Zdravie

Ako spoznáte workoholika? Otestujte sa!

"Psychológovia považujú workoholizmus za druh závislosti či dokonca chorobu, ktorá má svoje štádiá a príznaky."

Alena Klepochová, 16. augusta 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
Aj vy máte okolo seba ľudí, ktorí nemajú nikdy na nič čas s odôvodnením, že pracujú? Ľudí, pre ktorých je práca zároveň vášňou, nie je veľa. A je im čo závidieť. Horšie je to s tými, pre ktorých vášeň prerástla do závislosti - workoholizmu. Nie každý, kto však veľa pracuje, je naozaj aj workoholik.

Psychológovia považujú workoholizmus za druh závislosti či dokonca chorobu, ktorá má svoje štádiá a príznaky. Kým zanietený, pracovitý zamestnanec je schopný pracovať v tíme, dá si poradiť a napriek zvýšenej záťaži dokáže zachovať rovnováhu medzi prácou a súkromím, workoholik to väčšinou nezvláda.

„Jeho typickými prejavmi sú podráždenosť, zanedbávanie duševnej hygieny a presvedčenie, že všetko najlepšie zvládne sám,“ priblížila personalistka Jana Harnošová z agentúry Adecco. Keďže väčšina workoholikov si svoj stav neuvedomuje, namiesto nich najviac trpí rodina a okolie. Ani pre zamestnávateľa nie je workoholik jednoznačnou výhrou. Prehnané pracovné nasadenie totiž často vedie k vyhoreniu a môže mať aj vážne zdravotné následky v podobe depresií.

Pracovné vypätie vedie k stresu


Nečakajte až do večera, kým si doma oddýchnete. Už počas pracovnej doby by ste mali podniknúť niekoľko malých krôčikov na zníženie hladiny stresu, pretože pracovné vypätie má negatívny dopad na zdravie. V jeho dôsledku môže narastať hladina cholesterolu, čím rastie hrozba srdcovocievnych ochorení. Preto by ste si mali v práci robiť krátke prestávky a ponaťahovať si telo, zhlboka dýchať či vypiť si šálku upokojujúceho čaju.

Ilustračné foto Foto: TASR
Ak je vaša hladina stresu privysoká, mali by ste zapracovať na zmene životného štýlu, čo by vám dodalo väčší pocit kontroly nad vlastným životom. Pre začiatok postačí, ak zmeníte svoj spôsob myslenia v stresových situáciách. Potrebné je aj realistické zhodnotenie povinností, ktoré ste schopní zvládnuť, zmierniť svoju túžbu po dokonalosti a postupovať pri plnení úloh krok za krokom. So stresom sa možno vyrovnať kvalitným oddychom.

Otestuje sa


Pokiaľ si nie ste istý, či vaše pracovné nasadenie neprerastá do workoholizmu, položte si nasledujúcich 10 otázok. Ak aspoň na osem z nich odpoviete áno, je vaša diagnóza jasná.

1. Myslievate pred spaním na prácu, alebo sa vám o nej sníva?
2. Ste presvedčený, že v práci všetko zvládnete najlepšie sami?
3. Zvyknete kvôli práci odmietať stretnutia s priateľmi alebo rodinou?
4. Používate často vetu „Nemám čas“?
5. Ste netrpezlivý, ak musíte čakať na výsledky alebo odpovede od kolegov alebo spolupracovníkov?
6. Pracujete nad rámec vášho pracovného času častejšie než raz za týždeň?
7. Bývate podráždený, ak máte prerušiť nedokončenú prácu?
8. Máte pocit viny, keď nepracujete?
9. Robí vám problém odpútať sa v myšlienkach od práce?
10. Podráždi vás, ak urobíte hoci aj malú chybu?

Komentáre