Zdravie

WHO odporúča v rámci prevencie pred zikou praktizovať bezpečný sex

"Mnoho ľudí infikovaných zikou nemá príznaky choroby, respektíve ak áno, tak iba mierne - zvýšenú teplotu, vyrážky či bolesti svalov."

TASR, 14. septembra 2016 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Osoby, ktoré sa vrátia z oblastí, kde sa vyskytuje vírus zika, by mali praktizovať bezpečný sex po dobu najmenej šiestich mesiacov, aby sa tak vyhli riziku rozširovania tejto infekčnej choroby. Uvádza sa to v najnovšej výzve Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Odporúčanie sa vzťahuje aj na ľudí, ktorí nemajú žiadne príznaky ochorenia, informoval dnes verejnoprávny britský rozhlas BBC.

Výzva WHO prichádza v súvislosti so skutočnosťou, že lekári objavili spomínaný vírus v sperme talianskeho muža šesť mesiacov po tom, ako sa uňho objavili príznaky ziky. Vírus zika sa šíri telesnými tekutinami.

Najväčšie riziko nakazenia sa zikou predstavuje uštipnutie infikovanými komármi. WHO dosiaľ tvrdila, že ľudia bez symptómov musia len používať kondómy alebo sa vyhýbať sexu po dobu šiestich týždňov v rámci prevencie proti rozširovaniu ziky.

Experti sa domnievajú, že ak sa osoba - muž alebo žena - raz infikuje zikou, je pravdepodobné, že bude imúnna voči ďalším nakazeniam týmto vírusom.

Mnoho ľudí infikovaných zikou nemá príznaky choroby, respektíve ak áno, tak iba mierne - zvýšenú teplotu, vyrážky či bolesti svalov. Zika je však veľmi nebezpečná pre tehotné ženy, keďže môže poškodiť plod dieťaťa.

Najviac postihnutou krajinou je Brazília, čo vyvolávalo obavy už pred i v priebehu nedávnych olympijských hier v Riu de Janeiro. Dosiaľ však nebol hlásený žiadny prípad ochorenia na ziku u ľudí, ktorí pri tejto príležitosti navštívili dejisko konania OH.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Môže vlna horúčav uškodiť vášmu dieťaťu?
V kočiariku treba pripútať aj najmenších novorodencov
Prezuvky do školy treba mať vzdušné, ťažká taška môže uškodiť
Nesprávne použitá klimatizácia môže spôsobiť viacero ochorení

Komentáre