Život

ŽAMPIÓN: Lyžiar Žampa presedlal zo zjazdovky do kokpitu superšportiaka

"Najúspešnejšiemu slovenskému alpskému lyžiarovi súčasnosti Adamovi Žampovi sa splnil veľký sen."

Teraz.sk, 20. septembra 2014 8:00
Lyžiar Adam Žamp za volantom športového auta. Foto: Adamzampa.com


Slovenský borec v alpskom lyžovaní Adam „Šangy“ Žampa má rýchlosť v krvi. Keď sa práve nepreháňa vysokou rýchlosťou po zjazdovke, rád presedlá za volant športového auta. Na narodeniny sa mu splnil jeden automobilový sen, ktorý opísal v ďalšej časti svojho blogu.

Autentický text z Adamovho pera:


Lyžiar Adam Žampa si to namieril zo svahu na cesty. Foto: Adamzampa.com
Poviem to rovno - sen sa stal skutočnosťou! Na moje 24. narodeniny som na víkend dostal Ferrari 458 Italia Spider. Bol to neopísateľný zážitok, ktorý sa tu budem snažiť aspoň ako tak opísať. Môj najväčší koníček, hneď po lyžovaní, sú jednoznačne športové autá. A keďže to vie aj jeden z mojich sponzorov, tak mi jedno také na víkend požičal.

Toto Ferrari mi hneď po naštartovaní vytvorilo zimomriavky na celom tele. Jednoznačne najlepší je zvuk, hneď potom tvar celého auta. A samozrejme, že aj jazdné vlastnosti, pri ktorých môže prísť človek veľmi ľahko k pokute za vysokú rýchlosť.

Zrýchlenie z nuly na 100 kilometrov za hodinu dosiahne za 3,3 sekundy. Rýchlosťou 200 kilometrov za hodinu letíš už za 10,4 sekundy a auto má 1485 kilogramov, čiže je aj veľmi stabilné. Maximálna rýchlosť, ktorú som radšej neskúšal, je podľa údajov 325 kilometrov za hodinu.

Samozrejme, takto rýchlo by sa nedalo ísť bez 4,5 litrového osemvalca v zadnej časti auta o výkone 570 koní, ktorý točí až do 9-tisíc otáčok so sedemstupňovou prevodovkou z F1. Na tomto aute je, okrem iných dokonalých vecí, ešte jedna perfektná vec. Sú to brzdy, ktoré sú skoro tak veľké, ako kolesa na mojej Octávke, a vďaka ktorým auto zabrzdí zo 100 kilometrovej rýchlosti na neuveriteľných 32,5 metroch. Keďže je to 458 spider, tak je super ešte je to, že strechu dá človek dole aj na semafore počas červenej za 14 sekúnd.

Na olympiáde v Soči ešte nevedel, aký darček dostane na narodeniny. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok
Samozrejme, je tu ešte jedna vec, ktorá sa mne osobne veľmi nepáčila. Hneď, ako trošku spŕchlo, a cesta bola mokrá, tak som s autom musel ísť naozaj veľmi pomaly, keďže pri každom tvrdšom zošliapnutí plynu som sa dostal do driftu a keď som si uvedomil, že mám pod sebou cca 230-tisíc eur. Nejaké fotky si môžete pozrieť, nie je ich však veľa, pretože som si chcel v prvom rade užiť ten víkend v aute. Všetkým by som Vám prial, aby ste raz na narodeniny takýto darček dostali a užili si ho čo najlepšie!

Nakoniec už len toľko, že jazda na športových autách a jazda na lyžiach je veľmi podobná, preto to je pre mňa aj super mentálny a tiež fyzický tréning na lyže. Čiže by som si vedel predstaviť prepravovať sa tak aj po pretekoch :D :D :D hahaha...

Predchádzajúci diel Adamovho blogu nájdete na Webmagazin.sk.
Všetky informácie a novinky o Adamovi Žampovi nájdete na jeho osobnej stránke http://www.adamzampa.com/.

Fotogalériu nájdete tu.

Komentáre