Život

Archeológovia objavili v strednom Egypte 17 múmií a sarkofágy

" Pohrebisko sa nachádza v púštnej oblasti Túna Al-Gabal osem metrov pod úrovňou terénu."

TASR, 22. mája 2017 12:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Archeológom sa v strednom Egypte podaril unikátny nález, keď v predtým odkrytých katakombách v provincii Minjá našli okrem iného 17 múmií. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo starožitností.

Pohrebisko sa nachádza v púštnej oblasti Túna Al-Gabal osem metrov pod úrovňou terénu. Obsahuje vápencové a hlinené sarkofágy, ako aj truhly s pozostatkami zvierat a papyrus s démotickým písmom.

Pohrebnú komoru objavil minulý rok pomocou radaru tím študentov z Káhirskej univerzity. Múmie, z ktorých je väčšina neporušená, ešte neboli datované. Podľa Muhammada Hamzu z Káhirskej univerzity sa ale predpokladá, že pochádzajú z grécko-rímskeho obdobia trvajúceho približne 600 rokov, ktoré nasledovalo po dobytí Egypta Alexandrom Veľkým v roku 332 pred naším letopočtom.

Vedci tiež predpokladajú, že v pohrebnej komore môže byť až 32 múmií vrátane konzervovaných ostatkov žien, detí a dojčiat.

Egyptská vláda verí, že aj iné objavy z uplynulých mesiacov oživia turistický ruch, významný zdroj príjmov domácej ekonomiky, ktorý sa prepadol v dôsledku zhoršenia bezpečnostnej situácie po zosadení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011.

Súčasťou jej úsilia je aj spustenie viacerých ambicióznych archeologických projektov, napríklad pátrania po tajnej miestnosti v hrobke faraóna Tutanchamona, kde by sa mala nachádzať múmia jeho nevlastnej matky, kráľovnej Nefertiti.

ODPORÚČAME AJ:
V Detve našli pôdorys najstaršieho obydlia, má 3000 rokov
V Káhire objavili obrovskú sochu faraóna
Vedci premerajú výšku Mount Everestu, mohlo ho poškodiť zemetrasenie
Archeológovia v slovenských Mykénach našli viacero významných objavov

Komentáre