dizajnér Peter Doričko zameral práve na stoličky, no žiadnu, ktorá by jeho problémy vyriešila, nenašiel. V knižniciach strávil štúdiom sedenia a stoličiek viac ako rok presvedčený, že zdravú stoličku si napokon vyrobí sám.

Návrat k ľudskosti


Po mesiacoch štúdií si Doričko uvedomil, že jedinou cestou k dokonalej stoličke je návrat k ľudskej prirodzenosti, teda sedeniu na vlastných nohách. To od obdobia renesancie, keď vznikla prvá stolička, neurobil ani jeden dizajnér.

Asanasi má jedinečný sedák, prispôsobený prirodzenému ľudskému sedu. Foto: Z archívu Asanasi/Start-up Awards.SK 2012
„Výrobcovia neriešia problém. Trhy ovládol marketing, materiály a dizajn, ktorý sa na prvý pohľad dramaticky líši, ale v skutočnosti je to stále o tom istom. Cítil som, že riešením je návrat k ľudskosti," prezrádza Doričko, ktorý začal študovať anatómiu prirodzeného sedu na vlastných nohách.

Základný sed Virasana, pri ktorom zadok a stehná kopírujú tvar lýtok až po päty a vytvárajú dokonalú sedaciu plochu, sa stal odpoveďou na všetky dizajnérove otázky. Práve v tomto jogínskom sede sa skrýva dizajnérsky nápad sedáku stoličky Asanasi, ktorý je patentovo chránený v celej Európe.

Nie, nezbláznil som sa


A ako teda stolička vyzerá? Na prvý pohľad zvláštne, preto nečudo, že mal dizajnér problém nájsť výrobcu, ktorý by jeho nápad premenil na skutočnosť. Kým Asanasi uzrela svetlo sveta, prešlo neuveriteľných 16 rokov.

Sedák v tvare písmena U, netypicky vysoký a zaujímavo tvarovaný profil v strede preliačený dnu a akýsi čudesný tunel. „Keď niektorí výrobcovia videli prototyp, pýtali sa, či som sa zbláznil,“ smeje sa dnes Doričko. Po šiestich rokoch merania kostí a testovania vzoriek sa zrodil finálny tvar sedáku. Otázkou ale bolo, kto ho bude sériovo vyrábať.

Stolička Asanasi Foto: Z archívu Asanasi/Start-up Awards.SK 2012
Keďže výrobcovia nápadu neverili, dizajnér narazil na problém, ktorý mohol jeho víziu pochovať. Stretol však človeka, ktorý sa pre myšlienku nadchol a vďaka jeho technologickej firme sen o Asanasi opäť ožil. Vďaka dvojici Doričko, Kráľ sa v priebehu roka 2008 stolička dostala k prvým zákazníkom. Tí poskytli potrebnú spätnú väzbu a výrobcovia tak mohli doladiť posledné detaily.

V čom je výnimočná?


Aby sa priaznivé účinky stoličky na zdravie človeka potvrdili, výrobcovia sa rozhodli podrobiť ju oficiálnym testom u odborníkov. Takto sa Asanasi dostala do Národného rehabilitačného centra v Kováčovej a k špecialistovi na sedenie a stoličky, pánovi profesorovi Othálovi z Karlovej univerzity v Prahe.

„Hlavný pozitívny prínos sedacej plochy stoličky Asanasi vidíme v redukcii tlakov na panvové dno pri súčasnej fixácii panvy v optimálnej nastaviteľnej polohe. Tento nový prvok sa nevyskytuje v žiadnej variante súčasných sedadiel,“ vyjadril sa profesor. Testy navyše ukázali, že stolička má priaznivé účinky na ľudí trpiacich hemoroidmi.

Superstoličku z Prešova si môžete kúpiť na oficiálnej webovej stránke alebo osobne v štyroch mestách na Slovensku, v Prešove, Košiciach, Piešťanoch a Bratislave. Vybrať si môžete zo štyroch modelov, Basic, Standard, Komfort a Lux. Cena sa pohybuje od štyristo do šesťsto eur, podľa toho, aký model si zvolíte a aké si k nemu vyberiete príslušenstvo. K dispozícii je tiež viac farebných prevedení a materiálov.

Komentáre