Zdravie

Zjedli by ste za pohár červov, ak by vás to zbavilo alergie?

"Boli by ste ochotní vyskúšať experimentálnu formu liečby? Veď je v podstate prírodná."

Zuzana Lobotková, 7. júna 2017 8:00
Foto: TASR/AP
Domov vám príde testovacia trubica obsahujúca larvy machovca. Tekutinu vylejete na gázu a priložíte si ju na ruku a prelepíte. Po pár dňoch môžete spozorovať miesto, kde sa vám červy zaryli do tela. Táto kontroverzná nová forma liečby má pomôcť pri liečbe ekzému a potravinových alergií. Je ale pre každého?

Priložíte na kožu a...


Ťažké prípady ekzému dokážu negatívne vplývať na život. A jediná konvenčná metóda liečby zahŕňa silné steroidy. Tie nemôžete ale dlho užívať, čo v prípade, že máte ekzém na celom tele, nie je nápomocné. Môžete sa pokúsiť vyhýbať jedlám spúšťajúcim zápalové procesy, no to môže byť pri vysokom množstve alergénov takmer nemožné, najmä ak máte popri tom dodržiavať zdravú životosprávu.

Teória pri “červej” forme liečby znie, že larvy sa prepracujú až do čriev, kde dospejú a začnú produkovať chemikálie, ktoré potlačia imunitný systém, a teda obrannú reakciu na niektoré jedlá. Možno sa vám myšlienky na kolóniu červov vo vašom tele zná odporná, no pre ľudí s extrémnymi formami potravinovej alergie sa z toho stalo reálne riešenie problému.

Takzvaná červia terapia ešte nebola odskúšaná vo veľkých štúdiách a väčšina doktorov sa na ňu pozerá skepticky. Spoločnosť, ktorá vo Veľkej Británii tieto liečivé červy pacientom ponúka, ale tvrdí, že pomáhajú liečiť ekzémy, potravinové intolerancie, sklerózu multiplex alebo zápalové ochorenie čriev.

Je to prirodzené?


Až donedávna sme všetci nosili červy v žalúdku. Ale rozvinuté krajiny ich vyhubyli vďaka lepšej hygiene a čistejšej vode. Niektorí vedci veria, že strata parazitov mohla viesť k iným problémom - rast alergií a autoimunitné ochorenia. Profesor medicíny Joel Weinstock sa nad touto problematikou v západnom svete zamýšľa. Nemusí to byť nevyhnutne niečo, čomu sme vystavení v našom životnom prostredí, ale niečo, čo nám chýba.

V roku 2004 profesor Weinstock otestoval teóriu na myšiach s kolitídou a vážnymi zápalmi v črevách. Stav sa výrazne zlepšil u tých, ktoré konzumovali larvy okrúhleho červa. Nasledujúci rok otestoval túto myšlienku aj na ľuďoch s ulceróznou kolitídou.Týchto 54 pacientov dostalo nápoj obsahujúci larvy tenkohlavca prasačieho alebo placebo. Tí, ktorí dostali červy, mali o 43 percent miernejšie symptómy, ako skupina s placebom, ktorá mala len o 17 percent miernejšie symptómy.

V inej štúdii 29 ľudí s Crohnovou chorobou dostávali vajíčka červov každé tri týždne. A skoro trištvrte príznakov zmizlo. Čo to znamená? Podľa profesora Weinstocka a iných odborníkov sa ľudské telo vyvinulo tak, aby spustilo proti červom útok, a teda zápaly. Červy si zase vytvorili špeciálne metódy na zastavenie tejto imunitnej reakcie.

Na zlepšenie zdravia


Existujú aj dôkazy podporujúce túto teóriu. Imunitné T-bunky spoznajú cudzie vplyvy v tele a zaútočia na ne. Ak sú príliš aktívne, môžu spôsobiť imunitné ochorenia. Červy v tele aktivujú iné imunitné bunky, ktoré vypnú túto T-bunkovú reakciu. Okrem toho spolupracujú aj s prirodzenými mikróbmi v tele - baktériami a vírusmi, pričom ovplyvňuje ich prežitie. Všetci vieme, že rovnováha dobrých a zlých baktérií v črevách dokáže má dosah na mnoho ochorení. A nedostatok červov vyviedol našu imunitu z rovnováhy, čím ju vystavil chorobám.

Niektorí ľudia sú teda náchylnejší na zápalové poškodenie a autoimunitné ochorenia. Nevie sa prečo, len je jasné, že sú v tom zapletené gény. Môžu červy napraviť tieto chyby imunitného systému? Výskumy sú zatiaľ len obmedzené, no vedci veria, že špecifické typy červov by mohli byť účinné na špecifické ochorenia. Na červové metódy liečby zatiaľ neexistuje regulácia a predávané nemôžu byť ako liečivo na konkrétne ochorenia. Označované sú teda nálepkou “na zlepšenie zdravia”.

Červy nedokážu v ľudských črevách dosiahnuť úplnú dospelosť, prežijú tu asi dva týždne, následne sa rozložia a vylúčime ich. Preto musia byť užívané pravidelne. Terapia však nie je úplne bez rizík. Niektoré testy poukázali na žalúdočné problémy. Vedci ešte nevedia, ktoré druhy a v akom množstve sú najideálnejšie na užívanie. Rozhodne teraz nezačnite jesť akékoľvek larvy, najskôr sa porozprávajte o tejto metóde so svojim lekárom.
Zdroj: Dailymail


Komentáre