Zdravie

Vysoký cholesterol je častou príčinou smrti, spôsobuje zúženie ciev

"Cholesterol spôsobuje, že cieva sa zužuje, môžu sa v nej vytvárať krvné zrazeniny, znižuje sa prietok krvi, a to spôsobuje nedokrvenie jednotlivých orgánov. "

TASR, 21. septembra 2019 8:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay/geralt
Celosvetovo je treťou najčastejšou príčinou úmrtí vysoká hladina cholesterolu. Nasleduje hneď po kardiovaskulárnych ochoreniach a fajčení. „Vysoký cholesterol patrí aj medzi významné rizikové faktory vzniku kardiovaskulárnych ochorení a prispieva k vzniku aterosklerózy, teda zaneseniu výstelky ciev,“ vysvetľuje primárka ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcových chorôb v Bratislave a Správkyňa Slovenskej nadácie srdca Ivana Šoóšová.

Cholesterol spôsobuje, že cieva sa zužuje, môžu sa v nej vytvárať krvné zrazeniny, znižuje sa prietok krvi, a to spôsobuje nedokrvenie jednotlivých orgánov. V dôsledku nedokrvenia orgánov môže vzniknúť napríklad demencia, srdcový infarkt i obličková nedostatočnosť.

„Populačné štúdie, ktoré bežia už desiatky rokov, zistili, že ak sa podarí tzv. zlý cholesterol nefarmakologickými opatreniami alebo liekmi znížiť o 20 percent, vedie to k nižšej úmrtnosti o 30 percent,“ tvrdí lekárka. Najdôležitejšie je podľa nej nefajčiť, pretože fajčenie ničí cievy. Ďalším opatrením je vhodná strava, ktorá zlepšuje funkciu výstelky ciev, teda ovocie a zelenina červenej, oranžovej a žltej farby, najlepšie čerstvá. Tiež primerané množstvo mäsa, rýb, vajec, mliečnych výrobkov „Celkovo by sme mali jesť menej. Ľudia vo vyspelých krajinách majú nadmerný energetický príjem,“ dodáva Šoóšová. Dôležité sú podľa nej tiež fyzická aktivita a otužovanie.

Cholesterol možno podľa nej zjednodušene rozdeliť na dobrý a zlý. Zlý cholesterol cirkuluje v krvi a presúva sa z pečene do tkanív. „Tridsať percent cholesterolu pochádza z potravy, najmä tukov živočíšneho pôvodu. Sedemdesiat percent sa však syntetizuje v pečeni, a preto aj niektorí ľudia, ktorí žijú zdravo, môžu mať z dôvodu genetickej metabolickej preddispozície vysokú hladinu cholesterolu,“ priblížila. Normálne hodnoty celkového cholesterolu by podľa nej u zdravých ľudí mali byť menej ako 5. Zlý cholesterol by nemal byť vyšší ako 3.

U niektorých ľudí však režimová liečba na zníženie cholesterolu nestačí. Na ovplyvnenie funkčnosti výstelky ciev a zníženie rizika cievnej príhody pacienti užívajú najmä lieky z kategórie statínov.

Na Slovensku podľa Šoóšovej 80 percent pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami nedosahuje odporúčané hodnoty zlého cholesterolu. Dôvody sú rôzne, napríklad spolupráca a dodržiavanie predpísanej liečby pacientom, nezáujem lekára alebo genetické faktory. „Taktiež pandémia obezity,“ pripomína Šoóšová. „Nadváhu alebo obezitu má 60 percent dospelých mužov a 42 percent žien a obézne sú už aj deti, čo je alarmujúce,“ uzavrela.

Komentáre