Život

ANALÝZA: Antisemitizmus rastie, ale násilné útoky na židov ubúdajú

"Najdramatickejšími boli dva prípady vo Francúzsku, kde zabili židovku tak, že ju vyhodili z okna jej bytu a dobodanie a upálenie ženy, ktorá prežila holokaust, v jej vlastnom parížskom byte"

TASR, 18. apríla 2018 9:00
Francúzsky súd vzniesol obvinenie voči dvom mužom, ktorí boli zadržaní pre podozrenie z vraždy spáchanej s antisemitským motívom. Obeťou minulotýždňovej vraždy sa stala 85-ročná Mireille Knollová. Jej telo s 11 bodnými ranami a čiastočne obhorené sa našlo minulý piatok 23. marca 2018 v jej byte v 11. parížskom obvode. Hasičov zalarmovali susedia krátko po vypuknutí požiaru v ženinom byte. Knollovej vražda vyvolala odsúdenie v radoch židovskej komunity, ku ktorej žena patrila. Na snímke zapečatené dvere do bytu 85-ročnej Mireille Knollovej, ktorú zavraždili v Paríži. Foto: TASR/AP
Počet násilných útokov na židov v roku 2017 klesol, avšak zhoršili sa iné formy antisemitizmu. Informovali o tom izraelskí výskumníci z Telavivskej univerzity.

Autormi správy sú konkrétne univerzitné Kantorovo centrum na a Európsky židovský kongres.

Podľa výskumníkov klesol vlani o deväť percent počet útokov zameraných proti židom. Zaznamenali 327 takýchto prípadov v porovnaní s 361 prípadmi z roku 2016, v ktorom už zaregistrovali najnižší počet za posledné desaťročie.

Avšak vedci upozornili, že útoky boli oveľa trúfalejšie a rok 2017 bol charakteristický tým, že antisemitizmus sa stal súčasťou bežného života spoločnosti, čo Európa nezažila od druhej svetovej vojny.

Najdramatickejšími boli dva prípady vo Francúzsku, kde zabili židovku tak, že ju vyhodili z okna jej bytu; druhým incidentom bolo dobodanie a upálenie ženy, ktorá prežila holokaust, v jej vlastnom parížskom byte. Hrozby, obťažovanie a urážky prinútili už tisíce francúzskych židov presťahovať sa do inej krajiny, citovala z každoročnej správy agentúra AP.

V správe sa ďalej uvádza, že slovo "žid" sa čoraz viac používa ako urážka po celom svete, v ktorom sa opäť vynára tradičný antisemitizmus.

Antisemitské výroky a symboly sa postupne vracajú, v súkromí aj na verejnosti. To sa pripisuje silnejúcej krajnej pravici (napríklad v Nemecku či Rakúsku) a faktu, že extrémne islamské živly, predovšetkým v Európe a arabskom svete, si osvojujú staré formy kresťanského antisemitizmu.

"Žiť ako žid dnes v mnohých častiach Európy znamená žiť ako v pevnosti, byť označený za iného," povedal podľa agentúry DPA v stredu šéf Európskeho židovského kongresu Moše Kadar.
Zdieľaj na Facebooku

Komentáre