Zdravie

Vznik rakoviny môže ovplyvniť aj životný štýl

"Za vznik rakoviny spravidla zodpovedajú viaceré príčiny. Z časti ide o vrodené faktory a z časti o faktory životného štýlu."

Tablet.TV, 22. októbra 2015 10:00
Na ilustračnej snímke hnedé magnetické nanočastice sa pripájajú k fialovým ľudským rakovinovým bunkám, odobratým z brušnej dutiny. Foto: TASR/AP
Posledný rok, ktorý je v Národnom onkologickom registri spracovaný, je rok 2008 a hovorí o tom, že sme prekročili hranicu 30 tisíc nových nádorových ochorení. Podľa hovorcu ministerstva zdravotníctva by do polovice nasledujúceho roka mali byť do Národného onkologického registra doplnené údaje za ďalšie tri roky.

Isté ale je, že počet nádorových ochorení celosvetovo stúpa. Klesá však úmrtnosť na ne, keďže úspešnosť liečby je dnes oveľa vyššia ako v minulosti.

Takmer 99% pacientov s rakovinou prostaty prežije najbližších 5 rokov, pričom pacienti s rakovinou pankreasu majú 5 ročné prežívanie najnižšie - len niečo cez 7%. Za vznik rakoviny spravidla zodpovedajú viaceré príčiny. Z časti ide o vrodené faktory a z časti o faktory životného štýlu.



ODPORÚČAME AJ:
Byť vysoký nie je len praktické
Vírus ebola ostáva v semene až deväť mesiacov od nákazy
Ján Klimas: Ľudia skôr uveria šarlatánom, pretože odborníci ich nudia
Slováci vymysleli test pre tehotné, ktorý odhalí Downov syndróm z krvi

Komentáre