Zdravie

Záchrana pred infarktom? Zoznámte sa s vibračnou vestou

"Pri srdcovom infarkte je dôležitá rýchla pomoc. Čo keby ste ju mali priamo na sebe?"

Zuzana Lobotková, 13. marca 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay/geralt
Navrhnutá špeciálne na to, aby ste ju mali na sebe tesne po infarkte. Vibrujúca vesta využíva zvukové vlny nízkej frekvencie na obnovenie toku krvi, keďže rozvibruje aj srdce. Takto sa obmedzia dlhotrvajúce devastačné účinky na srdce.

Iná záchranná vesta

Táto vesta obsahuje špeciálne zariadenie, ktoré zvukovými vlnami rozvibruje srdce po infarkte. Vlny sa šíria hrudníkom a rozochvejú srdce a srdcové cievy. Tým dokáže rozbiť blokády, ktoré zastavujú krvný tok.

Výskumníci, ktorí práve začínajú s klinickými testami v Zdravotnom centre Mount Sinai v Spojených štátoch amerických, tvrdia, že to redukuje dlhodobé a potenciálne smrtiace účinky na srdce a podporuje to pôsobenie liekov, keďže vibrácie otvárajú cievy. Len vo Veľkej Británii má každý rok infarkt 175 000 ľudí – približne každé tri minúty je to jeden infarkt.

Srdcový infarkt nastáva, keď sa cievy, zásobujúce srdcový sval okysličenou krvou, zablokujú nahromadeným tukovým povlakom alebo zrazeninami. Ak je tok krvi pozastavený, srdcový sval začína odumierať. Prežitie pacienta alebo akékoľvek dlhotrvajúce poškodenie závisia od toho, aká veľká časť svalu počas infarktu odumrie.

Čím menšia je postihnutá časť, tým rýchlejšie sa blokáda uvoľní, a tým sú vyššie šance na prežitie alebo zotavenie. V prípade pohotovosti pacientovi zdravotníci podajú aspirínové tablety alebo glyceroltrinitrátový sprej pod jazyk, aby zvýšili dodávku krvi do srdca rozšírením ciev. Často je však nutný prevoz do nemocnice, kde sa lekári pokúsia uvoľniť blokády, aby udržali tepny otvorené.

Nová metóda (vibračno-akustická stimulácia vrchnej časti hrudníka) umožní zdravotníkom uvoľniť cievy rýchlejšie. To napomáha urýchliť aj uvoľňujúce lieky, keďže sa účinné látky dostanú cez blokády rýchlejšie.

Môžu za to lieky proti bolesti?

Bežné lieky proti bolesti sa spájajú s vyšším rizikom srdcového infarktu. Vedci na Taiwane sa pozreli na dáta takmer 10 000 ľudí, ktorí v nemocnici skončili kvôli srdcovému infarktu. Zistili, že pacienti, ktorí užívali nesteroidové protizápalové lieky proti bolesti mali 1,5-krát vyššie riziko infarktu. Riziko bolo ešte vyššie, ak ich užívali počas respiračnej infekcie. Dôvod je však neznámy.

Nová vesta by určite pomohla aj im. V testoch dostane pätnásť pacientov s infarktom vestu alebo bežnú medikamentóznu pomoc tridsať minút po infarkte. Výskumníci budú monitorovať výsledné dáta a stav srdca ďalších šesť mesiacov.

Doktor Punit Ramrakha, kardiológ v Hammersmithskej nemocnici v Londýne sa vyjadril, že takáto technológia, známa ako terapeutický zvuk, sa v medicíne úspešne používal pri liečbe množstva zdravotných problémov celé roky. „Výzva sa skrýva v dodaní správnej frekvencie na správnom mieste a v správnom čase,“ dodal Ramrakha.

Výsledky zo štúdií na zvieratách ukázali, že sa vibračno-zvukové vlny dajú používať bezpečne a efektívne. Ide o nové a zaujímavé využitie známej technológie. Ak dopadnú testy dobre, zdravotníkom to dodá nový spôsob liečby pacientov so srdcovým infarktom.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Na lepšie trávenie aj krajšiu pleť: Prečo si obľúbiť paradajky
Toto urobí testosterón s mozgom a kosťami
Obezita je nepriateľom obličiek, upozorňuje lekár
Trápia vás krčné mandle? Možno ich operovať, imunitu tým nestratíte

Komentáre