Zdravie

Máte vysoký krvný tlak? Skúste jogu

"Ak vás lekár varoval, že váš krvný tlak je naozaj privysoký, mali by ste skúsiť niečo nové. Napríklad takú jogu. "

Zuzana Lobotková, 30. decembra 2016 12:00
Cvičenie jogy je prospešné pre zdravie. Indovia sú v nej majstri. Foto: TASR/AP
Ľudia s vysokým krvným tlakom, ktorí sa venujú joge hodinu denne po dobu troch mesiacov, môžu spozorovať zníženie diastolického a arteriálneho tlaku. Tento už aj tak prospešný druh fyzickej aktivity by sa teda mohol zaradiť k odporúčaným opatreniam na prekonanie hypertenzie alebo ako forma prevencie škodlivých účinkov, ktoré so sebou vysoký tlak prináša.

Joge zdar!

Vedúci autor štúdie, doktor Ashutosh Angrish z Dílí uviedol: „Prehypertenzia a vysoký krvný tlak produkujú riziko srdcového infarktu, mŕtvice a zlyhania srdca.“ Prehypertenziu definuje systolický údaj (prvé číslo v krvnom tlaku) 120 až 139 mm Hg alebo diastolický údaj (druhé číslo) na úrovni 80 až 89 mm Hg. Vysoký krvný tlak znamená systolický údaj nad 140 mm alebo diastolický nad 90 mm Hg. Prehypertenzia znamená riziko, že ak nezmeníte svoj životný štýl, rozvinie sa u vás problém s vysokým krvným tlakom.

Doktor Angrish chcel preskúmať dopad Hatha jogy (tradičný typ jogy, ktorý kombinuje strečingové pózy, kontrolované dýchanie a meditáciu) na ľudí, ktorým bola diagnostikovaná prehypertenzia, ale inak bol ich zdravotný stav v poriadku. Spolu s kolegami teda oslovili 60 takýchto pacientov, priemerne 54-ročných, a predpísali im sériu stratégií na zníženie krvného tlaku. Zahŕňalo to mierne aeróbne cvičenie, zdravý jedálniček a skončenie s fajčením.

Polovica týchto pacientov začala s každodennými hodinami jogy pod dohľadom inštruktora, a to po dobu jedného mesiaca. Po jeho uplynutí mali cvičiť sami hodinu každý deň. Na začiatku a na konci skúmaného trojmesačného obdobia účastníkom štúdie merali krvný tlak 24 hodín. V tomto čase sa nepreukázali žiadne zmeny skupiny, ktorá mala len zmeniť svoj životný štýl.

V skupine cvičiacej jogu sa však denný aj nočný diastolický krvný tlak znížili v priemere o 4,5 mmHg. Priemerný arteriálny tlak sa znížil tiež – o 4,9 mmHg. A hoci sa to nezdá ako vysoké čísla, aj zníženie o 2 mmHg znamená 6-percentné zníženie rizika koronárneho ochorenia srdca a 15-percentné zníženie rizika infarktu.


Zmeňte svoj život


Dôvody, prečo má joga takéto účinky, nie sú z tohto výskumu úplne zrejmé. Iné štúdie však naznačujú, že joga upokojuje sympatický nervový systém, ktorý zohráva významnú úlohu v regulácii krvného tlaku.
„Výsledky priniesli predpoklad, že kombinácia všetkých troch komponentov jogy (asana, pranayama a meditácia) sú nápomocné, ale naša štúdia nedokázala určiť individuálny prínos každého z nich,“ dodal doktor Angrish. Odborníci z Indie si stoja za svojím a tvrdia, že prínosy jogy sú jasné a je jednoduché a finančne nenáročné sa cvičenie naučiť. Ideálne riešenie pre rizikových pacientov.

Kardiológ Roberto Ferrari súhlasí s tým, že joga môže predstavovať dôležitú časť stratégie pre zdravie srdca. Kladie však dôraz na to, že ide len o jeden z mnohých komponentov. „Kardiovaskulárnym ochoreniam sa dá predchádzať osvojením si zdravého životného štýlu a kontrolovania krvného tlaku a cholesterolu. Cvičenie, vrátane jogy, a vyvážená strava, vyhýbanie sa cigaretám sú kroky tým správnym smerom,“ dodal Ferrari.

Zdroj: time.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Nová superpotravina: Toto by ste mali vedieť o chlorofylovom trende
Chcete byť viac kreatívni? Myslite rukami
Čo je po infarkte dôležité? Optimizmus
Ako sa za noc stať expertom? Toto sa naučíte aj počas spánku

Komentáre