Zdravie

Vypadávajú vám vlasy? Môže za to kolísanie hormónov

"Menopauza je prirodzený biologický proces, ktorý všetky ženy zažívajú v určitom čase svojho života. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 22. septembra 2017 14:48
Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš
Počas tejto doby prechádza telo viacerými fyzickými zmenami, ktoré sa prispôsobujú kolísajúcej hladine hormónov. Mnoho žien má ale počas menopauzy nepríjemné príznaky vrátane návalov horúčavy, výkyvov nálad a nespavosti. Strata vlasov je ďalším bežným problémom, ktorý sa pri začínajúcej menopauze môže objaviť.

Nie je to len záležitosť mužského pokolenia
Ako vyriešiť vypadávanie vlasov, nie je problémom, ktorý trápi len mužov. Samozrejme, že výskyt je u nich pravdepodobnejší, no ani ženám táto situácia nemusí ich život uľahčovať. V tomto prípade ide viac o rednutie vlasov, než o viditeľné vytváranie prázdnych plôch (alopécia), čo je typické práve u mužov.

Rednutie a väčšie zhluky vlasov
Rednutie vlasov, ktoré je u žien spojené aj s týmto prechodným obdobím sa prejavuje inak. Minimálny porast vlasov na prednej, bočnej alebo vrchnej časti hlavy. Niekedy sa môže stať, že vám vypadne väčší zhluk vlasov, ktoré ráno nájdete na svojej obľúbenej obliečke vankúša. Aj pri sprchovaní vás môže prekvapiť, že na vašom hrebeni ostalo toho viac, než ste zvyknuté.

Znížené hladiny hormónov
Výskumy naznačujú, že vypadávanie vlasov počas menopauzy je výsledkom hormonálnej nerovnováhy. Konkrétne ide o zníženú produkciu estrogénu a progesterónu. Tieto hormóny pomáhajú vlasom rásť rýchlejšie a zostávajú na hlave dlhšiu dobu. Ak klesnú hladiny estrogénu a progesterónu, vlasy rastú pomalšie a stávajú sa omnoho tenšími a slabšími.

Odporúča sa znížiť stres, pravidelne cvičiť, zdravo sa stravovať a dopriať telu tekutiny. Odstráňte zo svojich toaletných stolíkov sušiče vlasov a tužidlá. Doprajte im slobodu a prirodzený vzhľad. Pravá krása sa skrýva niekde inde.

Komentáre