Zdravie

Zdravie sa podpisuje aj na tvári

"Oči sú vraj oknom do duše. Ale celá vaša tvár dokáže veľa vypovedať. Napríklad aj o vašom zdravotnom stave."

Zuzana Lobotková, 14. augusta 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Od žltých škvŕn okolo očí až po hlboké vrásky. Na tvári sa objavuje mnoho príznakov, ktorých príčinu dokážu odborníci odhaliť. Tu vám prezradili aspoň niektoré z nich.

Žlté škvrny okolo očí, nosa alebo úst


Na príčine môže byť vysoký cholesterol. Je to naozaj dobrý dôvod, aby ste dali ruky preč od slaniny. Obzvlášť vysoký cholesterol súvisí s upchatými tepnami, čo sa odrazí aj na pokožke – ako mastné usadeniny okolo očí, nosa a úst. „Tento stav sa spája nielen s vysokou hladinou cholesterolu, ale aj s nezrovnalosťami v spôsobe, akým telo metabolizuje tuky v krvi, čo môže byť aj dedičné,“ uviedla pre dailymail.co.uk dermatologička Emma Starrittová zo Sydney.

Čo môžete urobiť? Môžete ísť k dermatológovi na hĺbkový TCA píling kože, ktorý vás škvŕn zbaví. Môžu sa však vrátiť, tak zákrok treba opakovať. Rovnako si treba dať skontrolovať cholesterol, ak ste to ešte neurobili. Možno vám lekár predpíše lieky, ako sú statíny, a nariadi vám zmeny životného štýlu.

Bledá koža


Možno vám chýba červené mäso. Anémia z nedostatku železa postihuje 1,6 miliardy ľudí na celom svete. Prichádza s kľúčovými príznakmi, ako je bledá koža a niekedy tmavé kruhy okolo očí. „Nedostatok železa znamená, že nedostatok krvi sa dostáva do kože, čo spôsobuje bledosť. Ďalšie symptómy sú únava a letargia, pretože svaly nemajú dostatok kyslíka,“ vyjadrila sa doktorka Kellie Billinskiová.

Najčastejšou príčinou anémie z nedostatku železa je strava chudobná na červené mäso. Červené mäso obsahuje veľa železa. Ale čo vegetariáni? Iné formy železa sú v šošovici, fazuli, strukovinách a zelenej listovej zelenine. Najlepší spôsob, ako zvýšiť vstrebávanie železa, je konzumovať ho s potravinami bohatými na vitamín C. To je napríklad paprika, paradajky, kivi alebo pomaranče.

Trhliny v rohoch úst


Praskliny v kútiku úst môžu nastať u ľudí, ktorí trpia nedostatkom B vitamínov, najmä vitamínu B2 (tiež známy ako riboflavín) a B3. Tieto vitamíny majú protizápalové vlastnosti a ich nedostatok vedie k začervenaniu pokožky a praskaniu v rohoch pier. Medzi ďalšie príznaky môže tiež patriť zhrubnutý jazyk.

Nedostatok vitamínu B môže byť bežný u vegánov a tých, ktorí sa vyhýbajú hlavným skupinám potravín, ako sú mliečne výrobky, vajcia, chudé mäso a ryby. Tmavozelená listová zelenina je tiež bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, najmä hrášok a špenát.

Vyrážky na brade


Mohol by to byť syndrómom polycystických ovárií. Mnohým ženám vypukne na brade a čeľustiach akné. Táto oblasť je obzvlášť náchylná k výkyvom hormónov progesterónu a testosterónu, a to najmä okolo obdobia menštruácie. Ak sú však vyrážky vážne, porozprávajte sa s lekárom, či nie je reálna diagnóza syndrómu polycystických vaječníkov.

Hormonálne akné vzniká, pretože ženy s týmto syndrómom majú často vysoké hladiny testosterónu, ktorý podporuje produkciu oleja a pupienkových formácií. Objavia sa aj výkyvy váhy a nepravidelná menštruácia. Porozprávajte sa so svojím lekárom, aby vám spravil ultrazvuk na prehliadnutie vaječníkov, ale aj krvné testy na kontrolu hladiny hormónov.

Prasknuté cievky


Pozor na červené víno. Od príležitostného pohára po pravidelné pitie – všetko sa vám odrazí v cievach. Ak máte tendenciu si nadmerne vypiť každý deň po dobu najmenej dvoch rokov, cievy strácajú pružnosť, čo môže skončiť trvalým začervenaním a nitkovitými žilami na pokožke. Spája sa to však aj s nadmerným korenením a pitím kofeínu.

Červené víno obsahuje triesloviny, čo pleti neprospieva. Prechod na biele víno pomôže, treba sa však vyhnúť aj iným potravinám a nezanedbať ochranu pleti pred slnkom. Každý deň treba používať krémy so silným ochranným faktorom, pretože slnečné svetlo cievam uškodí ešte viac.

Hlboké vrásky


„Fajčenie poškodzuje kolagén a elastín v koži. S vekom sa svaly, tuk aj kosti pod kožou menia, čo vedie k vzniku vrások. Fajčenie poškodzuje krv, takže máte menej živín pre kožu, čo proces dramaticky zrýchľuje,“ varuje doktorka Lynette Yongová. Vzdajte sa tohto zlozvyku. Škodu môžete však aj napraviť. Napríklad vitamín C pomáha znovu tvoriť kolagén.

Tmavé kruhy na krku


Hnedé škvrny na krku môžu byť prekvapivým znamením, že máte zvýšené riziko vzniku cukrovky typu 2. Známe ako acanthosis nigricans, fľaky naznačujú, že telo sa stáva rezistentné na inzulín, ktorý sme používali na spracovanie cukru. Je to prekurzor diabetu, často spôsobený obezitou alebo stravou s vysokým obsahom cukru a rafinovaných sacharidov. Škvrny sa môžu tiež objaviť v podpazuší.

Hnedé krúžky alebo škvrny na krku alebo v podpazuší je potrebné vyšetriť a zmerať vašu hladinu cukru v krvi. Dobrou správou je, že inzulínová rezistencia neznamená, že máte zaručený rozvoj cukrovky 2. typu. Prechod k vyrovnanému jedálničku s nízkym obsahom cukru, rafinovaných sacharidov a schudnutím môžete obrátiť, alebo zastaviť jej progresiu.


ODPORÚČAME AJ:
Máte ranné nevoľnosti aj bez tehotenstva? Poradíme vám, čo robiť
Viete, prečo váš žalúdok vrčí? Neuveríte
Päť spôsobov, ako ovulácia ovplyvňuje vaše telo
Takto sa dopracujete k dokonalému spánku
Chcete ochrániť svoj zrak? Poradíme vám, čo by ste mali jesť

Komentáre