Zdravie

Ženy v lete môžu potrápiť kvasinky. Viete, ako im predísť?

"Ak problémy neustúpia po troch dňoch, treba navštíviť gynekológa. Kvasinky sa totiž môžu rozširovať ďalej."

TASR, 10. augusta 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Nadmerné potenie, kúpanie sa vo verejných bazénoch či prírodných vodách môžu ženám spôsobiť kvasinky. Rozširujú sa najmä počas leta. Ich vzniku sa dá podľa lekárov predísť dodržiavaním viacerých zásad. Ak problémy neustúpia po troch dňoch, treba navštíviť gynekológa. Kvasinky sa totiž môžu rozširovať ďalej.

Nevhodné je kúpať sa napríklad v prírodných vodách, v ktorých pláva veľa kačiek či iných vodných vtákov. Ženy pred mykózami nezachráni ani tampón. "Je to mýtus a týka sa to aj bazénov. Chlórová voda pošvu aj tak naruší," povedala gynekologička Michaela Grossová. Po návšteve prírodných vôd či kúpalísk radí čo najrýchlejšie sa osprchovať, v núdzi pomôže i rýchlo sa vymočiť.

Ženy by si podľa Grossovej mali intímne partie umývať prípravkami na to určenými s obsahom kyseliny mliečnej. Nič nepokazí ani čistá voda. Počas leta si treba intímne miesta umývať minimálne dvakrát denne, ideálne po každej návšteve toalety. "Užitočné sú vlhčené utierky na intímnu hygienu obsahujúce antiseptické látky, ktoré v pošve pomáhajú nastoliť správne pH," uviedla Grossová.

Intímne či menštruačné vložky treba podľa nej meniť každé štyri hodiny, pretože poskytujú ideálne prostredie na množenie nežiaducich baktérií. V lete by mal byť tabu aj parfumovaný toaletný papier. Grossová tiež radí vyvarovať sa bielizni z umelých či nepriedušných materiálov, preferuje bavlnu. Chodiť bez bielizne neodporúča.

Rozvinutie mykózy môže súvisieť i s užívaním antibiotík, s cukrovkou, tehotenstvom, hormonálnou substitučnou liečbou či so stresom alebo jedlom. Nielen s návštevou kúpalísk. Vhodnú liečbu preto určí gynekológ.

ODPORÚČAME AJ:
Môžu 4-mesačné bábätká stáť na vlastných nohách? Pozrite
Dieťa môžete pred alergiami chrániť ešte počas tehotenstva
Desať minút relaxu v práci dokáže znížiť stres a napätie

Komentáre