Zdravie

WHO zrušila celosvetový núdzový stav vyhlásený kvôli zike

"Zika spôsobuje neurologické ťažkosti; napríklad je podozrenie, že bábätká, nakazené už v tele matky, sa rodia s abnormálne malými hlavami. "

TASR, 25. novembra 2016 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zrušila pred týždňom deväťmesačný mimoriadny stav vyvolaný vírusom zika, ktorý prenášajú komáre a ktorý môže spôsobiť vážne vývojové poruchy u nenarodených detí, ak sa zikou nakazí tehotná žena. WHO zároveň pripustila, že ochorenie zostáva vážnym dlhodobým problémom.

Výbor odborníkov WHO v Ženeve dnes vyhlásil, že zika už nepredstavuje celosvetovú zdravotnícku núdzovú situáciu, a to vďaka masívnej medzinárodnej akcii zameranej na zastavenie šírenia vírusu.

Zika spôsobuje neurologické ťažkosti; napríklad je podozrenie, že bábätká, nakazené už v tele matky, sa rodia s abnormálne malými hlavami. Tento rok sa vírus rozšíril po Latinskej Amerike, v Karibiku a ďalších oblastiach sveta.

Defekty u novorodencov súvisiace s vírusom zika hlásilo tento rok takmer 30 krajín. WHO dodala, že len v samotnej Brazílii hlásili vyše 2100 prípadov deformácie nervového systému.

Šéf núdzového výboru WHO pre boj proti zike, Dr. David Heymann, však dnes vyhlásil, že vírus je "značnou a pretrvávajúcou" hrozbou. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

WHO vyhlásila mimoriadny stav vo februári, keď sa objavili náznaky, že vírus môže spôsobiť defekty mozgu u nenarodených detí.

Ziku šíria prevažne komáre, ale môžu sa prenášať aj pohlavným stykom. Väčšina nakazených ľudí neochorie. Vírus môže spôsobiť mierny priebeh ochorenia s horúčkou, vyrážkami a bolesťou kĺbov.

Komentáre