Zdravie

Zabudnite na med a citrón. Kašeľ vylieči čokoláda

"Môže to znieť neskutočne. No podľa lekárov môžete zveriť liečbu kašľa práve sladkej pochúťke."

TASR, 25. januára 2016 10:00
Ilustračné foto Foto: webmagazin.sk
Jedna zo štúdií problému tak bežného, ako je kašeľ, odhalila, že pacienti užívajúci lieky na báze čokolády, mali významné zlepšenie príznakov do dvoch dní. Štúdia zahŕňala 163 pacientov, no podporujú ju aj predchádzajúce štúdie. Už dávnejšie vedci z Imperial College v Londýne zistili, že teobromín – alkaloid v kakau, je lepší na potlačenie nutkania na kašeľ než kodeín, čo je látka bežná v liekoch proti kašľu.

V podstate to znamená, že lepkavějšie a sladšie lieky proti kašľu vytvárajú povlak, ktorý chráni nervové zakončenia v hrdle. Práve ich podráždenie vzbudzuje nutkanie kašľať. Tento upokojujúci efekt vysvetľuje, prečo lepkavé sirupy zaberajú lepšie, no čokoláda prináša niečo navyše. Konkrétne akýsi inhibičný účinok na nervové zakončenia samotné.

Avšak pitie horúcej čokolády nebude mať rovnaký účinok, keďže nie je v kontakte s hrdlom tak dlho, aby vytvorilo ochrannú vrstvu. Čokoláda v kombinácii s inými látkami dokáže dosiahnuť želaný účinok. Vtedy sa totiž spojí pôsobenie látok v liekoch s dlhodobejším pôsobením pomocou čokolády.

Chutné aj liečivé


Dôležité tiež je, že štúdie ukázali, že neexistujú rôzne druhy kašľa, na ktoré by bolo treba odlišné lieky. Väčší výber je fajn, ale či už trpíte mokrým alebo suchým kašľom, nepotrebujete na to odlišný sirup. Ide o pomerne zastaranú predstavu z 19. storočia, keď vďaka tomu dokázali odlíšiť pacientov s tuberkulózou – tí trpeli kašľom produkujúcim veľa hlienu a krvi.

Dnes je známe, že takmer každý kašeľ je spôsobený infekciou horných dýchacích ciest, čo často sprevádza prechladnutie alebo chrípku. A u tohto typu infekcie nie je žiadny skutočný rozdiel medzi suchým a mokrým kašľom. Nie je to hlien, ktorý spustí nutkanie na kašeľ, ale infekcia útočiaca na obranný mechanizmus tela a oslabujúca dýchacie cesty. Vírus sa teda snaží podráždiť telo, aby podnietil kašľanie, ktoré zaisťuje jeho šírenie.

A možno je to ako s mentolom – niektorí si myslia, že sa do liečiv pridáva len kvôli aróme, no hlavné sú jeho farmakologické účinky. Snáď podobne dopadne aj čokoláda.


Zdroj: dailymail

ODPORÚČAME AJ:
Neuveriteľné technológie: Potláčanie prejavov astmy mobilom
Brit Awards 2016: Títo umelci sú nominovaní
Dekáda za dekádou: Ako váš vek ovplyvňuje pamäť?
Mladé ženy často netušia, že pri antikoncepcii by nemali fajčiť
Prečo máme pri alkohole väčšiu chuť na jedlo?

Komentáre