Zdravie

Zápach z úst najúčinnejšie vyrieši dentálna hygiena

"Za nepríjemným dychom nemusí byť len problém v ústnej dutine či v tráviacej sústave. Je sprievodným javom niektorých zápalových ochorení."

TASR, 28. augusta 2018 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Halitóza, ako sa nepríjemnému dychu hovorí odborne, nie je len spoločenským problémom. Najčastejšie je sprievodným znakom parodontitídy a ďalších ochorení v ústach človeka. Jednou z prevencií je pravidelná a dôkladná dentálna hygiena.

Problém môže byť trvalý alebo dočasný. „Za nepríjemným dychom nemusí byť len problém v ústnej dutine či v tráviacej sústave. Je sprievodným javom niektorých zápalových ochorení, napríklad angíny či prítomného zápalu v prínosových dutinách,“ priblížila dôvody vzniku halitózy stomatologička Valéria Michnová.

Najčastejšie, až v 98 percentách prípadov, ju spôsobuje problém v ústnej dutine jedinca. „Môžu za to zlúčeniny síry, ktoré vznikajú počas bakteriálneho rozkladu aminokyselín. Domovom týchto baktérií je povlak na jazyku, zubný plak či zapálený parodontálny vačok. Preto je symptómom parodontitídy,“ vysvetlila Michnová.

Zápach z úst je problém, ktorý môže byť vyriešený návštevou odborníka a dentálnou hygienou. „Vďaka nej sa totiž odstráni nebezpečný povlak, ktorý je živnou pôdou baktérií. Súčasťou dentálnej hygieny je tiež inštruktáž dôkladnej starostlivosti o ústnu dutinu v domácom prostredí. V prípade parodontitídy alebo zápalu ďasien sa následne odporučí liečba paradontológom,“ dodala Michnová.

Komentáre