Život

Prichádza čas adventných kalendárov. Poznáte ich históriu?

"Poznáme ich v papierovom prevedení s 24 okienkami, za ktorými sa skrýva malá čokoládka. Ich história však začala ešte v 19. storočí. "

Katarína Bačová, 30. novembra 2017 11:00
Adventné kalendáre skracujú deťom čakanie na Vianoce. Ilustračná snímka Foto: TASR/Miroslava Cibulková
Adventné kalendáre dávame deťom, aby si skrátili čakanie do Vianoc. Za každým otváracím okienkom sa skrýva malá odmena. Odrátavanie začína prvého decembra a končí dvadsiateho štvrtého – na Štedrý deň.

Kalendár malej Elisabeth


Jedna z prvých zmienok o adventnom kalendári je z detskej knižky Elisy Averdieck z roku 1851. Autorka v nej opisuje, ako mama malej Elisabeth najprv pred spaním hovorí dcére vianočné príbehy, potom si spievajú koledy a napokon na stenu pridajú každý deň obrázok. Keď ich bude 24, malá Elisabeth bude vedieť, že sú tu Vianoce.

Prvé kalendáre pochádzajú z protestantského prostredia. Okrem pridávania obrázkov na stenu tiež niektorí zmazávali čiarky, napísané na stene kriedou. Známe sú tiež rôzne adventné hodiny či sviece.

Vznikol v Nemecku


Adventný kalendár sa vyvinul z tzv. Mikulášskeho kalendára, ktorý začínal až 6. decembra. Neskôr sa dátum posunul na prvý deň v mesiaci s názvom vianočný kalendár, až prišiel k súčasnému pomenovaniu. Ten vznikol vďaka tomu, že niektoré kalendáre skutočne obsahovali dátumy zhodujúce sa s adventným obdobím kresťanov.

Za vynálezcu adventného kalendára považujeme Nemca Gerharda Langa. Ako malý dostával od svojej mamy 24 cukríkov pripevnených na kartóne. Každý deň adventu mohol zjesť jeden. Myšlienku oživil v dospelosti. Prvý tlačený kalendár určený na predaj vyšiel v roku 1908. Kalendár mal dve časti. Jedna mala 24 políčok s básničkou od Langa. Z druhej, obrázkovej časti si deti vystrihovali obrázky, ktoré prilepovali na polia. S biblickým motívom od slávneho ilustrátora tej doby Ernsta Keplera sa kalendár v Nemecku rýchlo rozšíril.

Dnešné kalendáre sú z papiera a často skrývajú malé čokoládky. Foto: TASR/František Iván

Lang a Sellmer


Lang vášnivo vymýšľal nové druhy kalendárov, pričom si dával záležať na každom detaile. K produkcii kalendárov inšpiroval aj ďalšie firmy.

Rozmach adventných kalendárov nastal po prvej svetovej vojne. Na nemeckých trhoch už bolo dostať kalendáre rôznych veľkostí, prevedeniach a cenách. Zaujímavosťou je, že počas nacionalistického režimu v Nemecku ho premenovali na predvianočný kalendár. Biblické obrázky nahradil ideologický obsah. Po druhej svetovej vojne sa produkcia opäť rozbehla, ako prvý ju obnovil tlačiar Richard Sellmer.

Odmena nielen pre deti


V súčasnosti si pod pojmom adventný kalendár predstavíme hlavne papierové okienka a čokoládky. Treba poznamenať, že sladký obsah občas zmizne skôr ako na Vianoce. Mnohí rodičia tiež začínajú v dnešnej dobe deťom pripravovať vlastný, originálny kalendár. Tvorí ho napríklad 24 vrecúšok či škatuliek, do ktorých skrývajú svojim ratolestiam ich obľúbené sladkosti alebo malé darčeky.

Pre tých, čo sa radi odmeňujú aj v dospelosti, sú tu rôzne nové kalendáre. Skrývajú kozmetické produkty pre ženy, kupóny na zľavy alebo ďalšie drobnosti, ktorým v dnešnej konzumnej spoločnosti skrátka nedokážeme odolať. Snáď nám ani v tejto dobe neuniká zmysel sviatkov, na ktoré tak netrpezlivo čakáme.

Zdroje: weihnachtsmuseum.de, sellmer-verlag.de, my-adventcalendar.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Objav v Ducovom: Turisti považovali lebku z hrobu za kameň na chodníku
Highlighty týždňa: Skupina No name získala desiateho Českého slávika
Napísal knihu o prácu v tlačovej agentúre. Pokrstil ju Michal Tvarožek
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Zo Štrbského plesa ZUBAČKOU do Štrby

Komentáre