Život

Anna Kalmanová sníma dreveným fotoaparátom najčastejšie prírodu

"Tieto fotoaparáty sa môžu vyrábať z rôzneho materiálu. Kalmanová si zvolila drevo, ktoré zadrží svetlo, vodu a je vhodné aj po elastickej stránke."

TASR, 14. marca 2017 11:00
Na snímke Anna Kalmanová z obce Vechec vo Vranovskom okrese používa pri fotení drevený fotoaparát, ktorý si sama navrhla. Foto: TASR/Michaela Zdražilová
Anna Kalmanová z obce Vechec vo Vranovskom okrese používa pri fotografovaní drevený fotoaparát, ktorý si sama navrhla. Ako uviedla fotografka, v súčasnosti pôsobiaca ako grafická dizajnérka, nie je na ňom žiaden objektív, SD karta, batérie, čiže nič sa nedokáže vybiť. Jedinou nevýhodou je, že fotografie nevidíme hneď, pretože sa fotografuje na film.

Myšlienka vzniku dreveného fotoaparátu sa u nej zrodila vlani. "Je to moja diplomová práca. Rozmýšľali sme, ako posunúť mňa a fotografiu ďalej, tak sme sa inšpirovali staršími umelcami, ktorí ešte len objavovali fotografiu, teda Cameru obscuru," vysvetlila s tým, že analógový fotoaparát robí lepšie snímky ako digitálny. "Vidieť to najmä v ohniskovej vzdialenosti, v črtách, obrysoch a má to väčšie čaro ako digitálna fotografia," doplnila.

Tieto fotoaparáty sa podľa Kalmanovej môžu vyrábať z rôzneho materiálu. Ona si zvolila drevo, ktoré zadrží svetlo, vodu a je vhodné aj po elastickej stránke. "Návrh je môj, pri jeho zhotovení mi pomáhal stolár Peter Sciranka z Vechca," uzavrela.

K fotografovaniu sa dostala na strednej škole, venuje sa mu približne osem rokov. Rada skúša nové technológie. Jej záľubou sú portréty. Dreveným fotoaparátom najčastejšie fotografuje prírodu.

ODPORÚČAME AJ:
Slovenskí vedci objavili vo Vietname unikátneho švába
Vydražia mixážny pult, ktorý používali Pink Floyd či The Cure
Bez koláča ani deň? V Británii pre ne majú celý týždeň
VIDEO: Apponyiovská knižnica vystavuje najvzácnejšiu knihu Slovákov

Komentáre