Zdravie

Môže mesiac nášho narodenia predpovedať naše zdravie?

"Niektoré výskumy naznačujú, že mesiac nášho narodenia môže súvisieť s chorobami, ktorými trpíme. "

Zuzana Lobotková, 30. júna 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko
Španielski vedci odhalili, že mesiace v roku prislúchajú k 27 chronickým ochoreniam. Sezónne zmeny ultrafialových lúčov, hladiny vitamínu D a vírusy dokážu ovplyvniť vývoj plodu. Sami vedci boli prekvapení, ako zapadajú tieto choroby do času vášho narodenia.

Napríklad muži, ktorí sa narodili v septembri, mali takmer trikrát väčšiu šancu, že budú trpieť na problémy s tyroidom, ako muži narodení v januári. Augustoví muži majú takmer dvojnásobné riziko astmy oproti mužom narodeným na začiatku roka. A podobne ženy narodené v júli mali o 27 percent vyššiu šancu na vysoký krvný tlak a o 40 percent vyššie riziko inkontinencie.

Zdravotný horoskop?


Výskum sa uskutočnil na Univerzite v Alicante a zameral sa na takmer 30 000 ľudí a fakt, že mesiac narodenia má vplyv na ľudské zdravie. Ďalšie poznatky tvrdia, že muži narodení v júni so 34 percent vyššou šancou budú trpieť depresiami a s o 22 percent nižším rizikom diagnózy bolestí spodnej chrbtice.

Ženy narodené v júni mali o 33 percent nižšie riziko migrén a o 35 percent nižšiu šancu zažívať problémy pri menopauze. Celkovo sa zdá, že septembrové deti mali menšiu šancu, že by im lekári diagnostikovali akékoľvek chronické ochorenie.

Podobný výskum prebehol už aj na Kolumbijskej univerzite v roku 2015. Tam vedci odhalili, že ľudia narodení v máji majú najnižšie riziko rozvoja ochorení, a tí októbroví zase najvyššie. Autori tejto štúdie mali väčšiu vzorku - 1,7 milióna ľudí, a vďaka týmto objavom by chceli pomôcť odhalovať riziko ochorení u pacientov.

Štyri roky pred týmto výskumom experti odhalili, že mesiac narodenia dokáže ovplyvniť všetko od inteligencie po predpokladanú dĺžku života. Oxfordskí vedci prišli na to, že jarné deti majú vyššie riziko na rozvoj ochorení, vrátane astmy, autizmu a Alzheimerovej choroby. Taktiež môžu byť menej bystré ako ich spolužiaci narodení v iných ročných obdobiach, a žijú kratšie ako ich jesenní rovesníci.

Oxfordskí vedci prišli na to, že jarné deti majú vyššie riziko na rozvoj ochorení, vrátane astmy, autizmu a Alzheimerovej choroby. Foto: TASR/Branislav Račko


Muži tak, ženy inak


September a október sú mesiace, kedy sa rodí najviac detí, čo naznačuje, že boli deti boli počaté okolo Vianoc a Nového roka. Vedci teraz špekulujú, či by sezónne ochorenia mohli stáť za rozdielmi, či už podporou vnútornej obranyschopnosti tela alebo poškodením tela ešte v jeho vývoji.

Kým slnko spúšťa produkciu vitamínu D v tele, jeho nedostatok v prvých mesiacoch života má dlhotrvajúci efekt na psychické a fyzické zdravie. “Slnečný vitamín” je známy v tom, že pomáha regulovať tisíce génov počas ich vývoja. A tento poznatok podporujú bohaté výskumy na tému dlhotrvajúcich účinkov vitamínu D na zdravie.

Profesor Jose Antonio Quesada, vedúci autor štúdie, uviedol: “V tejto štúdii sme zaznamenali značnú asociáciu medzi mesiacom narodenia a výskytom viacerých chronických ochorení a dlhotrvajúcimi zdravotnými problémami.” Mesiac narodenia môže pôsobiť ako indikátor období skorej expozície faktorom, ako je slnečné žiarenie, vitamín D, teplota, sezónne vírusy a alergie. Tie môžu vplývať na vaše zdravie ešte pred vaším narodením.

Nájdené boli aj odlišnosti vzorcov pri pohlaviach, ktoré naznačujú, že tu existuje rozdielna citlivosť u mužov a žien, čo sa týka práve spomínaných faktorov.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Teplo praje salmonelóze, príprava jedla si preto vyžaduje pravidlá
5 spôsobov, ako muži ovplyvňujú zdravie svojich detí
Počas horúčav nezabúdajte na pitný režim i vhodné oblečenie
Takáto je pravda o priberaní v tehotenstve

Komentáre