Zdravie

Vyrábame zo slovenskej, GMO FREE sóje

"Alfa Bio reaguje na nárast dovozu modifikovanej sóje z USA do Európy."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 24. januára 2019 11:23
Foto: LUNTER
Médiami v týchto dňoch zaznela obava zo zvýšenia dovozu geneticky modifikovanej sóje do Európy z USA za posledné obdobie, ktorý sa v dôsledok nižších nákupných cien takmer zdvojnásobil. Jeden z najväčších spracovateľov sóje v potravinárstve na Slovensku, spoločnosť Alfa Bio, používa na svoju výrobu na Slovensku dopestovanú, certifikovanú, GMO FREE sóju, z ktorej tradičným spôsobom vyrába tofu, rastlinné nátierky a ďalšie výrobky pod značkou LUNTER.

Zlepšovanie stravovacích návykov ľudí, zodpovednosť k životnému prostrediu a udržateľnému rozvoju. To sú základné hodnoty spoločnosti Alfa Bio. Aj preto spracúvame certifikovanú sóju, ktorá nie je geneticky modifikovaná a kupujeme ju od slovenských pestovateľov. Našich farmárov tak podporujeme a zároveň znižujeme ekologickú stopu, spojenú napríklad s jej prepravou,“ povedal Jakub Lunter, Business Development Director spoločnosti Alfa Bio.

Spoločnosť deklaruje nepoužívanie geneticky modifikovaných organizmov vo svojich výrobkoch, ktoré na trhu nájdete pod značkou LUNTER. Tento záväzok zverejnila aj na jej webovej stránke.

Vlani sme spracovali približne 1 500 ton sóje vypestovanej našimi pestovateľmi. Medziročne zvyšujeme objemy o približne 100 ton. Zo sójových bôbov sme vlani tradičnou metódou vyrobili viac ako 3250 ton tofu a nátierok,“ spresňuje Jakub Lunter. Až 40% výrobkov značky LUNTER končí na slovenskom a českom trhu, zvyšných 60% produkcie putuje na trhy ostatných krajín V4, tiež do Slovinska, Chorvátska, Rumunska, Bulharska a Belgicka.

Vedeli ste, že...
Tofu a ďalšie produkty vyrábané z tradične spracovanej sóje sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a mnohých klinických štúdií vítanou súčasťou pravidelnej zdravej stravy. Sója je plnohodnotnou rastlinnou bielkovinou, s nízkym obsahom tuku. Má vysoký obsah vlákniny a omega mastných nenasýtených kyselín 3 a 6, ktoré sú pre zdravie a telo mimoriadne dôležité. Potraviny zo sóje pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a pôsobia ako prevencia pred cukrovkou. Vedecké výskumy dokázali, že v sóji prítomné fytoestrogény pôsobia ako prevencia pred rozšírenými civilizačnými ochoreniami.


www.lunter.com
Ako sa vyrábajú LUNTER nátierky Foto: LUNTER

Komentáre